Ce este drojdia inactiva si de ce ar trebui sa o introduci in alimentatie
Drojdia inactiva este un produs a carui valoare principala sta in proprietatile nutritionale si in gustul special. Consumul acesteia nu este foarte raspandit in tara noastra. Este agreata in primul rand de catre persoanele care au o dieta vegana sau vegetariana sau care au nevoie de suplimente nutritive pentru a acoperi anumite deficiente.
13.12.2017
13868


Timp estimat de citire:
2 minute, 32 secundeDesi nu este foarte cunoscuta, drojdia inactiva ofera multiple beneficii asupra sanatatii si poate fi usor integrata in alimentatia zilnica.
Cum se obtine
Drojdia inactiva, cunoscuta si sub denumirea de drojdie nutritiva, se obtine din ciuperca Saccharomyces cerevisiae, cultivata pe melasa rezultata la fabricarea zaharului din sfecla sau din trestie de zahar, urmand apoi, la maturitate, a fi recoltata, spalata si uscata la temperaturi ridicate. In urma acestor procese devine inactiva, nemaiavand capacitatea de a creste, prin urmare nu poate fi folosita la prepararea painii.
Are culoarea galbena si, cel mai frecvent, se gaseste sub forma de fulgi, dar exista si sub forma de granule sau pulbere, cu o aroma placuta de branza si nuci.
Cum sa o integrezi in alimentatie
Cel mai bun mod de a incepe sa utilizezi fulgii de drojdie inactiva este ca inlocuitor pentru parmezan. Presar-o peste popcorn, salate, paste, orez, naut copt, legume la cuptor, cartofi, omleta. De asemenea, poate fi adaugata pentru aroma si consistenta supelor, piureurilor, sosurilor sau smoothie-urilor. Deoarece dietele vegane restrictioneaza produsele lactate, drojdia inactiva este frecvent utilizata ca ingredient in versiunile vegane de retete care sunt preparate in mod traditional cu branza.
Iata, in medie, continutul caloric si nutritional al unei linguri de fulgi de drojdie inactiva (aproximativ 7 g):
Calorii | 20 | Vitamina B1 | 4,2 mg 280% DZR |
Proteine | 3 g | Vitamina B2 | 4,2 mg 250% DZR |
Carbohidrati | 3 g | Vitamina B3 | 24,5mg 122,5% DZR |
Fibre | 2 g | Vitamina B6 | 4 mg 210% DZR |
Grasimi | 0,2 g | Folat | 105 µg 26% DZR |
Vitamina B12 | 3,4 µg 57% DZR | ||
Vitamina B5 | 0,4 mg 4,4% DZR | ||
Magneziu | 10,5 mg 2,7% DZR | ||
Zinc | 1,3 mg 8,7% DZR | ||
Cupru | 0,06 mg 2,7% DZR | ||
Mangan | 0,06 mg 2,7% DZR |
Drojdia inactiva poate fi consumata de persoanele cu intoleranta la gluten sau lactoza sau de catre persoanele hipertensive, cantitatea de sodiu fiind nesemnificativa.
Beneficiile drojdiei inactive asupra sanatatii
- Drojdia inactiva este o sursa de proteine complete, continand toti aminoacizii esentiali pe care organismul nu ii poate produce singur, impreuna cu toti aminoacizii pe care organismul ii poate produce.
- Este o sursa buna de vitamine din complexul B – B2, B1, B3 si folat si are cantitati considerabile de minerale, precum zinc, mangan, cupru, magneziu. O lingura de drojdie poate aduce mai mult de 100% din valoarea recomandata zilnic a majoritatii acestor vitamine.
- Drojdia inactiva este un aliment potrivit femeilor insarcinate sau celor care planifica o sarcina datorita continutului crescut de folat. Vitamina B12 nu e prezenta in mod natural, insa majoritatea producatorilor o adauga ulterior, devenind astfel una dintre putinele surse vegetale de vitamina B12.
- Asigura 2 grame de fibre/lingura. Consumul de cantitati adecvate de fibre este foarte important pentru sanatatea optima, deoarece imunatateste functia microbiomului intestinal, intervenind in controlul ponderal prin producerea unei senzatii de satietate rapide si de durata,
Drojdia inactiva contine si beta-1,3 glucan, fibra cu efecte pozitive asupra sistemului imunitar.
Iulia Stan
Nutritionist-dietetician
Clinica Oncoprax, Cluj Napoca

Ai probleme cu memoria? Îmbogățește-ți dieta cu vitamina B12!
29.09.2023