Combate stresul cu ajutorul alimentatiei
Ai auzit de stres? Stii ce este stresul? Sunt sigura ca da, il resimt si eu foarte des si mi-as dori din inima sa il pot evita. Doar ca viata noastra agitata nu lasa loc pentru asa ceva. In ciuda faptului ca stresul este peste tot si astazi il traiesc si copiii, si adultii, si batranii, se vorbeste destul de putin despre el ca factor de risc pentru sanatatea noastra.
02.10.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 38 secundeAfla cum sa combati stresul cu ajutorul alimentatiei si citeste mai multe despre alimentele care te pot ajuta!
Exista enorm de multe studii care arata ca suprasolicitarea, oboseala cronica, altfel spus, stresul nostru cel de toate zilele isi aduce contributia la aparitia si evolutia bolilor cronice, degenerative. Bolile de inima sunt primele pentru care stresul e periculos, dar oamenii de stiinta ne spun ca si cancerul ar „beneficia” de pe urma stresului, ca si boli ceva mai putin grave, dar care ne pot scadea substantial calitatea vietii (cum sunt, de exemplu, unele boli digestive: gastritele, diskineziile biliare, colitele, boala intestinului iritabil etc.).
Topul alimentelor anti-stres
Deci, ce-i de facut?! Este usor sa-ti spun sa nu te mai stresezi. Insa exista unele alimente care te pot ajuta sa minimalizezi impactul stresului, sa te relaxezi mai usor si, de ce nu, sa iti faca placere si sa si contribuie la o dieta sanatoasa. O sa vezi ca unele din aceste alimente iti sunt foarte la indemana si nu o sa iti „supere” nici portofelul.
Nucile
Recomandate de nutritionisti in mod particular pentru efectele lor pozitive asupra functionarii inimii si vaselor, nucile sunt benefice si pentru sistemul nostru nerovs. De ce?! Nu este vorba de un singur nutrient, ci de un „buchet” format din antioxidanti si grasimi sanatoase.
Nucile contin diferiti polifenoli antioxidanti si in studii efectuate in laboratoare de renume s-a dovedit ca au cel mai inalt nivel de antioxidanti dintre toate fructele cu coaja tare! Atat crude, cat si prajite, nucile au capacitatea de a impiedica oxidarile si transformarea colesterolului bun in colesterol rau, combat inflamatia si amelioreaza functionarea endoteliului vascular, asigurand protectia fata de ateroscleroza vaselor. Deci creierul este irigat corespunzator cu sange si poate face fata stresului! Dar nu numai atat: nucile au acizi grasi polinesaturati Omega-3, care reduc si controleaza nivelul de cortizol si adrenalina, destresandu-ne eficient. In plus, si antioxidantii, si acizii Omega-3 combat pierderile de memorie!
Avocado
Este un aliment benefic pentru managementul stresului si pentru sanatatea noastra in general. Avocado este un fruct ciudat, pentru ca este cremos si gras. Grasimile din avocado sunt foarte sanatoase, fiind o sursa grozava de Omega-3. De asemenea, are glutation, care impiedica absorbtia grasimilor nesanatoase si este antioxidant. Avocado are si acid folic, strict necesar pentru diferite procese din sistemul nervos. Fiind gras, se poate adauga ca atare sau facut pasta ca dressing la salate sau ca adaos in diferite sandwichuri. Poate fi folosit si ca sos pentru chipsuri sau tacos si este cu mult mai sanatos decat diferitele sosuri „de gata”, bogate in substante sintetice si grasimi nocive.
Fructele de padure si citricele
Iata niste fructe care sunt bune in orice situatie. Inainte de a intra in detalii, e bine sa stii ca au acelasi efect bun toate, de la mure si lamai, la zmeura, portocale si afine. Toate sunt pline de vitamina C si antioxidanti. Vitamina C este ea insasi un antioxidant potent, dar mai mult, ea intervine in sinteza unor neurotransmitatori care, atunci cand lipsesc, determina aparitia unor sindroame depresive.
Combaterea stresului printr-un aport adecvat de vitamina C este descrisa de mult timp, dar, recent, cercetatorii germani au facut urmatorul experiment: au supus un lot de persoane la imprejurari stresante. Ei bine, oamenii din lot care consumasera o doza importanta de vitamina C au avut o tensiune arteriala mai mica si niveluri reduse de cortizol, in compatratie cu cei care nu luasera vitamina.
Desigur, mai exista si alte alimente benefice, cu efect anti-stres. Dar sa nu crezi ca alimentele actioneaza ca un drog: de indata ce le-ai mancat, apare si efectul. Lucrurile nu stau asa. Trebuie sa iti faci un plan de alimentatie sanatoasa si sa incluzi in dieta ta si bunatatile de mai sus. In acest fel poti fi sigura ca vei face cu brio fata solicitarilor si ca vei reusi sa te relaxezi perfect.
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Ce este colesterolul și cum îl menținem în limite normale - interviu dr. Gabriela Profir (video)
24.09.2024