5 regimuri în vogă: plusuri și minusuri
Există o multitudine de programe de slăbit și diete, care promit să ne ajute să obținem silueta de vis. Problema este că în foarte multe privințe acestea nu doar că diferă, ci se și contrazic, ceea ce creează confuzii și face alegerea și mai grea.
07.10.2019
Timp estimat de citire:
5 minute, 48 secundeȚi-ai propus să iei măsuri concrete pentru a slăbi, însă te simți complet dezorientat și nu știi ce dietă să urmezi. Nici nu-i de mirare, având în vedere cât de multe și diferite sunt. Ca să-ți facem opțiunea mai ușoară, îți prezentăm, pe scurt, câteva dintre cele mai populare regimuri alimentare, cu avantaje și dezavantaje, dar și câte un exemplu de meniu caracteristic.
Dieta Paleo
Are la bază teoria conform căreia n-ar trebui să consumăm decât ceea ce mâncau strămoșii noștri în epoca paleoliticului. Cu alte cuvinte, niciun produs procesat, dar nici lactate, cereale, leguminoase, alcool, zahăr. Printre alimentele acceptate regăsim fructele și legumele, carnea, peștele sălbatic, ouăle, semințele și nucile.
Plusuri: Exclude alimentele procesate și nesănătoase, care sunt adesea asociate cu excesul ponderal, inflamație și boli cronice (maladii cardiovasculare, diabet, dureri articulare).
Minusuri: Lasă în afara cadrului său unele produse benefice, așa cum sunt cele bogate în carbohidrați complecși. Acest lucru poate conduce la frecvente accese de foame.
Exemplu de meniu
Mic dejun: omletă cu broccoli, ardei gras, dovlecel.
Prânz: supă de conopidă, chifteluțe sau friptură cu garnitură de legume la grătar (ardei, fenicul, morcovi).
Cină: somon cu garnitură de fasole verde la cuptor.
Gustări: nuci, smoothie-uri de fructe de pădure, avocado.
Dieta vegană
În ultimii ani, din ce în ce mai mulți oameni au îmbrățișat stilul de viață vegan, fie din motive etice, fie în numele sănătății. Experții susțin că, dacă e bine planificată, dieta vegană reprezintă una dintre cele mai sigure metode de scădere în greutate.
Plusuri: Bogată în cereale, fructe, legume, leguminoase, nuci și uleiuri vegetale, se caracterizează printr-un conținut ridicat de antioxidanți, vitamine, minerale și fibre. Totodată, conține mai puține substanțe cu potențial nociv: sare, grăsimi saturate și carbohidrați simpli.
Minusuri: Este potrivită doar celor care sunt gata să-și schimbe radical alimentația, deoarece elimină complet produsele de origine animală, de la carne la miere. Dacă este abordată superficial, expune riscului de deficiențe nutriționale: de proteine, calciu, fier sau vitaminele B12 și D.
Exemplu de meniu
Mic dejun: terci de hrișcă cu quinoa, hummus, avocado și castravete. Suc proaspăt stors de lămâie, țelină, morcovi în proporții egale.
Prânz: supă-cremă de broccoli și o porție mare dintr-o salată de legume și ierburi proaspete, asezonată cu ulei de măsline.
Cină: legume asortate (ardei, sparanghel, varză de Bruxelles, dovlecel) trase la tigaie, cu sos de soia și tăiței de hrișcă (soba).
Gustări: nuci și fructe.
Dieta LCHF
Principiul-cheie al regimului LCHF (Low Carb High Fat) constă într-un consum cât mai redus de carbohidrați și cât mai ridicat de grăsimi. Ce poți consuma? Carne (porc, vită, pui, curcan, miel etc.), pește, de preferat cel gras (somon, macrou etc.), fructe de mare, ouă, unt, smântână, brânzeturi, uleiuri vegetale, nuci, alune, semințe, legume ce cresc deasupra solului (varză, broccoli, conopidă, fenicul, spanac, vinete, ardei, sparanghel, roșii, dovlecei etc.) și fructe de pădure, dar în cantități moderate.
Plusuri: Favorizează o scădere în greutate semnificativă, fără senzație de foame. Ajută la stabilizarea valorilor glicemiei și la combaterea dependenței de dulciuri.
Minusuri: Poți atinge rapid faza de platou și să nu mai slăbești – alimentele pe care le include sunt, totuși, destul de calorigene și, dacă nu ești atent la mărimea porțiilor și mai ales la raportul dintre grăsimi, proteine și carbohidrați, te poți pricopsi chiar cu efecte contrare.
Exemplu de meniu
Mic dejun: omletă cu brânză, avocado, cafea cu frișcă.
Prânz: supă de carne cu zarzavat.
Cină: pește gras la cuptor cu piure de conopidă.
Gustări: brânză, iaurt gras, măsline, avocado, nuci.
Dieta macrobiotică
Este cunoscută și ca dieta Oshawa și are la bază conceptul oriental potrivit căruia, pentru a fi sănătoși, trebuie să echilibrăm fluxul celor două energii complementare yin și yang, inclusiv prin alimentație. Pe scurt, regimul e compus în proporție de 40-60% din cereale integrale (orez brun, orz, ovăz, hirșcă, grâu, secară, mei) gătite cât mai simplu; 20-30% – din legume și verdețuri locale, de sezon; 10-25% – din leguminoase, produse din soia și alge marine. Se acceptă și consumul de pește, de 2-3 ori pe săptămână, precum și cel ocazional de nuci și semințe.
Plusuri: Reprezintă o cură excelentă de detoxifiere și scădere în greutate, iar prin aportul crescut de fibre, îmbunătățește tranzitul intestinal. Fiind bogată în fitoestrogeni și alți compuși benefici, așa cum sunt lignanii, ajută la menținerea sensibilității la insulină și previne câștigul ponderal.
Minusuri: Ținută pe termen lung, în special în varianta sa foarte strictă, crește riscul de carențe de fier, calciu, vitamina D și unele B-uri.
Exemplu de meniu
Mic dejun: ceai verde și terci de ovăz.
Prânz: supă miso, o porție mare de orez sălbatic cu legume fermentate.
Cină: pește la cuptor, salată cu tofu.
Gustare: fructe uscate și nuci.
Dieta flexitariană
Numele provine dintr-o combinație dintre cuvintele „flexibil” și „vegetarian”. Așadar, este un regim vegetarian, cu unele derogări. Carnea, ouăle și lactatele nu sunt interzise în totalitate. Consumul lor este permis periodic, cu condiția ca acestea să provină de la păsări și animale crescute tradițional.
Plusuri: Este ușor de urmat, fiind o soluție sustenabilă pentru problema kilogramelor în plus. Studiile au demonstrat că persoanele care consumă preponderent alimente de origine vegetală tind să cântărească mai puțin decât cele care preferă carnea și alte produse de origine animală.
Minusuri: Poate conduce la apariția deficiențelor de vitamina B12, fier, zinc sau calciu, însă doar dacă nu se fac alegeri alimentare corecte. Dacă dieta este bine planificată și variată, acest risc este puțin probabil.
Exemplu de meniu
Mic dejun: omletă cu tofu, legume proaspete, pâine din făină integrală.
Prânz: o porție mare de salată de legume și verdețuri, asezonată cu ulei vegetal presat la rece; supă de linte.
Cină: pește la cuptor cu varză de Bruxelles cu usturoi.
Gustări: nuci, semințe, legume și fructe proaspete.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024