10 motive pentru care trebuie sa renunti la kilogramele in plus
Fiecare are motivele lui pentru care vrea sa piarda in greutate. Cei mai multi isi doresc sa arate mai bine. O alta categorie, putin numeroasa din pacate, considera ca kilogramele in plus reprezinta o amenintare pentru sanatate, iar altii incearca sa slabeasca pentru a imbunatati anumite aspecte ale vietii.
29.12.2016
Timp estimat de citire:
4 minute, 38 secundeIndiferent de motive, procesul pierderii in greutate poate fi lung si anevoios, in multe cazuri soldandu-se cu stres, oboseala, scaderea motivatiei si renuntarea la programul de slabit. Mai mult, se poate intra intr-un adevarat cerc vicios de slabiri si ingrasari repetate (celebrul efect yo-yo), care numai sanatos nu este. Asadar, ca sa-ti duci programul de slabit la bun sfarsit, iti dam noi 10 motive foarte bune. Tine cont de ele!
1. O greutate normala te ajuta sa previi diabetul de tip II
90% dintre cei diagnosticati cu diabet de tip II au o greutate prea mare fata de cea ideala. Chiar daca unii oameni sunt predispusi la un risc mai mare, diabetul de tip II este fara dubii o boala care poate fi prevenita. Din nefericire, odata ce ai dobandit boala, poate fi dificil sa o tii sub control. Asa ca de ce sa nu incerci sa previi diabetul chiar de astazi? Cu siguranta medicul de familie iti poate spune daca ai risc pentru aceasta boala in urma unor analize simple.
2. Vei arata mai bine
Oamenii supraponderali au deseori probleme cu stima de sine – a fi suplu este asociat in general cu a fi mai atragator. Evident, fiecare este frumos in felul sau, dar greutatea mare poate sa joace feste mintii tale si sa nu mai ai incredere in fortele proprii. Asa ca incepe sa pierzi din kilograme si te vei vedea in alta lumina!
3. Vei avea mai multa energie
Sa nu poti alerga dupa copiii tai sau sa nu poti face cu ei diverse activitati fizice este cu siguranta neplacut si multi parinti supraponderali nu se pot juca cu copiii lor asa cum ar vrea. Imagineaza-ti sa poti tine pasul cu cei mici, jucand fotbal, mergand pe bicicleta sau inotand. Ai fi mai implicat in viata lor! Si daca nu ai copii, a tine pasul cu prieteni sau rude care sunt in forma este un lucru bun pentru psihic. Este, de asemenea, un lucru cunoscut ca, facand miscare, iti imbunatatesti calitatea somnului. Chiar daca depui efort in timp ce faci miscare, vei avea mai multa energie per total.
4. Reduci stresul
Multi oameni recurg la mancatul excesiv cand sunt stresati sau chiar plictisiti, dar mancarea nu le va rezolva vreodata problemele. O optiune mult mai buna ar fi sa faca exercitii fizice, care nu doar ca ard calorii, dar ajuta si la eliberarea endorfinelor, hormoni „ai fericirii”. Asa ca, daca te simti stresat, nu insfaca prajitura cu ciocolata, mai bine pune un clip cu Zumba sau dans si fa sport.
5. Te vei simti mai bine „pe interior”
Multe persoane se simt mai bine odata ce au scapat de kilogramele nedorite. Asta nu inseamna ca toate problemele ti se rezolva odata ce ai slabit, ci doar ca te vei simti mai increzator cu noul tau look si plusul de energie. Acestea te vor face sa te simti mai fericit si mai in control. Nu e un lucru sigur, dar asta afirma cei mai multi oameni care au slabit.
6. Economisesti bani
Primul instinct ar fi sa spui ca e scump sa traiesti sanatos, dar daca privesti in profunzime lucrurile, adevarul este ca poti economisi substantial. De exemplu, ai putea sa mergi mai mult pe jos sau cu bicicleta in loc sa mergi cu masina – intr-un an se aduna o suma destul de consistenta pe care o cheltuiesti pe benzina. Sau pur si simplu ai putea sa renunti la festinul saptamanal de la fast-food. Chiar si 15 lei cheltuiti pe saptamana, intr-un an ajung sa fie 720 de lei. Totodata, sa pierzi in greutate si sa reduci sansele de a te imbolnavi poate insemna o reducere enorma a cheltuielilor.
7. Viata sexuala se va imbunatati
Studiile arata ca barbatii supraponderali au nivelul de testosteron mai scazut, lucru care afecteaza dorinta sexuala. Atat pentru barbati, cat si pentru femei, exercitiul fizic imbunatateste circulatia sangvina in zone cheie ale corpului, imbunatatind libidoul. Nu este vorba neaparat de a fi slab, ci de a te mentine in forma, astfel incat corpul tau sa functioneze asa cum trebuie.
8. Ii vei influenta in bine si pe ceilalti
Este un lucru demonstrat ca oamenii care traiesc sanatos ii influenteaza in bine pe cei din jur, in special pe membrii familiei. E foarte posibil ca partenerul si copiii tai sa aiba un stil de viata sanatos daca au un model de urmat. Si gandeste-te ca, odata ce i-ai implicat si pe ei in activitatile fizice, vei fi si tu mai motivat sa continui.
9. Reduci colesterolul
A acorda atentie dietei in efortul de a pierde in greutate poate sa te ajute sa reduci nivelul de colesterol. Ce inseamna asta? Inseamna ca va fi mai putin probabil sa suferi un accident vascular sau un atac de cord. Ingustarea arterelor din cauza colesterolului poate avea drept consecinta si alte afectiuni, precum angina pectorala. Pe scurt, pierderea in greutate, stilul de viata sanatos si reducerea colesterolului sunt cele mai bune metode pentru prevenirea mortii subite. In multe cazuri, primul semn al unei afectiuni cardiovasculare este un infarct.
10. Dieta sanatoasa imbunatateste sanatatea mentala
Tine minte, sanatatea fizica influenteaza in bine si sanatatea mentala. Nutritia este extrem de importanta cand vine vorba de echilibrul psihic si de probleme precum anxietatea sau depresia. Avand o dieta sanatoasa si facand eforturi pentru a slabi, vei putea preveni sau ameliora problemele psihice.
Marius Vasilescu
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024