Ceaiul de tei și beneficiile sale pentru sistemul digestiv
Încă din antichitate, ceaiul de tei a fost și încă mai este apreciat atât datorită aromei sale inconfundabile, dar și a beneficiilor terapeutice care au fost descoperite treptat de-a lungul câtorva sute de ani. Printre primele astfel de beneficii terapeutice ale ceaiului de tei se numără și cele care ajută sistemul digestiv, asupra cărora ne-am propus și noi să insistăm pe parcursul acestui articol.
22.08.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 57 secundeAșadar, din rândurile ce urmează poți afla cum ajută ceaiul de tei la îmbunătățirea digestiei, calmarea disconfortului abdominal și a celui provocat de crampele digestive și alte simptome neplăcute. De asemenea vom vorbi și despre proprietățile antiseptice și antibacteriene ale ceaiului de tei și despre modul în care acestea ajută sistemul digestiv, precum și despre modul în care acesta te poate ajuta să slăbești.
Caracteristicile definitorii ale ceaiului de tei
Ceaiul de tei se prepară din florile uscate ale teilor, care se culeg imediat după înflorire, de preferat dimineață, la 1-2 zile după ploaie, pentru că atunci au o aromă mai puternică.
Odată culese, florile se pun la uscat într-un loc răcoros și bine aerisit, evitând expunerea directă la soare și la orice sursă de lumină puternică. În funcție de gradul de umiditate din încăpere, florile se usucă în interval de câteva zile sau săptămâni, fiind recomandat ca în acest timp să fie întoarse de câteva ori, pentru ca uscarea să se facă uniform.
Foarte important este ca atunci când prepari ceaiul de tei, florile astfel uscate să nu fie fierte odată cu apa, ci doar infuzate cu aceasta timp de 5-10 minute. În acest mod, ceaiul de tei va căpăta acea aromă florală plăcută și gustul delicat – proprietăți datorită căruia este atât de apreciat.
Dincolo de aceste calități, ceaiul de tei conține o varietate de compuși naturali cărora li se datorează atât aroma și gustul, dar și beneficiile pentru sistemul digestiv și pentru sănătate, în general.
Este vorba de flavonoide, polifenoli, uleiuri esențiale și taninuri, cărora li se mai adaugă mici cantități de minerale precum calciu, potasiu și magneziu. De asemenea ceaiul de tei conține în mod natural și o cantitate mică de vitamina C.
Cum ajută ceaiul de tei sistemul digestiv
Revenind la tema principală a acestui material, trebuie să precizăm că substanțele din ceaiul de tei enumerate mai sus acționează și asupra procesului digestiv, având efect calmant și stimulând procesul de digestie. De asemenea, acestea protejează împotriva organismul infecțiilor digestive și ajută sistemul imunitar să lupte împotriva agenților patogeni care le declanșează.
Iată care sunt principalele efecte benefice pe care ceaiul de tei le poate avea asupra sistemului digestiv:
Reducerea inflamației
Prin acțiunea flavonoidelor și polifenolilor pe care îi conține, ceaiul de tei are efect antiinflamator, contribuind la reducerea inflamațiilor din tractul digestiv. Datorită acestei calități, poate fi un bun remediu împotriva unor tulburări digestive de natură inflamatorie, cum ar fi balonarea. De asemenea, ceaiul de tei poate ameliora simptomele neplăcute ale unor boli cronice digestive de natură inflamatorie.
Stimularea secreției de enzime digestive
Enzimele digestive sunt substanțe produse de organism pentru a ajuta la descompunerea alimentelor în componente mai simple, astfel încât acestea să poată fi absorbite mai ușor în intestin și să furnizeze nutrienții necesari organismului.
Flavonoidele și taninurile din compoziția ceaiului de tei acționează asupra celulelor gastrice care produc aceste enzime, stimulându-le activitatea. În acest mod, se îmbunătățește digestia și se asigură o absorbție mai bună a nutrienților în organism.
Calmarea disconfortului abdominal
Disconfortul abdominal poate fi cauzat de mai mulți factori, cum ar fi balonarea, crampele și indigestia. Ceaiul de tei poate contribui la reducerea acestor senzații neplăcute prin mai multe mecanisme, inclusiv prin efectele sale calmante și antiinflamatorii, dar și prin stimularea digestiei.
Astfel, datorită unor compuși precum linaloolul și alte uleiuri esențiale, poate relaxa mușchii tractului digestiv, reducând astfel tensiunea și disconfortul abdominal. De asemenea, prin efectul antiinflamator și prin stimularea producției de enzime digestive, ceaiul de tei reduce inflamația care generează disconfort abdominal și previne indigestia, care contribuie la rândul său la apariția acestui disconfort.
Mai trebuie precizat că disconfortul abdominal poate fi provocat uneori de stres și anxietate, iar ceaiul de tei își aduce și de această dată o contribuție importantă, prin efectul calmant asupra sistemului nervos, reducând astfel stresul și potențialele simptome digestive asociate.
Ameliorarea crampelor digestive
Crampele digestive sunt senzații de durere sau disconfort care apar în zona abdomenului și care sunt asociate cu activitatea sau funcționarea anormală a sistemului digestiv. Acestea pot varia de la senzații ușoare și temporare până la dureri severe și persistente, însă de fiecare dată senzația pe care conferă este una neplăcută.
Ceaiul de tei, poate ameliora acest disconfort datorită proprietăților antispastice, care ajută la relaxarea mușchilor netezi din tractul digestiv. De asemenea, stimularea digestiei, reducerea inflamației și efectul calmant asupra sistemului nervos sunt alte mecanisme prin care ceaiul de tei poate ameliora crampele digestive.
Prevenirea sau gestionarea infecțiilor digestive
Am amintit mai devreme că ceaiul de tei are și proprietăți antiseptice și antibacteriene, care se pot dovedi benefice și pentru sistemul digestiv.
Datorită acestor proprietăți, ceaiul de tei inhibă dezvoltarea microorganismelor precum bacteriile sau fungii, care stau la baza infecțiilor din organism. Odată ajunși în tractul digestiv, acești agenți patogeni pot provoca infecții gastrointestinale, însă ceaiul de tei ajută la prevenirea sau reducerea gradului de risc, prin faptul că împiedică dezvoltarea bacteriilor sau fungilor.
În cazul formelor ușoare de infecție gastrointestinală, ceaiul de tei poate constitui un remediu suficient, în timp ce în cazurile mai severe, sprijină sistemul imunitar, slăbind rezistența agenților patogeni și dând posibilitatea organismului să lupte mai eficient împotriva lor.
Din acest motiv, ceaiul de tei este folosit frecvent pentru ameliorarea unor simptome specifice infecțiilor gastrointestinale, cum ar fi balonarea sau diareea.
Ceaiul de tei în curele de slăbire
Deși nu este considerat o soluție magică pentru a pierde rapid kilogramele în plus, ceaiul de tei poate fi de ajutor și în curele de slăbire, prin prisma acestor efecte benefice enumerate în cele de mai sus.
În primul rând, acesta poate fi o alternativă naturală mult mai sănătoasă la băuturile cu un conținut caloric ridicat cum ar fi sucurile de fructe sau băuturile carbogazoase. Astfel, consumul de ceai în locul acestor băuturi reduce aportul caloric, menționând în același timp un nivel optim de hidratare.
De asemenea, prin faptul că îmbunătățește digestia, ceaiul de tei poate influența în mod indirect procesul de slăbire, prin faptul că organismul absoarbe mai ușor nutrienții necesari și astfel nu mai apare frecvent senzația de foame, datorată deficitului nutrițional.
Nu în ultimul rând, ceaiul de tei poate ajuta în procesul de slăbire și datorită efectului său relaxant. Este cunoscut faptul că una dintre consecințele stresului prelungit este și apariția excesului ponderal, din cauza mai multor modificări metabolice care se produc în organism. În acest caz, ceaiul de tei ajută la reducerea stresului, prevenind astfel acele modificări care duc la acumularea de kilograme în plus.
Sperăm că acest articol a fost edificator și te-a ajutat să înțelegi mai bine modul în care ceaiul de tei poate contribui la îmbunătățirea digestiei, la protejarea sistemului digestiv și la ameliorarea unor simptome neplăcute specifice tulburărilor digestive. Trebuie să reții însă că nu poate fi folosit ca remediu pentru vindecare unor afecțiuni de natură digestivă, pentru că are doar rolul de a ajuta organismul să facă față unor astfel de situații, ameliorând efectul, fără a elimina cauza.
Așadar, dacă te confrunți cu o problemă digestivă mai severă este recomandat să apelezi mai întâi lau un medic, pentru soluția terapeutică recomandată în cazul tău.
Ce este iarba grasă și ce beneficii are?
18.07.2024