Alimente “sănătoase” de care mai bine te lipsești
Ai auzit sigur de toate aceste alimente și ți-au fost descrise ca fiind componente ale unui stil de viață sănătos. Poate că ți-au și plăcut foarte mult. Nu le considera nesănătoase obligatoriu, dar încearcă să le incluzi mai rar în dietă. Și, înainte de a considera un aliment sănătos, studiază eticheta acestuia. Vei găsi multe informații utile, poate chiar și un scor (NUTRISCORE este tot mai mult folosit și la noi) și vei putea evalua dacă ți se potrivește sau nu. În felul acesta eviți capcana de a asculta numai ce spune producătorul, care are, desigur, și intenția să își vândă produsul cât mai bine:
08.11.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 56 secundeBatoanele energizante
Pot fi foarte utile dacă faci efort fizic foarte intens. Gândește-te la o drumeție montană extrem de dificilă. Faci rar asta?! Poate deloc?! Cel mai mare efort prestat este o oră de yoga sau Pilates? Sigur nu ai nevoie de baton… Ele au foarte multe calorii, uneori către 300-400 kcal, care vin în principal din zaharuri și din grăsime saturată (grăsimea nesaturată nu ar permite batonului să își mențină forma). Lasă-le sportivilor de performanță. Majoritatea nu sunt nici grozave la gust.
Smoothie-urile de fructe
Vreau să spun de la început că sunt bune, dar cu moderație. Cred că asta te va uimi, pentru că le-ai considerat mereu sănătoase. Problema lor este că pot aglomera multe calorii într-un pahar. Mai mult, pentru că fructele (și legumele) au fost măcinate, ele se vor digera mai facil, ceea ce le crește indicele glicemic. Dacă ai mânca materia primă separat, fruct cu fruct, te-ai simți mai rapid sătul și, în plus, ai scădea povara glicemică a amestecului. Am văzut smoothie-uri care au și 500-600 kcal, iar cel care le bea nu se simte deloc sătul după aceea.
Iaurtul cu fructe
Mulți părinți le dau copiilor cu dărnicie și le agreează ei înșiși foarte mult. Problema este ca toate au diferiți îndulcitori, deci multe calorii. Nu te gândi că este un simplu iaurt la care s-a adăugat o cantitate de fructe, nici poveste. S-a pus zahăr sau altceva foarte dulce și, în mod cert, ceva aditivi
Diverși îndulcitori naturali
Mă refer la siropul de orez, la cel de flori de cocos, de agave etc. Da, sunt naturali… bine procesați. Îți dai seama cât de greu este să scoți zahăr din orez… Mai mult, majoritatea acestor siropuri sunt extrem de bogate în fructoză, care a fost asociată cu efecte negative asupra stării de sănătate, chiar dacă asta vine cu solicitări mai mici pentru secreția de insulină. La prețul cu care sunt comercializate, sincer, este mai avantajos să investești nu în ele, ci în fructe proaspete.
Rondelele de orez
Sunt foarte la modă, mai ales că nu au gluten. Dar cele simple, din orez alb, sunt foarte dezechilibrate din punct de vedere nutrițional. Mănâncă mai puține sau alege rondele din orez integral.
Fructele uscate
Le ador, aș mânca non-stop. Sunt sănătoase pentru că sunt pline de fibre, ceea ce încetinește absorbția zaharurilor pe care le conțin. Dar… au FOARTE mult zahăr, sunt extrem de calorigene, iar unele mai au și sulfiți (cele care își păstrează culorile strălucitoare, care te atrag). Deci consumă-le cu mare moderație.
Anumite tipuri de lapte vegetal
Mulți au intoleranță la lactoză sau pur și simplu vor să își scadă impactul pe mediul înconjurător. Ca atare, beau lapte vegetal, crezând că pot substitui astfel toți nutrienții aduși de laptele animal. Acest lucru nu este adevărat, cele mai multe tipuri de lapte vegetal sunt foarte sărace nutrițional, având doar urme de carbohidrați. Ce ar trebui să alegi?! Dacă vrei o băutură răcoritoare, oricare, dacă vrei ceva cu adevărat nutritiv, alege laptele de soia (singurul de pe piață natural bogat în proteine). Și, dacă se poate, să fie fortificat măcar cu calciu și vitamina D.
Granola
Că ți-o prepari sau o iei de gata, ajungi la același lucru: un amestec de fructe uscate, cereale, zahăr și grăsime. Extrem de multe calorii într-o combinație mai sănătoasă decât în cazul unui tort cu cremă de unt, dar care pică fix ca o bombă în organismul care nu are nevoie de atâtea calorii. Renunță și mănâncă un muesli simplu. E mai sănătos.
Doar 10% dintre copii consumă legume la fiecare masă
07.11.2024