Alergia si intoleranta alimentara – notiuni diferite!

Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva

Timp estimat de citire2 minute, 15 secunde

Intoleranta si alergiile alimentare sunt afectiuni medicale frecvent confundate una cu cealalta. De regula, ambele pot sa afecteze orice categorie de varsta. Este importanta departajarea celor doua, deoarece conduita terapeutica si igieno-dietetica difera in mod considerabil.

Ce este si cum se manifesta alergia alimentara

Alergia alimentara presupune activarea sistemului imun. In acest fel pot sa apara semne si simptome usoare (blande sau mancarimi ale pielii), dar in situatiile severe se poate ajunge la edem Quincke. Acesta din urma este o complicatie de temut a oricarei alergii,  manifestandu-se prin edematierea tesuturilor fetei si a mucoasei bucale. Edemul Quincke poate sa puna viata in pericol deoarece poate sa cuprinda si caile respiratorii superioare, ceea ce impiedica respiratia normala. In momentul in care o persoana vine in contact cu un aliment, la care se stie/sau nu alergica, in organism se descarca o serie de substante (histamina, prostaglandine etc.) care sunt raspunzatoare pentru tot cortegiul neplacut de semne si simptome. De asemenea, cei care sufera de alergii alimentare se mai pot confrunta cu: umflarea buzelor si a fetei, eruptii tegumentare izolate sau generalizate acompaniate sau nu de mancarimi. In plus, mai pot sa apara tuse, stranut, lacrimarea ochilor, dar si tulburari de tipul celor gastrointestinale, ceea ce contribuie la confundarea acesteia cu intoleranta alimentara.

Intoleranta alimentara

Intoleranta alimentara, spre deosebire de alergie, nu presupune activarea cascadelor sistemului imun sau descarcarea de histamina si prostaglandine. De asemenea, in cazul intolerantei nu exista riscul de aparitie a edemului Quincke, De regula intoleranta la un anumit aliment apare in momentul in care organismul nu mai dispune de diverse resurse (de exemplu, enzime) pentru a-l digera. Cel mai elocvent exemplu in acest sens este intoleranta la lactoza. In cazul acesteia, persoana afectata nu va mai putea consuma lapte sau produse derivate din lapte. Intoleranta alimentara se manifesta de regula prin aparitia tulburarilor gastrointestinale, de tipul: balonare, dureri abdominale, greata, varsaturi, diaree, flatulenta. Un alt exemplu de intoleranta este cea la gluten. Din fericire, in momentul de fata exista numeroase produse fara gluten. De asemenea , in comert se gaseste si lapte fara lactoza pentru cei care prezinta aceasta intoleranta.

Daca aveti dubii in privinta diagnosticului corect (intoleranta versus alergie) si daca va confruntati cu crize alergice repetate la care nu gasiti o explicatie, va recomandam o vizita la un medic alergolog. In momentul de fata exista numeroase teste care se pot face pentru a elucida cauza sau cauzele unei alergii. In cazul unei intolerante, cea mai buna metode de a evita un episod neplacut gastrointestinal este evitarea alimentelor la care va stiti sensibil. Cititi cu atentie eticheta produselor sau lista de alergeni care exista in meniurile restaurantelor pentru a evita aparitia unui episod neplacut.

Dr. Alin POPESCU

www.dralinpopescu.ro

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar medicina sportiva

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate