Avertisment OMS: Limiteaza consumul de zahar la sase lingurite pe zi!
Copiii nu trebuie sa consume bauturi carbogazoase, intrucat contin cantitati periculoase de zahar, au declarat ieri reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii. De asemenea, specialistii recomanda adultilor sa nu consume mai mult de sase lingurite de zahar pe zi, pentru a evita obezitatea, bolile cardiovasculare si alte afectiuni grave.
10.04.2014
Timp estimat de citire:
1 minut, 53 secundeMai mult, exista temeri cum ca zaharul ar fi la fel de periculos pentru sanatatea umana precum tutunul, iar specialistii considera zaharul responsabil pentru milioane de decese premature in intreaga lume, in fiecare an. Graham MacGregor, cardiolog londonez, a declarat: “Zaharul adaugat nu este necesar in dieta noastra”.
Organizatia Mondiala a Sanatatii aduce din nou in atentia publicului larg pericolele consumului mare de zahar, cu recomandarea de a nu consuma mai mult de sase lingurite de zahar pe zi. Organizatia din Geneva sustine ca zaharul nu trebuie sa insumeze mai mult de 10% din volumul zilnic de calorii, insa 5% este proportia ideala.
Grasimile sunt mai putin periculoase decat zaharul
Pana acum, expertii din intreaga lume au interpretat gresit rezultatele studiilor stiintifice care aratau ca dietele bogate in grasimi sunt periculoase pentru inima. Oamenii au fost sfatuiti sa diminueze consumul de zahar la 30% din cantitatea totala de calorii, iar grasimea saturata la 10%. Totusi, studiile recente nu pot sa arate o legatura intre consumul de grasimi saturate si riscul de afectiuni cardiovasculare – mai mult chiar, grasimea saturata ar putea avea un rol protector.
Suedia a fost prima tara care a emis norme de alimentatie fara sa tina cont de mitul unei diete sarace in grasimi, recomandand un meniu sarac in carbohidrati si bogat in grasimi. Dr. DiNicolantonia, expert in sanatatea cardiovasculara, a declarat: “Aceste date arata ca epidemia globala de ateroscleroza, afectiuni cardiovasculare, diabet, obezitate si sindrom metabolic este generata de o dieta bogata in carbohidrati/zahar, nu in grasimi. Este o revelatie pe care abia acum incepem sa o acceptam.”
Concluzia expertului este ca cea mai buna dieta pentru mentinerea sanatatii cardiovasculare este una saraca in carbohidrati rafinati, zaharuri si alimente procesate. De asemenea, a precizat acesta, este imperios necesara o campanie de informare a publicului cu privire la pericolele majore ale unei diete cu multi carbohidrati si zahar. Din dieta noastra nu trebuie sa lipseasca untul, ciocolata si chiar smantana, a declarat Dr. DiNicolantonia.
Raluca Baciu
Alimente bogate în zinc. Surse naturale de zinc
12.09.2024