logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate

          martie 13, 2023

          Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

          februarie 16, 2023

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          februarie 14, 2023

          Studiu: ce legătură are greutatea cu Vitamina D

          februarie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect

          martie 20, 2023

          Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase

          martie 15, 2023

          Dieta keto, pro și contra

          martie 13, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • 7 semne ale lipsei de vitamina C

          martie 10, 2023

          Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli

          martie 9, 2023

          Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

          martie 9, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică

          martie 9, 2023

          Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?

          martie 8, 2023

          Cum ajutăm pancreasul cu probleme – dieta în pancreatita cronică

          martie 3, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023

          Exerciții fizice care te ajută să arzi un număr mare de calorii

          martie 7, 2023
  • Psihologie
        • Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
sanatate

Virusul SARS-CoV-2 și transmiterea prin alimente

Pentru cei mai mulți, anul 2020 va rămâne în istorie ca anul pandemiei, cel care a modificat existența oamenilor de pe întregul glob. Schimbări radicale au avut loc și mulți ne întrebăm dacă vom putea să revenim vreodată la viața dinainte de pandemie.

23.11.2020

Dr. Corina Zugravu

1156

Timp estimat de citire:

6 minute, 10 secunde
Cuprins
1. Virusul pe suprafețe
2. În ce condiții te poți infecta de pe suprafețe
3. Păstrează regulile de igienă!
4. Ce facem cu alimentele?!
5. Virusul pe ambalaje?
6. Cum ne protejăm?!

Boala COVID-19 este produsa de un virus ARN, numit SARS-CoV-2. Pătrunderea sa în organism este realizată majoritar pe cale respiratorie, fie prin picături mari de salivă, fie prin picături mai mici (aerosoli) care pot rămâne mult timp suspendate în aer. Calea esențială de transmitere este aerogenă și acest lucru este considerat cert de toate forurile sanitare mondiale. Este și motivul pentru care purtatul măștii este atât de important.

Virusul pe suprafețe

În acest sens, s-a pus problema rezistenței lui în mediu și posibilității ca germenul existent pe astfel de suprafețe să producă boala. Ne amintim evaluările care arătau că pe suprafețe netede, lucioase, cum sunt cele metalice sau de plastic, putem găsi viruși și după 3 zile. Va amintiți zilele în care lăsam pachetele și cumpărăturile în “carantină” 2-3 zile sau le dădeam cu clor ca să nu ne contaminăm. Zilele acelea au trecut. Organizația Mondială a Sănătății consideră ca transmiterea bolii prin suprafețe contaminate, deși logică, joacă un rol cu mult mai mic decât s-a crezut inițial.

În ce condiții te poți infecta de pe suprafețe

Studii efectuate în case cu mai multe persoane bolnave au arătat că și în astfel de condiții extreme suprafețele erau contaminate cu viruși activi în mai puțin de 25% din cazuri. Desigur, dacă pui mâna pe o suprafață imediat după ce un bolnav sau purtător de SARS-CoV-2 a strănutat sau tușit și picăturile de secreție au ajuns acolo, ai o mare probabilitate să “apuci” virusul și, dacă nu te speli rapid pe mâini și îți duci mâna la ochi, nas sau gură, să faci chiar și boala. Dar pentru astfel de situații este necesar ca încărcătura cu viruși activi să fie extrem de mare, ori șansele în acest sens sunt extrem de mici.

Păstrează regulile de igienă!

Trebuie înțeles că ne aflăm în fața unui virus care supraviețuiește destul de puțin în afara unui organism gazdă. Chiar și ajuns “afară”, își scade în timp puterea de a cauza îmbolnăvirea (și numărul de viruși activi). Ca atare, de multe ori, ceea ce găsim pe suprafețe este fie un număr prea mic de viruși pentru a putea produce boala, fie chiar urme de virus (urme de ARN) care nu mai au capacitatea de a îmbolnăvi. Asta nu înseamnă în niciun caz că trebuie să renunțăm la regulile de bună igienă, de tipul spălatului și dezinfectatului pe mâini. Însă acestea nu trebuie să fie obsesive. Și trebuie să ținem cont de faptul că pentru ca boala să apară, e nevoie să avem contact cu un număr suficient de mare de viruși activi, care să aibă ocazia de a pătrunde în organism și declanșa simptome.

Ce facem cu alimentele?!

Există transmitere digestivă a virusului SARS-CoV-2?! În teorie, acest lucru pare posibil, devreme ce receptori pentru virus există și în tubul digestiv și medicii au descris și COVID-19 ale cărei manifestări sunt durerile de burtă, greața, diareea etc. Practic însă, nu există dovezi că acest lucru se întâmplă, deși milioane de oameni de pe întregul mapamond au făcut deja boala. Mulți dintre noi au ales să fiarbă tot cu asiduitate, să încălzească până la temperaturi crescute mâncarea de catering și să spele fructele sau ambalajele cu clor, doar-doar vor scăpa de virusul ucigaș. Aceste măsuri se dovedesc inutile și nocive pentru valoarea nutritivă a mâncărurilor și produselor respective.

Desigur, în principiu dacă cineva bolnav a pus mâna intens contaminată pe produsul alimentar pe care tu îl cumperi ar fi putut să îi transfere virusul. Dar cu excepția unor situații absolut neobișnuite în comerțul modern, de tipul strănutatului sau tușitului fără mască peste mâncarea expusă și neprotejată, putem exclude ideea că mâncarea transmite viroza. Chiar și în situația mai sus descrisă (secreții respiratorii peste mâncare), oamenii de știință consideră că probabilitatea de a face boala este aproape inexistentă.

Virusul pe ambalaje?

Referitor la ambalaje, același lucru este valabil. Ar fi nevoie de încărcături extrem de mari de virus viabil prezent pe ambalaje, ca și de manipularea necorespunzătoare de către receptor care, imediat după ce pune mâna pe ambalaj exact în zona cu încărcătură virală mare și imediat după ce virusul a ajuns acolo, sa și-o ducă la ochi sau la gură. Să recunoaștem că ar fi cam multe coincidențe…

Niște știri recente provenite din China relatau că ar fi fost găsit SARS-CoV-2 pe produse congelate. Din fericire, niciun alt loc de pe fața pământului nu a raportat ceva similar, deci putem concluziona că probabil determinările au fost sau eronate, sau au apărut mai degrabă în scop economic. Și la noi au apărut niște relatări conform cărora virusul ar rezista mult pe pâine. Desigur, nimeni nu s-a întrebat dacă e vorba chiar de virusul în sine sau de urme ale acestuia. Practica arată că nimeni nu s-a infectat mâncând pâine, mai ales că în viața de zi cu zi pâinea nu este inoculată cu cantități mari de virus  pur și simplu pentru că astfel de lucruri se întâmplă exclusiv în laborator.

Cum ne protejăm?!

E important să aplicăm normele elementare de igienă care trebuie respectate și în afara pandemiei în relația cu alimentele. Alimentele se manipulează cu mâinile curate; în prepararea lor trebuie separate cele nepreparate termic de cele preparate termic; trebuie avută grijă să nu favorizăm contaminarea încrucișată, să păstrăm lanțul frigorific și să nu ținem mâncarea “la păstrare” la temperaturi între 4 și 60 de grade Celsius. Suprafețele trebuie spălate și eventual dezinfectate cu soluții obișnuite. Vesela se spală cu apă fierbinte și detergent adecvat. Ambalajele exterioare ale alimentelor cumpărate se aruncă, după care ne spălăm pe mâini și pregătim mesele. Pentru mâncarea de catering, ambalajele exterioare se arunca și ele, iar mâncarea propriu-zisă poate fi consumată fără probleme. În magazin nu punem mâna pe produse pe care nu le cumpărăm, alegem cu ochii, nu cu mâna.

În concluzie, așa cum afirmă toate centrele mondiale de control ale bolilor transmisibile, probabilitatea de a lua SARS-CoV-2 prin mâncare sau ambalajele acesteia este minimă și astfel de îmbolnăviri nu au fost constatate până în prezent. Până la urmă este nevoie de o evaluare realistă a riscului pe care și-o face fiecare. Și, în funcție de concluzii, acționează așa cum consideri că este mai bine!

Etichete:

coronavirus, coronavirus alimente, coronavirus mancare, transmitere coronavirus

Articole recomandate din categoria Sanatate

Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?
Perioada sarcinii aduce cu sine o serie de schimbări în organismul viitoarelor mămici, iar aceste..

08.03.2023

tonica
sanatate
Cum ajutăm pancreasul cu probleme - dieta în pancreatita cronică

03.03.2023

Dr. Corina Zugravu
sanatate
Cele mai utile sfaturi pentru depistarea neuropatiei diabetice

27.02.2023

tonica
sanatate
Cele mai importante reguli de respectat pentru un ficat sănătos

27.02.2023

Dr. Corina Zugravu
sanatate
Relația somn-siluetă – de ce ne îngrășăm dacă nu dormim suficient

14.02.2023

Stan Stefan
sanatate
Cum să îți scazi colesterolul “rău” în 4 etape

14.02.2023

Dr. Corina Zugravu
sanatate
3 super-alimente bune pentru inima ta

13.02.2023

Stefan Stan
sanatate

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1031241
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 345237
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348175
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 294496
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 160112

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Sport Evenimente Reviste Editorial

Recomandări din alte categorii

Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
Retete de sanatate de la Naturalis
Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate
Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne