logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Gama Naturalis Artrosuport Colagen, castigatoare a competitiei “Votat Produsul Anului 2023”, la categoria Sistem osteo-articular

          mai 23, 2023

          Benesio StresCalm, „Votat Produsul Anului” 2023, la categoria Suplimente naturale antistres!

          mai 17, 2023

          Benesio MaxiTonic, câștigător al competiției „Votat Produsul Anului®” 2023 – categoria Vitamine și minerale!

          mai 17, 2023

          Oamenii de știință au descoperit de ce este irezistibilă ciocolata

          aprilie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cum să-ți planifici mesele pentru o pierdere în greutate eficientă

          mai 24, 2023

          Sfaturi de slăbit pentru persoanele ocupate

          mai 24, 2023

          Post intermitent – cum să-l începeți și cum să-l urmați corect?

          mai 22, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Am întrebat ChatGPT care sunt cele mai sănătoase alimente. Vezi ce răspuns a dat inteligența artificială

          iunie 8, 2023

          Sfecla roșie – beneficii și consum

          iunie 6, 2023

          Categorii de alimente sănătoase (potrivit piramidei alimentelor)

          mai 19, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • 3 deserturi cu piersici de care te vei îndrăgosti. Uite cât de simplu se prepară

          mai 31, 2023

          3 idei de salate pe care să le încerci vara aceasta dacă ești la dietă

          mai 30, 2023
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Apneea în somn și alimentația

          iunie 2, 2023

          Sindrom premenstrual? Alimente de evitat și alimente recomandate

          iunie 2, 2023

          Sănătatea colonului: cum să o protejăm

          mai 18, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții fizice pentru arderea grăsimilor

          mai 8, 2023

          Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023
  • Psihologie
        • Body Positivity – Pro și Contra

          mai 24, 2023

          Cum să folosești “mâncatul conștient” pentru a pierde în greutate

          mai 3, 2023

          Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Kate Middleton, trup de invidiat la 41 de ani. Care este secretul Prințesei de Wales

          iunie 8, 2023

          Kerem Bürsin, protagonistul telenovelei turcești „Dragostea plutește în aer” – cum se menține în formă actorul turc

          mai 30, 2023

          Ți-l mai aduci aminte pe Jonah Hill din filmul “Lupul de pe Wall Street”? Transformarea lui este incredibilă!

          mai 25, 2023
  • Terapii alternative
        • Sarea amară – beneficii și utilizări

          iunie 8, 2023

          Ceai de cimbru – beneficii și indicații terapeutice

          iunie 6, 2023

          Ceai de coada-șoricelului – beneficii și indicații terapeutice

          iunie 2, 2023

          Ceai de mușețel – beneficii și indicații terapeutice

          iunie 2, 2023
sanatate

Afecțiuni asociate cu alimentația nesănătoasă

Alimentația constituie principala sursă de nutrienți și energie de care organismul uman are nevoie zilnic pentru a funcționa și a se dezvolta. Dacă, în trecut, hrana oamenilor era alcătuită doar din alimente naturale, odată cu creșterea populației, dezvoltarea zonelor urbane și apariția industrializării s-a diversificat și alimentația.

05.05.2023

Cătălin Țânțăreanu

219

Timp estimat de citire:

9 minute, 1 secunda

Ca urmare a acestui proces inevitabil a apărut și conceptul de alimentație nesănătoasă, pe măsură ce s-a constatat că unele dintre alimentele procesate, preparate prin diferite metode sau având un conținut ridicat de sare, zaharuri sau grăsimi pot sta la baza unor afecțiuni cronice.

S-a ajuns astfel în situația din prezent, când mai bine de jumătate din bolile cronice diagnosticate în țările dezvoltate au la baza o alimentație nesănătoasă, asociată deseori cu un stil de viață sedentar. În acest articol ne-am propus o trecere în revistă a principalelor afecțiuni asociate cu alimentația nesănătoasă și a mecanismelor ce stau la baza apariției lor.

Obezitatea

Nu întâmplător am început prezentarea noastră cu această afecțiune, dat fiind faptul că obezitatea reprezintă un important factor de risc pentru alte boli despre care vom vorbi pe parcurs.

Obezitatea apare ca urmare a acumulării de grăsime corporală în exces, determinată în bună măsură și de calitatea alimentelor consumate, nu doar de cantitatea acestora.

Astfel, alimente precum cele de tip fast-food, produsele de panificație din făină albă, dulciurile care conțin zahăr, prăjelile și carnea grasă aduc un aport caloric sporit, ce depășește numărul de calorii de care organismul are nevoie pe parcursul unei zile. Caloriile în exces se acumulează sub formă de grăsime, ceea ce duce inițial la supraponderabilitate, urmată apoi de obezitate, iar în cazurile extreme se poate ajunge la obezitate morbidă.

Calitatea vieții persoanelor cu obezitate este serios afectată, iar dacă acestea nu iau măsuri imediate pentru a scăpa de excesul ponderal, riscă să dezvolte o serie de boli care le vor înrăutăți și mai mult situația.

Diabetul

Ne referim aici la diabetul de tip 2 care poate fi una din consecințele obezității, însă cauza principală o reprezintă tot alimentația nesănătoasă, asociată cu lipsa de mișcare.

Diabetul de tip 2 este supranumit „boala secolului XXI”, având o incidență în continuă creștere și estimându-se că acest trend va continua mulți ani de acum înainte.

Boala apare in momentul în care sensibilitatea celulelor la insulină se diminuează sau dispare în totalitate, ceea ce duce la creșterea nivelului glicemiei și apariția unei serii întregi de complicații.

E drept că apariția diabetului este influențată și de factorii genetici, însă de cele mai multe ori, cauza o constituie alimentația nesănătoasă, care duce la apariția excesului ponderal.

Până la acest moment nu există un tratament care să vindece diabetul, astfel că odată apărut, acesta trebuie ținut sub control pentru tot restul vieții, printr-o alimentație echilibrată  și un stil de viață mai activ, care ajută la arderea caloriilor în exces.

Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este principala cauza a apariție afecțiunilor cardiovasculare, care, la rândul lor, constituie prima cauză de deces la nivel mondial. Aceasta constă în creșterea presiunii cu care sângele este pompat în sistemul circulator, ceea ce poate atrage o serie de consecințe negative.

Hipertensiunea arterială face parte din categoria „bolilor tăcute”, dat fiind faptul că nu are simptome specifice, iar acestea apar odată cu complicațiile generate de presiunea crescută a sângelui.

Cu toate acestea, hipertensiunea arterială poate fi depistată foarte ușor prin măsurarea tensiunii cu un aparat special numit tensiometru.

Persoanele supraponderale și cele care au o alimentație nesănătoasă bazată pe grăsimi saturate, dulciuri, alimente sărate, prăjeli și produse de patiserie ori fast-food sunt predispuse la hipertensiune arterială, iar din acest motiv este recomandat să își monitorizeze cu regularitate tensiunea.

Bineînțeles, această măsură nu va elimina riscul, dar va trage un semnal de alarmă la momentul oportun, astfel incit cei în cauză să își schimbe alimentația și stilul de viață înainte de a fi prea târziu.

Ateroscleroza

Ateroscleroza este afecțiunea care face legătura intre alimentația nesănătoasă și hipertensiune, pe lângă aceasta, putând să dea naștere și altor complicații. Denumirea bolii este dată de plăcile de aterom care se depun pe pereții interiori ai arterelor, ducând la îngustarea acestora și la creșterea presiunii sângelui pompat de inimă, adică a tensiunii arteriale.

Plăcile de aterom nu sunt altceva decât fâșii formate de grăsimea care ajunge în sânge din alimentele nesănătoase, cu un conținut ridicat de colesterol. Această grăsime se depune treptat pe interiorul vaselor de sânge și astfel apare ateroscleroza, ce poate afecta orice arteră din corp.

În primele faze, ateroscleroza este asimptomatică, însă primele manifestări apar atunci când artera afectată se îngustează atât de mult încât se îngreunează circulația sângelui către anumite organe.

Una dintre consecințele grave ale aterosclerozei poate fi accidentul vascular cerebral, care apare atunci când o fâșie din plăcile de aterom se desprinde și este purtată de fluxul sanguin către vasele care irigă creierul. Aici, fâșia desprinsă blochează circulația sângelui, iar o anumită regiune din creier nu mai primește oxigen, ceea ce duce la afectarea funcțiilor cerebrale aferente zonei respective.

Atacul de cord

Cunoscut și sub denumirea de „infarct miocardic”, atacul de cord poate avea diferite cauze, însă multe din ele sunt în strânsă legătură cu alimentația nesănătoasă.

Atacul de cord se produce în momentul în care inima nu mai primește suficient sânge oxigenat, ceea ce duce la oprirea miocardului, adică a mușchiului cardiac ce asigură bătăile inimii.

Atacul de cord este de cele mai multe ori o consecință a blocării arterelor coronare din cauza depunerilor de grăsime sau a desprinderii unei plăci de aterom specifice aterosclerozei.

Consecințele unui atac de cord pot fi fatale dacă pacientul nu este resuscitat în primele minute după incident, pentru că imediat după ce inima încetează să mai bată, niciun organ din corp nu mai primește oxigen. Cu cât se întârzie mai mult acordarea primului ajutor, cu atât scad șansele ca organele afectate să își reia funcțiile normale, iar în cazurile cele mai nefericite se ajunge la deces.

Refluxul gastroesofagian

Alimentația nesănătoasă poate sta și la baza unor afecțiuni digestive, iar refluxul gastroesofagian este una dintre ele. În cazul său, conținutul acid din stomac – necesar digestiei – refulează în esofag, provocând arsuri și regurgitații.

Cauza refluxului gastroesofagian o constituie relaxarea sau închiderea parțială a sfincterului esofagian care, în mod normal, trebuie să se deschidă pentru a permite trecerea alimentelor în stomac, după care se închide pentru a împiedica refularea conținutului gastric.

Consumate în exces, alimentele nesănătoase pot determina relaxarea acestui sfincter ceea ce va duce la apariția refluxului gastroesofagian.

De asemenea, excesul ponderal și obezitatea – care sunt determinate tot de alimentația nesănătoasă – reprezintă un alt factor de risc pentru refluxul gastroesofagian.

Colonul iritabil

O altă afecțiune digestivă asociată cu alimentația nesănătoasă este colonul iritabil, care se manifestă prin balonări, dureri abdominale, diaree sau constipație. Cauzele care duc la apariția colonului iritabil nu sunt cunoscute cu exactitate, însă au fost identificați o serie de factori declanșatori sau care agravează simptomele descrise mai sus.

Evident, unul din acești factori este și alimentația nesănătoasă, prin prisma faptului că unele alimente din această categorie pot irita mucoasa intestinală, pot îngreuna tranzitul intestinal sau pot produce balonare.

Astfel, pacienții care suferă de colon iritabil ar trebui să evite alimente precum carnea roșie, brânzeturile și lactatele cu un conținut ridicat de grăsimi, prăjelile, produsele care conțin gluten și mâncărurile picante.

De asemenea, băuturile alcoolice și cele carbogazoase cresc aciditatea gastrică,  ceea ce ar putea duce și la declanșarea simptomelor specifice colonului iritabil.

Bolile inflamatorii intestinale

Când vorbim de boli inflamatorii intestinale ne referim la o gamă de afecțiuni care provoacă inflamații pe termen lung la nivelul tractului digestiv și care nu pot fi vindecate, ci doar controlate prin tratament și alimentație adecvată.

Cele mai des întâlnite boli inflamatorii intestinale sunt boala Crohn și colita ulcerohemoragică, cărora li se mai adaugă boala Behcet și o serie de colite care au însă o incidență mult mai redusă.

Nici de această dată nu se poate spune că alimentația nesănătoasă este un factor determinant al bolilor inflamatorii intestinale, întrucât acestea sunt de natură autoimună, iar cauzele încă nu sunt suficient cunoscute.

Cu toate acestea, o alimentație neadecvată poate agrava simptomele specifice bolilor inflamatorii intestinale, favorizând apariția inflamațiilor și afectând flora bacteriană din tractul digestiv.

Osteoporoza

Osteoporoza este o boală a sistemului odos, care constă în scăderea densității și rezistenței oaselor. Persoanele care suferă de osteoporoză devin astfel mult mai predispuse la fracturi chiar și în urma unor accidente minore, dar și mai grav este faptul că vindecarea este mult îngreunată, iar uneori oasele chiar nu se mai sudează.

Alimentația nesănătoasă poate fi un factor de risc pentru apariția osteoporozei, prin prisma faptului că organismul nu primește o cantitate suficientă de calciu și alți nutrienți esențiali pentru sănătatea oaselor.

Chiar dacă osteoporoza are și alte cauze, alimentația joacă un rol important pentru cei care suferă de această afecțiune, fiind recomandat consumul unor alimente bogate în vitamine și minerale, care să contribuie la fortifierea oaselor.

Diferite forme de cancer

Deficitul de nutrienți, excesul ponderal și alte probleme de sănătate datorate alimentației nesănătoase pot determina sau favoriza și apariția a diferite tipuri de cancer.

De cele mai multe ori, cancerele digestive au la bază o alimentație nesănătoasă, iar in acest sens putem aminti cancerul de colon, cancerul gastric, cancerul esofagian și cancerul de ficat.

De asemenea, consumul excesiv de grăsimi saturate și obezitatea se numără printre factorii de risc ai cancerului de sân la femei, în timp ce bărbații cu obiceiuri alimentare nesănătoase sunt predispuși la cancer de prostată.

Etichete:

afectiuni alimentatie nesanatoasa, alimentatie nesanatoasa

Articole recomandate din categoria Sanatate

Sindrom premenstrual? Alimente de evitat și alimente recomandate
Sindromul premenstrual reprezintă un cumul de stări fizice și emoționale cu are majoritatea feme..

02.06.2023

Cătălin Țânțăreanu
sanatate
Sănătatea colonului: cum să o protejăm

18.05.2023

Dr. Corina Zugravu
sanatate
Alimente de evitat daca suferi de alergii de sezon

11.05.2023

Stefan Stan
sanatate
Afecțiuni asociate cu alimentația nesănătoasă

05.05.2023

Cătălin Țânțăreanu
sanatate
Listă alimente diabet - care sunt recomandările?

20.04.2023

Cătălin Țânțăreanu
sanatate
Operație micșorare stomac - ce presupune și care sunt riscurile

19.04.2023

Cătălin Țânțăreanu
sanatate
Alimente care pot contribui la scăderea acidului uric

16.04.2023

Cătălin Țânțăreanu
sanatate

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1032136
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 346105
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348803
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 295210
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 161659

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Noutati Sanatate Editorial Reviste Retete

Recomandări din alte categorii

Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Apneea în somn și alimentația
Kate Middleton, trup de invidiat la 41 de ani. Care este secretul Prințesei de Wales
Cum să-ți planifici mesele pentru o pierdere în greutate eficientă
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
tonica group
facebook
instagram
youtube
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne