20 de sfaturi de slăbit care te pot ajuta cu adevărat
Industria dietelor și scăderii în greutate e plină de mituri. Oamenii sunt deseori sfătuiți să facă tot felul de lucruri ciudate pentru a slăbi, multe dintre ele neavând fundament științific. În decursul timpului, oamenii de știință au descoperit că anumite strategii pot fi într-adevăr utile. Iată 20 dintre acestea.
23.02.2021
Timp estimat de citire:
6 minute, 58 secunde1. Bea apă, în special înainte de masă
Se spune deseori că hidratarea te poate ajuta să scazi în greutate. Acest lucru este adevărat. Când bei apă, metabolismul se poate accelera cu 23-30% pe o perioadă de 1-1,5 ore, ajutându-te să arzi mai multe calorii. Un studiu a arătat că dacă bei o jumătate de litru de apă înainte de masă vei consuma mai puține calorii, stimulând scăderea în greutate. Faptul că apa băută înainte de masă sau în timpul mesei diluează sucurile gastrice este doar un mit… destul de răspândit de altfel.
2. Consumă ouă la micul dejun
Dar ai grijă să le prepari simplu, fără mult ulei! Ideale sunt ouăle fierte. Studiile au arătat că înlocuirea unui mic dejun bazat pe cereale cu unul în care să integrezi ouăle te poate ajuta să mănânci mai puțin în următoarele 36 de ore. Dacă nu îți plac ouăle, orice sursă de proteine este recomandată.
3. Bea cafea (preferabil neagră)
Cafeaua de calitate conține cantități mari de antioxidanți și poate avea numeroase beneficii pentru sănătate. Studiile au arătat că substanța activă din cafea, cafeina, poate accelera metabolismul cu 3-11% și poate impulsiona arderea grăsimilor cu 10-29%. Asigură-te că nu adaugi zahăr sau alte ingrediente dulci cafelei pentru că acestea vor anula beneficiile.
4. Bea ceai verde
Precum cafeaua, ceaiul verde este o băutură ce aduce multe beneficii sănătății. Conține și el o cantitate destul de ridicată de cafeină, dar și numeroși antioxidanți, despre care se crede că funcționează sinergic cu cafeina pentru a impulsiona arderea grăsimilor. Deși există informații contradictorii, cele mai multe studii atestă capacitatea ceaiului verde a susține scăderea în greutate.
5. Folosește un supliment alimentar cu glucomannan
Mai multe studii au arătat că o fibră alimentară numită glucomannan poate susține scăderea în greutate. Această substanță absoarbe apa și rămâne la nivelul tubului digestiv mai mult timp, determinând persistența senzației de sațietate. În felul acesta vei consuma mai puține alimente.
6. Restricționează zahărul adăugat
Zahărul adăugat este unul dintre cele mai nocive ingrediente din dieta omului modern. Cei mai mulți oameni consumă mai mult decât ar trebui. Studiile au demonstrat de-a lungul timpului că un consum ridicat de zahăr este puternic asociat cu obezitatea, diabetul de tip II și bolile cardiovasculare. Pentru a reduce zahărul din alimentație, evită produsele dulci și verifică etichetele produselor pentru că zahărul poate fi prezent acolo unde nici nu te aștepți.
7. Consumă mai puțini carbohidrați rafinați
Carbohidrații rafinați includ zahărul și cerealele care au fost procesate, eliminându-se învelișul bogat în fibre. Ei includ și făina albă sau pastele simple. Carbohidrații rafinați pot cauza creșterea rapidă a glicemiei, cauzând senzația de foame, pofte alimentare și creșterea cantității de alimente consumată ulterior. Carbohidrații rafinați sunt asociați frecvent cu obezitatea. Recomandarea este de a consuma carbohidrați cu absorbție lentă: fructe și legume, cereale integrale.
8. Folosește farfurii mai mici
Folosirea farfuriilor mai mici este un truc care pe unii oameni îi ajută să consume automat mai puține alimente. Nu funcționează întotdeauna, dar merită să încerci.
9. Acordă atenție dimensiunii porțiilor sau socotește caloriile
Controlul porțiilor – pur și simplu a mânca mai puțin – sau socotitul caloriilor pot fi foarte folositoare din motive evidente. Unele studii au arătat că ținutul unui jurnal alimentar sau fotografierea alimentelor pe care le consumi pot fi de mare ajutor. Orice lucru care te face să conștientizezi ceea ce mănânci poate avea un impact deosebit.
10. Ține doar mâncare sănătoasă în preajma ta
În caz că ți se face foame, e bine să ai parte de o gustare sănătoasă, care să te satisfacă și să-ți aducă nutrienți utili. Gustările care sunt ușor de transportat și de preparat includ fructele, fructele oleaginoase, iaurtul, ouăle fierte, stick-urile de legume etc.
11. Mănâncă alimente picante
Alimentele picante conțin deseori capsaicină, o substanță care poate accelera metabolismul și poate reduce ușor senzația de foame.
12. Fă exerciții aerobice
Exercițiul aerobic este un mod excelent de a arde calorii și de a-ți îmbunătăți sănătatea fizică și mentală. În mod particular este o metodă eficientă de a reduce țesutul adipos de pe abdomen, grăsimea nesănătoasă care se acumulează în jurul organelor interne, un factor de risc pentru sindromul metabolic.
13. Ridică greutăți
Unul dintre cele mai nefaste efecte ale dietelor de slăbit este scăderea țesutului muscular. Cel mai bun mod de a preveni acest lucru este să faci exerciții cu greutăți, concomitent cu o dietă care favorizează dezvoltarea musculară. Țesutul muscular este foarte activ metabolic. Practic, având o musculatură bine dezvoltată, arzi mai multe calorii chiar dacă te afli în repaus.
14. Mănâncă mai multe fructe și legume
Fructele și legumele au mai multe proprietăți care le fac eficiente pentru scăderea în greutate. Conțin puține calorii, dar multe fibre și alte elemente valoroase – minerale, vitamine, diverși antioxidanți. Un măr de dimensiuni mari are tot atâtea calorii cât o pralină, plus numeroase alte elemente benefice sănătății.
15. Odihnește-te suficient
Igiena somnului este deseori subevaluată, dar poate fi la fel de importantă ca alimentația și activitatea fizică. Studiile arată că somnul insuficient sau de proastă calitate este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru obezitate.
16. Încearcă să învingi dependența de mâncare
Un studiu recent arată ca aproape 20% dintre americani și europeni îndeplinesc criteriile pentru a fi considerați dependenți de mâncare. Dacă experimentezi deseori pofte de nestăpânit și ajungi să consumi cantități foarte mari de alimente, ar trebui să apelezi la ajutor specializat. A încerca să slăbești înainte de a rezolva această problemă poate fi un eșec total.
17. Mănâncă mai multe proteine
Proteinele sunt cel mai important nutrient atunci când urmărești să slăbești. Consumând o dietă ușor hiperproteică îți poți impulsiona metabolismul să ardă cu 80-100 de calorii mai mult în fiecare zi. Totodată vei beneficia de un mai bun control al senzației de foame.
18. Evită băuturile acidulate dulci
Zahărul este rău, dar zahărul din lichide este și mai rău. Studiile arată că zahărul provenit din băuturi este unul dintre cei mai periculoși factori din dieta modernă. În 60% din cazurile de obezitate, băuturile dulci constituie un factor.
19. Consumă alimente integrale, aproape de starea lor naturală
Dacă vrei să ai o greutate normală și să îți menții sănătatea, evitarea alimentelor procesate poate fi unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face. Dacă dieta ta se bazează pe alimente cât mai naturale și simple este greu să te îngrași excesiv.
20. Nu ține dietă! Mănâncă sănătos
Probabil cea mai mare problemă a dietelor este că funcționează foarte rar pe termen lung. În general, oamenii care au ținut multe diete de-a lungul vieții tind să aibă mai multe kilograme. În loc să ții o dietă pentru a slăbi în timp scurt, ar fi indicat să încerci să-ți schimbi stilul de viață pentru a fi mai sănătos, mai în formă și mai fericit. Concentrează-te pe a te hrăni cât mai sănătos. Scăderea în greutate va veni de la sine.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Cauți răspunsuri la „ce să fac ca să slăbesc"? Te ajutăm noi!
23.09.2024