Combate poftele alimentare: 4 trucuri care chiar functioneaza
Il cunosti foarte bine: acel gand care ti se strecoara in minte pe nesimtite, in orice moment al zilei, si care iti sopteste cat de mult ti-ar placea sa te bucuri de o felie de tort cremos de ciocolata sau de o portie strasnica de aripioare picante de pui. Vorbim despre poftele alimentare, bineinteles, care, desi adesea bine inradacinate, nu sunt tocmai imposibil de combatut.
05.05.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 54 secundePoftele alimentare nu sunt neaparat corelate cu senzatia de foame, ceea ce le si face frecvent dificil de eliminat. Desi pot aparea in contextul in care nu ai mancat nimic de cateva ore, iar organismul are nevoie de energie, poftele alimentare sunt, mai degraba, rezultatul gandurilor obsesive la mancare, potrivit „teoriei intruziunii elaborate”, propusa de John May, profesor de psihologie la Universitatea Plymouth, Marea Britanie. Cum le combatem, deci? Intrerupand (sau prevenind) acest sir al gandurilor obsesive cu ajutorul catorva trucuri simple, dar eficace!
1. Mananca putin si des
Desi au si o componenta psihologica (la urma urmei, invatam din frageda copilarie sa adoram dulciurile, de exemplu, carora le asociem emotii si amintiri placute, cu efecte si in prezent), este clar ca poftele alimentare sunt corelate senzatiei de foame. O metoda eficienta, deci, de a le preveni este sa nu astepti sa ti se faca o foame de lup, mancand putin si des – cam o data la 2 ore. Si nu orice, ci alimente satioase si cat mai putin procesate (carne slaba, fructe si legume proaspete, cereale integrale, nuci, seminte, iaurt).
2. Bazeaza-te pe ajutorul pretios al proteinelor
Proteinele (pui, curcan, peste, oua, branza degresata etc.) sunt in mod special alegeri inspirate. Potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Lyon, Franta, publicat in jurnalul Cell in 2012, consumul de proteine blocheaza receptorii mu-opioizi (mu-opioid receptors), reducand apetitul – peptidele trimit semnale creierului care, apoi, sunt transmise la nivel intestinal pentru stimularea secretiei de glucoza, suprimand nevoia de a manca.
Nu iti propune sa elimini complet poftele alimentare, ci, mai degraba, sa nu le mai permiti sa iti dicteze comportamentul. Fii tu cel care le controleaza, in loc sa le lasi pe ele la carma siluetei si sanatatii tale!
3. Tine-ti mintea ocupata
In special daca vorbim despre o pofta alimentara de natura psihologica, o metoda buna de a o combate este sa-ti distragi atentia. Intrucat concentrarea asupra poftei nu va face decat sa o inrautateasca, ia masuri rapid: asculta muzica, citeste o carte ori o revista, joaca-te un joc pe telefon sau PC, iesi la o plimbare − orice iti trece prin minte la momentul respectiv si te va captiva suficient cat sa iti ia mintea de la problematica pofta!
4. Fa miscare
Pe langa faptul ca te ajuta sa-ti sculptezi silueta si sa arzi calorii, miscarea contribuie si la diminuarea poftelor alimentare – o demonstreaza un studiu publicat in 2013 in International Journal of Obesity. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Vestul Australiei a descoperit ca, desi orice tip de activitate fizica reduce aportul caloric ulterior, cea mai eficienta din acest punct de vedere este aceea de intesitate mare. Include, asadar, in programul zilnic exercitii de tipul jumping jacks, flotarilor, alergatului cu genunchii sus sau chiar antrenamentului HIIT (high-intensity interval training) si spune „adio” colaceilor, dar si nesuferitelor pofte!
Conform „teoriei intruziunii elaborate”, uneori, ocupati fiind, nu devenim constienti de senzatia de foame decat cand nivelul ei atinge cote alarmante, punct in care ne acapareaza mintea. Iar daca nu o astamparam imediat… facem loc poftelor si problemelor aferente.
Dana Saporan
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Ce fructe sunt permise în dieta Keto?
13.09.2024