Cele 6 „reguli de aur” ale unui metabolism rapid
Ți se taie respirația de fiecare dată când vezi clipuri video cu Jennifer Lopez și te tot întrebi cum de reușește să arate atât de bine la vârsta ei? Cu siguranță, natura a înzestrat-o cu gene bune, dar mai e ceva la mijloc. Nutriționista celebrităților de peste Ocean, Haylie Pomroy, printre clienții cărora se numără și diva latino, spune că marele secret constă într-un metabolism rapid. Dezvăluie și rețeta succesului în acest sens.
18.03.2021
Timp estimat de citire:
6 minute, 1 secundaMulte persoane privesc metabolismul ca pe un dat. Ori ai noroc și arzi tot, indiferent de cât mănânci, ori te îngrași și numai dacă vezi poze cu mâncare. Ei bine, chiar dacă moștenim anumite predispoziții, așa cum ne asigura nutriționista Haylie Pomroy, avem cu toții puterea de a ne influența capacitatea de a pierde sau de a câștiga în greutate. Ea susține că oricine poate optimiza modul în care corpul său folosește hrana pentru energie. Este filozofia care stă la baza celui mai nou bestseller al său „Revoluția metabolismului” și pe care o împărtășește vedetelor cu care lucrează. Printre acestea le regăsim și pe frumoasele J.Lo și Reese Witherspoon.
„Un plan alimentar care te hrănește – mai degrabă decât să te lipsească de mâncare și substanțe nutritive – te poate împiedica să rămâi fără energie, să simți foamea extremă sau să-ți canibalizezi mușchii. Atunci când mănânci mai mult, dar alegi alimentele potrivite la momentele potrivite, poți să-ți crești rata metabolică, să-ți sporești puterea, să-ți îmbunătățești tonusul pielii și să obții mai multă energie”, precizează Pomroy.
Pentru a avea un metabolism eficient, specialista propune șase principii definitorii pentru un stil de viață sănătos, pe care le numește „reguli de aur”. Le-a detaliat în cartea sa, pentru a le face accesibile cât mai multor persoane dornice să-și redefinească și să-și mențină silueta. Iată care sunt acestea:
Regula nr. 1: Mănâncă alimente reale, integrale
Atunci când mergi la cumpărături pentru aprovizionare, alege-ți produsele, având în minte faptul că „mâncarea este ceva care a fost cândva viu”. Cu alte cuvinte, pentru a avea un metabolism rapid, umpleți coșul cu fructe, legume, cereale, carne, ouă, pește și fructe de mare și evită toate alimentele procesate. Acestea conțin într-o măsură mai mică sau mai mare substanțe chimice artificiale, precum coloranți, conservanți, potențiatori de gust, aromă sau culoare, care, așa cum ne avertizează Pomroy, „perturbă activitatea metabolică”.
Regula nr. 2: Antrenează-te în mod strategic
Pentru a ține rata metabolică la cote ridicate, Haylie Pomroy recomandă un amestec de antrenament cardio și de forță în fiecare săptămână. De asemenea, ea precizează că e foarte important să mănânci întotdeauna o mică gustare înainte de antrenament.
Sugestia ei este de a consuma o mică porție de fructe, pentru un boost de energie. În caz contrar, explică aceasta, suprarenalele vor stimula producția de cortizol, ceea ce va determina organismul să descompună mușchii pentru a face rost rapid de „combustibil” în timpul antrenamentului. În felul acesta, îți canibalizează mușchii pe care încerci să-i lucrezi și să-i definești și care te ajută să-ți menții arderile și post-antrenament. Combinația de exerciții cardio și exerciții pentru forță „stimulează eficient arderea grăsimilor” mai mult decât unele sau altele.
Regula nr. 3: Mănâncă în primele 30 de minute de la trezire
Contrar principiilor unor tipuri de post intermitent, Pomroy susține că trebuie să ne hrănim imediat după trezire. „Dacă nu mănânci imediat după ce te-ai trezit dimineața, îți forțezi corpul să funcționeze cu rezervoarele goale, fără combustibil. Ca răspuns, glandele suprarenale vor produce un hormon [cortizol] care-i va spune corpului că e cazul să înceapă să depoziteze grăsimi, pentru că cine știe când va primi suficientă mâncare”, subliniază nutriționista.
Sfatul ei este acela de a mânca ceva, cât de puțin, în prima jumătate de oră din momentul în care te trezești și de a mânca apoi trei mese și două gustări mici pe tot parcursul zilei. Asta înseamnă că trebuie să mănânci la fiecare trei ore. Consumul alimentar regulat, spune ea, ține metabolismul în mișcare.
Regula nr. 4: Variază conținutul meselor, ca să ai metabolism rapid
Deși planificarea meselor la final de săptămână te poate ajuta să urmezi o dietă sănătoasă, consumul acelorași tipuri de alimente cinci zile la rând poate favoriza unele escapade nesănătoase, pur și simplu, din plictiseală. În plus, poate determina un platou metabolic. Există și dovezi științifice care arată acest lucru.
S-a demonstrat că riscurile unei persoane de a avea exces de grăsime corporală sau simptomele sindromului metabolic sunt cu atât mai mici cu cât dieta sa este mai variată. Așadar, încearcă să mănânci cât mai variat posibil. Schimbă sursele de proteine, legumele și fructele pe care le incluzi în meniu în fiecare săptămână.
Regula nr. 5: Uită de obsesia caloriilor
Contorizarea sau restricționarea drastică a caloriilor ca strategie de scădere în greutate va da aproape întotdeauna greș, ducând la o încetinire metabolică. „Mâncând mai puțin, nu faci decât ca situația să se înrăutățească. Metabolismul tău devine prea lent. Vei depozita chiar și salata sub formă de grăsime și cu siguranță nu vei arde niciun gram de grăsime”, atenționează Pomroy. Drept urmare, când vine vorba de dietă, ea încurajează mai degrabă concentrarea asupra calității alimentelor decât asupra cantității acestora.
Regula nr.6: Mănâncă ceea ce-ți place
Similar cu situației legate de calorii, abordările radicale nu sunt soluția nici în ceea ce privește plăcerile culinare. Evitarea tuturor alimentelor de care-ți e poftă nu este o strategie realistă și rareori aduce roade. „Plăcerea gustului are forțele ei. Stimulează secreția de endorfine și reduce hormonii stresului, ceea ce în consecință îmbunătățește metabolismul”, susține Haylie Pomroy.
Altfel spus, bucură-te din când în când de acea felie de pizza sau de porția de tacos la care tânjești. Ai grijă, totuși, să nu exagerezi și să echilibrezi apoi aceste mici derapaje de la dietă prin consumul de crudități.
Cauți răspunsuri la „ce să fac ca să slăbesc"? Te ajutăm noi!
23.09.2024