15 sfaturi practice pentru un ficat sanatos
Ficatul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului, avand numeroase functii vitale. Chiar daca are proprietatea de a se regenera, el nu este indestructibil si ar trebui protejat constant pe tot parcursul vietii. Factori precum alcoolul, unele medicamente, virusurile hepatice, alimentatia excesiva, bogata in grasimi si zaharuri, oboseala si stresul produc, in timp, lezarea ficatului, uneori ireversibil. Iata cateva sfaturi care, aplicate zi de zi, te vor ajuta sa ai un ficat sanatos.
19.08.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 47 secundeDe ce este ficatul un organ esential?
Ficatul are in primul rand rolul de a separa substantele nutritive de cele toxice (organ “filtru”). De asemenea, la nivelul sau se sintetizeaza o serie de substante indispensabile: proteinele, necesare pentru crestere, producere de hormoni, bila, necesara in digestie, colesterolul, substante pentru coagularea sangelui, substante implicate in imunitate.
1. Inlaturarea sursei problemei trebuie sa fie prima optiune! Alimente naturale, fara conservanti sau alte substante chimice si un mediu mai sanatos.
2. Antioxidantii – vitaminele C si E, flavonoidele din legumele si fructele proaspete protejeaza impotriva stresului oxidativ ficatul si intregul organism. De asemenea, minerale precum zinc, magneziu sau seleniu au un rol important in detoxifiere.
3. Consuma surse organice de sulf: crucifere (broccoli, varza, varza de Bruxelles, conopida), usturoi, ceapa, praz, ridichi, macris!
4. Consuma alimente bogate in potasiu si evita alimentele bogate in sodiu. Banane, kiwi, caise, struguri, sos tomat, cartofi copti, carne de vitel si nuci – ele ajuta organismul sa scape de sodiul in exces. Renunta la covrigei, popcorn, chipsuri, cartofi pajiti, branza sarata, sosuri, alimente care au un continut ridicat de sodiu.
5. Pentru a ajuta ficatul, vitaminele din grupul B sunt foarte utile. Tiamina, sau vitamina B1, poate fi gasita in fasolea uscata, mazare, soia, carne slaba sau peste. Riboflavina, sau vitamina B2, o gasim in oua, nuci, legume cu frunze verzi, produse lactate. Niacina, sau vitamina B3, o putem lua din carnea de pui, peste, carnea slaba, oua sau nuci.
6. Sucurile naturale din legume furnizeaza atat antioxidantii necesari, cat si pectina care ajuta la eliminarea metalelor grele din organism.
7. Radacina de papadie, anghinarea si turmericul contin substante colagoge, care stimuleaza secretia de bila. Crescand productia de bila, ficatul se curata delicat si, pe masura ce toxinele sunt eliminate, celulele hepatice prelucreaza mai usor diferitii nutrienti.
8. Scaietele de lapte contine una dintre cele mai puternice substante care protejeaza ficatul, si anume silimarina; aceasta din urma inhiba actiunea radicalilor liberi, care pot distruge celulele hepatice. De asemenea, stimuleaza sinteza de proteine, generand astfel aparitia de noi celule hepatice care le inlocuiesc pe cele distruse. Silimarina ar trebui administrata periodic, de 2-3 ori pe zi, timp de o saptamana in fiecare luna.
9. O buna functionare a ficatului presupune si aer curat, exercitii fizice, odihna corespunzatoare si un consum de minim 2,5 litri de apa zilnic!
10. Pentru un ficat sanatos, elimina complet alcoolul din dieta zilnica!
11. Limiteaza consumul de cafea sau bauturi cu un continut ridicat de cofeina!
12. Redu fumatul! Metabolizarea nicotinei, in procent de 90% se petrece in ficat, rezultand cotinina. Aceasta poate fi utilizata ca indicator al expunerii, pentru ca ramane in organism mai mult de 24 de ore.
13. Nu lua medicamente in exces. Evita automedicatia! Respecta intotdeauna indicatiile medicului in ceea ce priveste cantitatea si modul de administrare a medicamentelor;
14. Efectueaza controale medicale periodice. Sunt extrem de importante, desi la prima vedere nu par.
15. Vaccineaza-te impotriva hepatitei A si hepatitei B!
Specialist medicina sportiva
Diabet mellitus tip 2 - ce înseamnă și ce implică tratamentul
02.09.2024