Ce ne face obezi: mostenirea genetica sau lacomia si viata sedentara?
Din ce in ce mai multe familii din Romania incep sa se incadreze intr-un tipar periculos: mama, tata si copiii au forme rotunde, mananca regulat la fast-food si isi petrec o mare parte a timpului liber tolaniti pe canapea, cu o punga de popcorn in brate. Motivele obezitatii lor sunt evidente. Insa, dincolo de ceea ce se vede, se pare ca spre comportamentele nesanatoase nu ne imping doar educatia precara si inconstienta, ci si mostenirea genetica.
11.05.2018
Timp estimat de citire:
3 minute, 37 secundeEvident, nu gena este cea care ne trimite catre fast-food si nici nu ne impinge catre canapea atunci cand ar trebui, de fapt, sa alergam prin parc. Totusi, se pare ca gena este cea care determina pofta de dulce si grasimi si tot ea poate opri creierul sa spuna ”stop” atunci cand burta este plina.
Sudii cu concluzii imbucuratoare
S-a stiut dintotdeauna ca genele influenteaza puternic situarea in tabara celor grasi, a celor slabi sau a celor care nu au nici cea mai mica problema cu greutatea, fie ca e prea mare, fie prea mica. Insa doar studiile recente au reusit sa arate exact modul in care actioneaza informatia genetica asupra apetitului si cat de mult poate determina greutatea. Concluziile la care au ajuns cercetatorii pana acum sunt imbucuratoare: situatiile in care doar gena este responsabila de obezitate sunt extrem de rare, iar atunci vorbim de asa-numita obezitate monogenica. In rest, cu ambitie, lupta poate fi castigata indiferent.
Gena ”Junk food” cere zahar si grasimi
Cercetarile arata ca exista o gena ”a obezitatii”, numita FTO la barbati si MMP2 la femei, a carei prezenta face ca riscurile dezvoltarii acestei afectiuni sa creasca pana la 70% (riscul este de 30% in cazul celor care cu o singura variatie a genei si ajunge la 70% pentru cei cu doua variatii). Cei care au aceasta gena consuma cu 100 de calorii mai mult, la fiecare masa, fata de ceilalti, pentru ca tentatia de a consuma zahar si grasimi este mai mare in cazul lor. Acest lucru i-a facut pe cercetatori sa numeasca aceasta gena ”gena junk food”.
Singura modalitate de a nu lasa gena sa decida asupra greutatii noastre corporale nu o reprezinta nici medicamentele, nici dietele minune, ci sportul practicat regulat. Concluzia unui studiu realizat pe aceasta tema la Institutul de Stiinte ale Metabolismului din Cambridge arata ca programarea genetica nu este neaparat direct raspunzatoare de numarul de kilograme si ca ea poate fi ”pacalita” cu ajutorul sportului si al unui regim alimentar sanatos. Iar acest lucru este valabil chiar si in cazul persoanelor care au mostenit doua mutatii ale genei obezitatii.
Daca nu ai timp si nici bani sa mergi la sala iar joggingul in parc nu pare facut pentru tine, afla ca minimum necesar de miscare in aer liber este mersul alert timp de 30 de minute, cinci zile pe saptamana. Poti imparti acest timp in trei reprize: dimineata, la pranz si seara.
Daca nu poti pune lacat la gura, da vina pe ADN
O alta descoperire importanta este cea a ”genei lacomiei”, a carei prezenta nu permite creierului sa transmita mesajul de ”satul”. Este vorba, de fapt, de o mutatie genetica ce impiedica transmiterea unor semnale chimice catre hipotalamus pentru a putea opri apetitul dupa consumarea unei anumite cantitati de mancare. Studiile au fost realizate deocamdata doar pe soareci, iar cercetatorii cred ca aprofundarea lor i-ar putea ajuta sa gaseasca solutia de a corecta transmiterea defectuoasa de informatii catre creier si oprirea la timp a consumului de alimente.
Inamicii mostenirii genetice
Lupta cu kilogramele este cu atat mai grea cu cat, privind arborele genealogic, realizezi ca, printre predecesori, e plin de grasi si de grasuti. Chiar si asa, un stil de viata echilibrat, cu alimentatie corecta si miscare zilnica, are puterea de a castiga lupta cu mostenirea genetica potrivnica. Regulile esentiale sunt alegerea zilnica a alimentelor cu indice glicemic mic, asocierea corecta a tipurilor de mancare, reducerea zaharului si a mancarurilor procesate, hidratarea corecta si miscarea zilnica. Specialistii garanteaza ca, respectand aceste reguli, poti ajunge si te poti mentine la o greutate care sa te satisfaca si sa nu iti puna sanatatea in pericol.
Daca te afli in categoria celor convinsi ca se ingrasa cu aer, afla ca nu e chiar asa. Incerca urmatorul truc: la fiecare masa, asigura-te ca jumatate din portie este alcatuita din fructe si legume. Respecta regula aceasta pe termen lung si vei vedea rezultatele.
Cristina Olivia Gaburici
Ce este acidoza metabolică si cum îți poate afecta sănătatea?
03.10.2024