5 moduri de a pacali pofta de dulce
Programul incarcat de la serviciu si de acasa iti fura toata energia si te arunca in „ghearele” stresului? Apoi simti nevoia de ceva dulce? Crezi ca dulciurile joaca rolul de suport moral in viata ta? Ai grija! In timp, excesul de dulciuri te poate ingrasa si imbolnavi. Asa ca, actioneaza pana nu e prea tarziu! Iti vin in ajutor cele mai bune cinci sfaturi impotriva poftei de dulciuri.
31.01.2014
Timp estimat de citire:
2 minute, 54 secundeAfla cum iti poti pacali pofta de dulce!
Obezitate, diabet, boli de inima, osteoporoza, infectii, depresie, oboseala cronica. La aceste afectiuni esti predispus daca obisnuiesti sa consume zilnic prea mult dulce. Mai mult decat atat, o serie de nutritionisti au demonstrate ca zaharul alb (rafinat) este un factor in aparitia cancerului. Acesta favorizeaza aparitia celulelor canceroase prin cresterea nivelului de insulina, care, treptat mareste nivelul de acid lactic in interiorul si exteriorul celulelor, factori importanti de crestere tumorala (sursa: prof. dr. Pavel Chirila, medic primarboli interne, in cartea sa „Nu hrani cancerul!”).
Zaharul devine nociv in urma rafinarii. In comparatie cu zaharul brun, cel procesat (alb) contine o serie de substante (acid fosforic, dioxid de sulf, acid formic) care pot pune sanatatea in pericol. Inlocuieste-l cu cel extras din stevie si artar sau cu xylitol.
Citeste cu atentie eticheta produselor pe care le consumi. Chiar si in componenta anumitor alimente sarate se poate ascunde un pic de zahar.
Include fibrele la micul dejun
Fie ca urmezi sau nu o dieta, laptele cu cereale este cea mai potrivita alegere pentru un mic dejun sanatos. In plus, fibrele din cereale (neaparat integrale si fara adaos de zahar) se absorb lent in procesul de digestive si dau senzatia de satietate, putand evita, cu gratie, de-a lungul zilei, pofta de dulciuri.
Consuma alimente care iti dau o stare de bine
Castiga mai multa vitalitate, consumand alimente bogate in triptofan. Aceasta substanta actioneaza ca un antidepresiv asupra creierului (asa devii imuna la stres si nu mai simti nevoia sa mananci atat de des dulciuri). Il gasesti in mod natural in branza proaspata de vaci, lapte, carne de curcan, carne de pui, peste oceanic (somon, sardine, ton si cod), boabe de soia, alune de padure, nuci, banane si smochine.
Poti lua suplimente alimentare
La recomandarea unui medic, poti lua suplimente cu crom, vitamina B6, acid folic si magneziu. Toate aceste substante iti domolesc nevoia excesiva de zahar in organism. Nutritionistii mai spun ca si carentele de proteine se numara, de asemenea, printre factorii declansatori ai poftei de dulce.
Fereste-te de indulcitorii artificiali
Studiile efectuate de-a lungul anilor au dovedit ca indulcitorii artificiali cresc si mai mult nevoia de dulce. Aspartamul, zaharina, ciclamatii „pacalesc” creierul intr-o oarecare masura ca primeste glucoza, insa creierul detecteaza substitutul, in final ajungand sa „pretinda” dulce, chiar mai mult decat inainte. Ce-i de facut? Indicat ar fi sa consumi deserturi cu miere, pe cat posibil cu indulcitori naturali.
Respecta cele trei mese principale ale zilei
Daca vrei sa iesi invingator in lupta cu dependenta de zahar, atunci trebuie sa respecti cele trei mese principale ale zilei. Acest mod sanatos de a trai, te ajuta sa stai departe de scaderile bruste ale glicemiei. Odata ce aceasta se mentine constanta, iti pastrezi energia si astfel pofta de dulce se diminueaza considerabil. Ideal ar fi, ca intre mesele principale de peste zi sa consume mai multe gustari (din fructe, legume, oleaginoase) astfel incat sa eviti fluctuatiile glicemiei, care nu fac nimic altceva decat sa creasca apetitul pentru dulciuri.
Elisabeta Cosmescu
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024