Ai frecvent dureri puternice de cap? Iată alimentele care pot declanșa migrene
Multe lucruri ne pot face să ne doară capul, inclusiv ceea ce mâncăm sau bem. Anumite alimente care cauzează migrene vor face acest lucru numai dacă sunt asociate altor factori. Diferențele individuale sunt însă foarte frecvente, de aceea cercetările sunt dificil de realizat. Nu există un declanșator universal al migrenelor, dar, în timp, s-a observat că unele alimente și băuturi contribuie la episoadele de migrenă în cazul unora.
18.01.2022
Timp estimat de citire:
3 minute, 36 secunde1. Cofeina
Consumul de cafeină în exces sau sevrajul în urma opririi bruște a consumului de cafea poate cauza migrene. Dar, potrivit Asociației Americane de Migrenă cofeina poate ajuta la oprirea migrenelor recurente. Poate chiar să ajute uneori la ameliorarea acestora.
2. Îndulcitorii artificiali
Numeroase alimente procesate conțin îndulcitori artificiali. Aceste alternative la zahăr sunt adăugate la alimente și băuturi pentru gustul dulce și pentru impactul mai scăzut asupra glicemiei. Aspartamul în particular se consideră că poate determina apariția migrenelor.
3. Alcoolul
Alcoolul este cea mai comună substanță care cauzează migrene. Potrivit unui studiu, peste 35% dintre participanții care sufereau de migrene au afirmat că alcoolul este unul dintre factorii declanșatori. Vinul roșu în particular a fost incriminat de 77% dintre respondenți. Alcoolul poate cauza deshidratare, lucru care contribuie semnificativ la apariția durerilor de cap.
4. Ciocolata
Potrivit Fundației Americane a Migrenei, se consideră că ciocolata este al doilea cel mai comun produs care declanșează migrene după alcool. Se consideră că este factorul declanșator în cazul a 22% dintre cei afectați.
5. Alimentele care conțin glutamat monosodic
Glutamatul monosodic este o sare de sodiu a acidului glutamic, care se găsește în mod natural în corpul uman. Glutamatul se găsește în anumite alimente, fiind adăugat ca aditiv alimentar. Este considerat sigur pentru consum, dar unele cercetări l-au pus în legătura cu apariția migrenelor. Se consideră că poate declanșa episoade de migrenă severă în cazul a 10-15% dintre persoanele care au frecvent dureri de cap.
6. Mezelurile procesate
Acestea, incluzând crenwurștii, cârnații, salamurile, șunca etc., conțin conservanți numiți nitriți, care sunt adăugați pentru a păstra culoarea și aroma. Se presupune că aceste alimente eliberează oxid nitric în fluxul sanguin, ceea ce poate dilata vasele de sânge de la nivelul creierului. Există anumite dovezi care arată că oxidul nitric contribuie la apariția migrenelor.
7. Brânzeturile maturate
Acestea conțin o substanță numita tiramină. Se formează atunci când în timpul procesului de maturare se descompun proteinele. Cu cât brânza stă la maturat mai mult timp, cu atât conținutul de tiramină este mai ridicat. Se pare că tiramina este o altă substanță care declanșează durerile de cap și migrenele. Brânzeturile cu mucegai sau parmezanul sunt produse foarte bogate în tiramină.
8. Murăturile și alimentele fermentate
La fel ca brânzeturile maturate, murăturile și alimentele fermentate conțin cantități ridicate de tiramină.
9. Alimentele congelate sau foarte reci
Consumul alimentelor îngețate sau băuturilor cu gheață poate declanșa dureri de cap severe. Poți experimenta dureri de cap care se transformă în migrene dacă mănânci alimente foarte reci foarte repede după ce faci sport sau când ești supraîncălzit.
1o. Alimentele sărate
Alimentele bogate în sodiu pot crește presiunea sangvină, cauzând migrene.
Tratamentul migrenei
Tratamentul migrenei poate implica o combinație de medicamente cu prescripție, de medicamente OTC și de remedii naturale. Dacă ai parte de migrene frecvent medicul îți poate prescrie un tratament preventiv. Acesta poate include beta-blocante, care reduc presiunea sangvină.
Antidepresivele pot fi utilizate uneori pentru a preveni migrenele, chiar și în cazul persoanelor care nu suferă de depresie.
Unele remedii alternative s-au dovedit eficiente în tratamentul migrenelor. Aceste sunt:
- masajul, care poate reduce frecvența migrenelor
- Utilizarea suplimentelor care conțin vitamina B2
- Utilizarea suplimentelor alimentare care conțin magneziu
Care sunt diferențele dintre migrenă și o durere de cap:
- Intensitatea: în cazul migrenei durerea poate fi foarte intensă, poate fi localizată și în dreptul tâmplelor sau în spatele ochilor.
- Durata: migrena poate dura de la 4 la 72 de ore.
- Simptomatologia: migrenele sunt frecvent însoțite și de alte simptome, cum ar fi fotosensibilitatea, amețeala, greața, oboseala accentuată.
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024