Ce bauturi alcoolice fac bine organismului si cum trebuie consumate?
S-a spus pentru mult timp ca anumite bauturi alcoolice, lipsite de chimicale si consumate corect, nu doar ca te fac sa uiti de grijile cotidiene, ci iti prelungesc viata cu cativa ani si te feresc de anumite afectiuni. Convingerea populara e ca un pahar de vin rosu sau o gura de palinca de prune, curata si din sursa sigura, functioneaza ca un antibiotic asupra organismului si te face nu doar mai vesel, ci si mai sanatos. Care este, insa, adevarul?
22.02.2019
Timp estimat de citire:
2 minute, 41 secundeMai multe studii facute la inceputul anilor 2000 i-au facut sa jubileze pe amatorii de alcool. Se spunea atunci ca un consum moderat ajuta sistemul imunitar sa lupte cu infectiile, ca vinul rosu face bine la inima si ca antioxidantii prezenti in anumite tipuri de alcool prelungesc viata si protejeaza impotriva anumitor tipuri de cancer.
Substanta-minune din vin
Daca ar fi sa alegem bautura alcoolica cu cele mai multe proprietati benefice, vinul rosu ar fi pe primul loc, urmat de bere, ambele aflandu-se la distanta mare de bauturile tari. Vinul rosu este tipul de alcool cu cele mai multe atuuri privind compozitia, iar substanta care ii confera avantaje este resveratrolul. Acesta este un antioxidant benefic pentru inima, despre care s-a spus si ca ar proteja impotriva cancerului si ar inhiba dezvoltarea celulelor canceroase odata ce apar in organism. Datorita acestui compus, cercetatorii au sustinut initial ca un pahar de vin rosu pe zi, in cazul femeilor, si doua in cazul barbatilor, ar fi sanatate curata. Mai mult, se pare ca vinul rosu creste nivelul colesterolului bun, favorizeaza absorbtia de antioxidanti, previne formarea cheagurilor de sange si reduce stresul.
In ceea ce priveste berea, a fost asociata cu un continut bogat de vitamine, minerale si antioxidanti. Consumul moderat, s-a spus, ar putea reduce riscul de diabet, osteoporoza si boli cardiovasculare.
Conform studiilor, femeile metabolizeaza mai incet alcoolul fata de barbati si tot ele sunt mai usor afectate de efectele toxice ale alcoolului asupra ficatului.
Beneficiile sunt zero in raport cu daunele
In august 2018, dupa cativa ani in care consumul moderat de alcool curat a fost asociat cu beneficii clare asupra sanatatii, un studiu complex a aratat ca, desi nu se pot contesta beneficiile anumitor componente ale bauturilor alcoolice, acestea devin nesemnificative in raport cu daunele produse. Aceste concluzii, care au intristat amatorii de alcool, vin in urma unei cercetari ample, facuta pe un esantion de 28 de milioane de persoane cu varste cuprinse intre 19 si 95 de ani, din 195 tari diferite, in perioada 1990-2016. Rezultatele au fost publicate in celebra revista The Lancet si spun, in esenta, urmatorul lucru: cel mai sigur nivel de consum de alcool este zero, iar alcoolul este una dintre cauzele principale ale imbolnavirilor si deceselor in lume. ”Am descoperit ca riscul mortalitatii si producerii cancerului creste proportional cu intensificarea consumului de alcool, iar nivelul de consum care minimizeaza pierderea sanatatii este zero”, arata autorii studiului. Peste 60 de boli cronice si acute sunt asociate cu acest obicei, iar 10% dintre decese in intervalul de varsta 15- 49 sunt provocate de alcool.
Prin urmare, indiferent daca bei palinca curata din Maramures si vin facut de rudele de la tara, indiferent ca servesti un paharel sau mai multe, indiferent ca mananci bine sau nu inainte de a bea, alcoolul tot nociv ramane.
Cum să reduceți zahărul din alimentația zilnică
26.09.2024