logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Excesul de zahăr în adolescență afectează dezvoltarea creierului

          aprilie 8, 2021

          O cafea tare înainte de antrenament crește arderea grăsimilor

          aprilie 5, 2021

          Carnea procesată, boală curată: s-a confirmat legătura cu riscul de deces prematur

          aprilie 1, 2021

          “Ora de sport în aer liber” pentru 38 de copii nevoiași de la Centrul de zi “Bufkids”

          aprilie 1, 2021
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cum scapi de greutatea “de carantină”

          aprilie 11, 2021

          3 ceaiuri care te ajuta să slăbești

          aprilie 9, 2021

          Meniu de 7 zile care te ajută să slăbești sănătos

          aprilie 8, 2021
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Puterea nebănuită a sucului de sfeclă roșie. Cum ne susține sănătatea

          aprilie 9, 2021

          Cele mai sănătoase fructe din lume

          aprilie 5, 2021

          Stii cate beneficii se ascund in naut?

          aprilie 2, 2021
  • Povești de succes
        • Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Exemple de rețete pentru cină care nu îngrașă

          aprilie 6, 2021

          Rețete cu puține calorii pentru prânz sănătos

          martie 31, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • (P) De ce este Uleiul din ficat de cod cu lămâie și mentă cel mai îndrăgit produs Lysi?

          aprilie 7, 2021

          (P) Susținerea sistemului imunitar

          aprilie 5, 2021

          De ce nu poți slăbi: cele mai frecvente cauze medicale

          martie 29, 2021
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții care te scapă de grăsimea de pe coapse

          aprilie 7, 2021

          Exerciții pentru picioare tonifiate

          aprilie 6, 2021

          Alternative la alergat: patru tipuri de mers pentru un corp tonifiat

          aprilie 1, 2021
  • Psihologie
        • Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021

          Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării

          noiembrie 20, 2020

          Află dacă suferi de ortorexie, obsesia pentru mâncarea sănătoasă

          noiembrie 18, 2020
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Actorul Christian Bale, maestrul transformărilor fizice

          martie 24, 2021
          Top vedete care au slabit spectaculos in 2020

          Top vedete care au slăbit spectaculos în 2020

          februarie 10, 2021

          Ce mai face Jeremy Meeks, infractorul devenit top model

          ianuarie 27, 2021
  • Terapii alternative
        • Seva de mesteacăn și proprietățile sale terapeutice

          decembrie 29, 2020

          Sănătate maximă și slăbire eficientă: ceaiul verde

          decembrie 27, 2020

          Cele mai cunoscute beneficii ale consumului de ceai de ghimbir

          decembrie 8, 2020

          Cea mai bună rețetă de socată

          octombrie 29, 2020
sanatate

Virusul SARS-CoV-2 și transmiterea prin alimente

Pentru cei mai mulți, anul 2020 va rămâne în istorie ca anul pandemiei, cel care a modificat existența oamenilor de pe întregul glob. Schimbări radicale au avut loc și mulți ne întrebăm dacă vom putea să revenim vreodată la viața dinainte de pandemie.

23.11.2020

Dr. Corina Zugravu

696

Timp estimat de citire:

6 minute, 10 secunde
Cuprins
1. Virusul pe suprafețe
2. În ce condiții te poți infecta de pe suprafețe
3. Păstrează regulile de igienă!
4. Ce facem cu alimentele?!
5. Virusul pe ambalaje?
6. Cum ne protejăm?!

Boala COVID-19 este produsa de un virus ARN, numit SARS-CoV-2. Pătrunderea sa în organism este realizată majoritar pe cale respiratorie, fie prin picături mari de salivă, fie prin picături mai mici (aerosoli) care pot rămâne mult timp suspendate în aer. Calea esențială de transmitere este aerogenă și acest lucru este considerat cert de toate forurile sanitare mondiale. Este și motivul pentru care purtatul măștii este atât de important.

Virusul pe suprafețe

În acest sens, s-a pus problema rezistenței lui în mediu și posibilității ca germenul existent pe astfel de suprafețe să producă boala. Ne amintim evaluările care arătau că pe suprafețe netede, lucioase, cum sunt cele metalice sau de plastic, putem găsi viruși și după 3 zile. Va amintiți zilele în care lăsam pachetele și cumpărăturile în “carantină” 2-3 zile sau le dădeam cu clor ca să nu ne contaminăm. Zilele acelea au trecut. Organizația Mondială a Sănătății consideră ca transmiterea bolii prin suprafețe contaminate, deși logică, joacă un rol cu mult mai mic decât s-a crezut inițial.

În ce condiții te poți infecta de pe suprafețe

Studii efectuate în case cu mai multe persoane bolnave au arătat că și în astfel de condiții extreme suprafețele erau contaminate cu viruși activi în mai puțin de 25% din cazuri. Desigur, dacă pui mâna pe o suprafață imediat după ce un bolnav sau purtător de SARS-CoV-2 a strănutat sau tușit și picăturile de secreție au ajuns acolo, ai o mare probabilitate să “apuci” virusul și, dacă nu te speli rapid pe mâini și îți duci mâna la ochi, nas sau gură, să faci chiar și boala. Dar pentru astfel de situații este necesar ca încărcătura cu viruși activi să fie extrem de mare, ori șansele în acest sens sunt extrem de mici.

Păstrează regulile de igienă!

Trebuie înțeles că ne aflăm în fața unui virus care supraviețuiește destul de puțin în afara unui organism gazdă. Chiar și ajuns “afară”, își scade în timp puterea de a cauza îmbolnăvirea (și numărul de viruși activi). Ca atare, de multe ori, ceea ce găsim pe suprafețe este fie un număr prea mic de viruși pentru a putea produce boala, fie chiar urme de virus (urme de ARN) care nu mai au capacitatea de a îmbolnăvi. Asta nu înseamnă în niciun caz că trebuie să renunțăm la regulile de bună igienă, de tipul spălatului și dezinfectatului pe mâini. Însă acestea nu trebuie să fie obsesive. Și trebuie să ținem cont de faptul că pentru ca boala să apară, e nevoie să avem contact cu un număr suficient de mare de viruși activi, care să aibă ocazia de a pătrunde în organism și declanșa simptome.

Ce facem cu alimentele?!

Există transmitere digestivă a virusului SARS-CoV-2?! În teorie, acest lucru pare posibil, devreme ce receptori pentru virus există și în tubul digestiv și medicii au descris și COVID-19 ale cărei manifestări sunt durerile de burtă, greața, diareea etc. Practic însă, nu există dovezi că acest lucru se întâmplă, deși milioane de oameni de pe întregul mapamond au făcut deja boala. Mulți dintre noi au ales să fiarbă tot cu asiduitate, să încălzească până la temperaturi crescute mâncarea de catering și să spele fructele sau ambalajele cu clor, doar-doar vor scăpa de virusul ucigaș. Aceste măsuri se dovedesc inutile și nocive pentru valoarea nutritivă a mâncărurilor și produselor respective.

Desigur, în principiu dacă cineva bolnav a pus mâna intens contaminată pe produsul alimentar pe care tu îl cumperi ar fi putut să îi transfere virusul. Dar cu excepția unor situații absolut neobișnuite în comerțul modern, de tipul strănutatului sau tușitului fără mască peste mâncarea expusă și neprotejată, putem exclude ideea că mâncarea transmite viroza. Chiar și în situația mai sus descrisă (secreții respiratorii peste mâncare), oamenii de știință consideră că probabilitatea de a face boala este aproape inexistentă.

Virusul pe ambalaje?

Referitor la ambalaje, același lucru este valabil. Ar fi nevoie de încărcături extrem de mari de virus viabil prezent pe ambalaje, ca și de manipularea necorespunzătoare de către receptor care, imediat după ce pune mâna pe ambalaj exact în zona cu încărcătură virală mare și imediat după ce virusul a ajuns acolo, sa și-o ducă la ochi sau la gură. Să recunoaștem că ar fi cam multe coincidențe…

Niște știri recente provenite din China relatau că ar fi fost găsit SARS-CoV-2 pe produse congelate. Din fericire, niciun alt loc de pe fața pământului nu a raportat ceva similar, deci putem concluziona că probabil determinările au fost sau eronate, sau au apărut mai degrabă în scop economic. Și la noi au apărut niște relatări conform cărora virusul ar rezista mult pe pâine. Desigur, nimeni nu s-a întrebat dacă e vorba chiar de virusul în sine sau de urme ale acestuia. Practica arată că nimeni nu s-a infectat mâncând pâine, mai ales că în viața de zi cu zi pâinea nu este inoculată cu cantități mari de virus  pur și simplu pentru că astfel de lucruri se întâmplă exclusiv în laborator.

Cum ne protejăm?!

E important să aplicăm normele elementare de igienă care trebuie respectate și în afara pandemiei în relația cu alimentele. Alimentele se manipulează cu mâinile curate; în prepararea lor trebuie separate cele nepreparate termic de cele preparate termic; trebuie avută grijă să nu favorizăm contaminarea încrucișată, să păstrăm lanțul frigorific și să nu ținem mâncarea “la păstrare” la temperaturi între 4 și 60 de grade Celsius. Suprafețele trebuie spălate și eventual dezinfectate cu soluții obișnuite. Vesela se spală cu apă fierbinte și detergent adecvat. Ambalajele exterioare ale alimentelor cumpărate se aruncă, după care ne spălăm pe mâini și pregătim mesele. Pentru mâncarea de catering, ambalajele exterioare se arunca și ele, iar mâncarea propriu-zisă poate fi consumată fără probleme. În magazin nu punem mâna pe produse pe care nu le cumpărăm, alegem cu ochii, nu cu mâna.

În concluzie, așa cum afirmă toate centrele mondiale de control ale bolilor transmisibile, probabilitatea de a lua SARS-CoV-2 prin mâncare sau ambalajele acesteia este minimă și astfel de îmbolnăviri nu au fost constatate până în prezent. Până la urmă este nevoie de o evaluare realistă a riscului pe care și-o face fiecare. Și, în funcție de concluzii, acționează așa cum consideri că este mai bine!

Etichete:

coronavirus, coronavirus alimente, coronavirus mancare, transmitere coronavirus

Articole recomandate din categoria Sanatate

(P) Susținerea sistemului imunitar
Zicala „mai bine să previi, decât să tratezi” pare un clișeu, dar devine din ce în..

05.04.2021

tonica
sanatate
De ce nu poți slăbi: cele mai frecvente cauze medicale

29.03.2021

Natalia Talmacec
sanatate
Exerciții care scad nivelul de colesterol: tipuri, durata și alte indicații

26.03.2021

Natalia Talmacec
sanatate
Bucură-te de o primăvară plină de energie!

26.03.2021

Stefan Stan
sanatate
Recunoaște și combate în mod eficient astenia

25.03.2021

Natalia Talmacec
sanatate
(P) 7 sfaturi pentru un somn bun şi odihnitor

25.03.2021

tonica
sanatate
Ghid online de disciplină alimentară și sport

25.03.2021

Liliana Costache
sanatate

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1018524
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 334291
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 339528
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 286261
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 144691



Cu noi poți să ai silueta visată!

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Vedete Psihologie Sanatate Editorial Sport

Recomandări din alte categorii

(P) De ce este Uleiul din ficat de cod cu lămâie și mentă cel mai îndrăgit produs Lysi?
Exerciții care te scapă de grăsimea de pe coapse
Exemple de rețete pentru cină care nu îngrașă
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Actorul Christian Bale, maestrul transformărilor fizice
O cafea tare înainte de antrenament crește arderea grăsimilor
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon

Cu noi poți să ai silueta visată!

Copyright © Tonica Group 2021
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne