Adevărat sau fals despre alimente
Ca să fii sănătos trebuie să mănânci sănătos, dar ca să mănânci sănătos trebuie să te informezi și să faci alegerea corectă atunci când mergi la cumpărături sau când gătești. Continuăm să verificăm miturile țesute în jurul alimentelor noastre de toate zilele.
20.09.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 6 secundeLegumele din ciorbe își pierd vitaminele din cauza fierberii.
Adevărat
Prin fierbere, legumele pierd o parte din vitaminele pe care le conțin, dar procentul depinde de tipul de vitamină, de legumă, dar și de modul în care sunt fierte. De exemplu: cartofii fierți cu coajă pierd 25% din vitamine, cei curățați și fierți întregi între 30-40%, iar cei tăiați bucățele 50-65% din vitamine. Vitamina A din morcovii folosiți la supe și ciorbe se pierde total prin fierbere, iar varza pierde 80% din vitamina C conținută.
Datorită acestui fapt, nutriționiștii nu mai recomandă consumul ciorbelor și supelor și indică să fie înlocuite cu salate de legume proaspete. S-a ajuns la teoria conform căreia o ciorbă sau o supă are o valoare nutritivă slabă atât prin pierderea de vitamine a legumelor, cât și prin faptul că, prin fierberea cărnii, se eliberează toxine.
Creatina este o substanță care favorizează dezvoltarea musculară, dar are numeroase efecte adverse.
Adevărat
Creatina despre care se poartă atâtea discuții este un compus natural al organismului și este constituită din trei aminoacizi (glicină, arginină, metionină) și se formează în rinichi, ficat și pancreas (95% se fixează în mușchii scheletici, cca. 120 g). Atunci când este luată ca supliment, are următoarele efecte benefice: favorizează creșterea forței și a masei musculare (efecte de tip anabolizant) și accelerează refacerea metabolică și musculară după eforturi intense. Însă, pe lângă acestea, are și o serie de efecte negative, cum ar fi: „leagă” magneziu în organism, ceea ce poate produce crampe musculare („cârcei”), modifică metabolismul fibrei musculare și duce mai repede la contracturi sau întinderi musculare în timpul efortului, suprasolicită tendoanele prin creșterea masei musculare, provoacă tulburări digestive (crampe, diaree), hepatice și mai ales renale (crește nivelul de acid uric).
Apa minerală îngrașă.
Fals
O confuzie des întâlnită este că apa minerală este cea carbogazoasă. Ei bine, de fapt, apa plată este tot o apă minerală, adică o apă fără dioxid de carbon (fără gaz) care conține săruri minerale. „Apă minerală” – de care toată lumea vorbește este o apă cu săruri minerale și bioxid de carbon. Apa plată adevărată este cea care nu conține deloc săruri minerale și se mai numește apă de masă. Întrebarea care se impune este: De ce ar îngrășa o apă care conține săruri minerale dar care este și carbogazoasă? Adevărul este că nu îngrașă, dar că orice lichid care conține dioxid de carbon balonează, ceea ce nu are însă nicio legătură cu depozitarea de grăsimi sau câștigul în greutate.
Dulciurile mâncate înainte de masă taie pofta de mâncare.
Fals
„Ronțăitul” înainte de mese taie pofta de mâncare, însă depinde ce bunătăți ronțăi. Dacă vorbim de dulciuri, vorbim deja de glucide cu absorbție rapidă, care odată consumate, se asimilează repede în sânge și determină creșterea glicemiei într-un timp foarte scurt. Acest lucru agresează pancreasul și duce la eliberarea masivă de insulină pentru a contracara nivelul crescut al glucozei în sânge. Insulina, odată eliberată, scade glicemia și astfel se ajunge din nou la un nivel normal sau scăzut al glicemiei care va duce la apariția foamei.
Top 10 beneficii ale consumului de mentă
24.07.2024