6 lucruri pe care oricine trebuie să le știe despre diabetul de tip 2
Diabetul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice la nivel mondial. 8,5% dintre adulți trăiesc cu această boală. Diabetul de tip 2 este cel mai întâlnit și, foarte probabil, ai auzit despre acesta. Cercetările din ultimii ani au dus la îmbunătățirea diagnosticului, tratamentului și conștientizării diabetului de tip 2. Iată 6 lucruri pe care oricine ar trebui să le cunoască despre diabetul de tip 2.
19.01.2022
Timp estimat de citire:
4 minute, 18 secunde1. Este o afecțiune cronică și, la momentul acesta, nevindecabilă
Diabetul este o afecțiune care apare atunci când organismul are o problemă în a menține normal nivelul zahărului din sânge. Acest lucru se întâmplă din cauza incapacității organismului de a produce sau de a utiliza insulina, un hormon care reglează nivelul zahărului din sânge. Fie corpul tău nu produce suficientă insulină sau celulele devin rezistente la insulină și nu o pot utiliza corespunzător. Dacă insulina nu poate fi utilizată, atunci glucoza (zahărul din sânge) se va acumula. Atunci când celulele sunt rezistente la insulină acestea nu vor primi energia de care au nevoie pentru a funcționa normal, determinând alte probleme. Diabetul este o afecțiune cronică, adică durează mult timp. În prezent, nu există un tratament care să vindece diabetul, de aceea este nevoie de un management atent al afecțiunii.
2. Numărul de cazuri este în creștere, în special la adulții tineri
Numărul oamenilor cu diabet este în creștere la nivel mondial, acesta mărindu-se de la 108 milioane, în 1980, la 422 de milioane, în 2014. Diabetul de tip 2 reprezintă majoritatea cazurilor, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Mai îngrijorător de atât este faptul că diabetul de tip 2 era considerată în trecut o afecțiune a adultului, dar din ce în ce mai frecvent este descoperită la adulții tineri. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că diabetul de tip 2 este strâns legat de obezitate, și ea este din ce în ce mai întâlnită în ziua de astăzi.
3. Diabetul de tip 2 poate rămâne nediagnosticat pentru ani în șir
Multe cazuri de diabet rămân nediagnosticate din cauza lipsei simptomelor sau pentru că cei afectați nu le pun pe seama diabetului. Cauzele simptomelor precum oboseala, apetitul crescut sau setea excesivă sunt uneori dificil de identificat și ele se pot agrava în timp îndelungat. Din acest motiv sunt importante analizele de sânge. Orice persoană de peste 45 de ani ar trebui să-și măsoare regulat glicemia, mai ales dacă este supraponderală. De asemenea, atunci când cineva este supraponderal sau obez, ar trebui să-și măsoare glicemia regulat, indiferent de vârstă.
4. Nediagnosticat și netratat, poate cauza complicații grave
Dacă diabetul de tip 2 rămâne nediagnosticat și netratat, poate duce la complicații care pun viața în pericol. Bolile cardiovasculare, problemele oculare, afectarea rinichilor și nervilor periferici se numără printre complicațiile majore ale diabetului de tip 2. Monitorizarea atentă a glicemiei, colesterolului și tensiunii sunt extrem de importante în reducerea acestor riscuri.
5. Reprezintă un factor de risc ridicat pentru anumite persoane
Nu este pe deplin înțeles de ce diabetul apare în cazul anumitor persoane și nu și la altele, dar cercetările arată că anumite grupe au un risc mai ridicat. Oamenii cu următoarele caracteristici au un risc mai ridicat de diabet de tip 2:
- au obezitate sau supraponderalitate
- suferă de obezitate centrală (burtă)
- nu fac efort fizic
- au un istoric familial de diabet, cu un părinte sau un frate cu această afecțiune
- au avut diabet gestațional (în timpul sarcinii)
- au 45 de ani sau mai mult
6. Diabetul de tip 2 poate fi manageriat sau prevenit printr-un stil de viață sănătos
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți pentru a preveni sau pentru a manageria diabetul de tip este să ai un stil de viață sănătos:
- Menține o greutate sănătoasă
- Practică o formă de activitate fizică de intensitate moderată pentru 30 de minute în fiecare zi
- Limitează consumul de băuturi dulci și de grăsimi saturate
- Evită fumatul, obicei care crește riscul de diabet și de boli cardiovasculare
- Dacă ai fost diagnosticat, monitorizează-ți cu atenție glicemia. În același timp, monitorizează sănătatea rinichilor, vaselor de sânge, ochilor și picioarelor, pentru a preveni complicațiile.
Specialiștii afirmă că este extrem de important să îți amintești că medicamentele prescrise de medic nu pot face minuni și că eforturile individuale pentru modificarea stilului de viață contează cel mai mult.
Dieta corectă în diabet tip 2
22.08.2024