logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Secretul unui somn mai bun, mai simplu decât ne-am fi putut imagina

          Secretul unui somn mai bun, mai simplu decât ne-am fi putut imagina

          iulie 3, 2025
          sisteme de grupe de sange

          Oamenii de știință au descoperit o nouă grupă de sânge

          iunie 23, 2025
          lumina emisă de creier

          Lumina secretă a creierului: o nouă frontieră în înțelegerea sănătății mintale

          iunie 18, 2025
          contraceptive orale

          „Bebelușii Ozempic”: De ce contraceptivele orale ar putea să nu mai funcționeze eficient

          iunie 16, 2025
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Jeleurile de slăbit: ce sunt, ce conțin, precauții

          Jeleurile de slăbit: ce sunt, ce conțin, precauții

          iunie 20, 2025
          Idei de smoothie-uri verzi, pentru detoxifiere și slăbit

          Idei de smoothie-uri verzi, pentru detoxifiere și slăbit

          iunie 10, 2025
          Dieta cu scorțișoară: reguli de urmat și sfaturi importante

          Dieta cu scorțișoară: reguli de urmat și sfaturi importante

          mai 29, 2025
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Beneficiile surprinzătoare ale consumului de roșii

          Beneficiile surprinzătoare ale consumului de roșii

          iulie 8, 2025
          Beneficiile surprinzătoare ale consumului de pere

          Beneficiile surprinzătoare ale consumului de pere

          iulie 7, 2025
          relație nesănătoasă cu mâncarea

          Alimentație dezordonată sau tulburare de alimentație. Care e diferența

          iulie 4, 2025
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023
          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021
          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020
          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Salate de vară: idei creative și nutritive pentru toate gusturile

          Salate de vară: idei creative și nutritive pentru toate gusturile

          iunie 25, 2025
          Idei de deserturi fără coacere. Opțiuni delicioase și răcoritoare

          Idei de deserturi fără coacere. Opțiuni delicioase și răcoritoare

          iunie 20, 2025
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • semne că ai cortizol crescut

          Cortizol crescut: semne pe care corpul nu le poate ascunde

          iulie 1, 2025
          obiceiuri care afectează ficatul

          5 obiceiuri zilnice care îmbolnăvesc ficatul

          iunie 20, 2025
          renunțarea la gluten

          Intoleranța la gluten vs. boala celiacă – care e diferența

          iunie 13, 2025
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • plimbarea zilnică

          4 metode prin care îți poți transforma plimbarea zilnică într-un antrenament eficient 

          aprilie 25, 2025
          Exerciții ușoare în caz de hernie de disc (video)

          Exerciții ușoare în caz de hernie de disc (video)

          aprilie 8, 2025
          Alergarea: ghid pentru începători și avansați

          Alergarea: ghid pentru începători și avansați

          aprilie 7, 2025
  • Psihologie
        • imaginea corporală și stima de sine

          Gras sau slab? Echilibru sau extreme?

          mai 23, 2025
          ce este anorexia

          Anorexia – între mituri și realitate

          mai 7, 2025
          noul an 2025

          2025, anul noilor pro(porții)

          decembrie 31, 2024
          cum sa reduci stresul si anxietatea

          10 metode validate de terapeuți pentru a reduce stresul și anxietatea

          noiembrie 11, 2024
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • actrița Julia Roberts

          Cina preferată a Juliei Roberts: doar 3 ingrediente și multe proteine

          martie 4, 2025
          Restricții estetice pentru Otilia Bilionera, din cauza unei probleme de sănătate

          Restricții estetice pentru Otilia Bilionera, din cauza unei probleme de sănătate

          aprilie 4, 2024
          actrița Olivia Munn

          Actrița Olivia Munn și lupta sa cu cancerul mamar

          martie 14, 2024
  • Terapii alternative
        • capsule de salvie pentru slăbit

          Ce trebuie să știi despre capsulele de salvie pentru slăbit?

          februarie 27, 2025
          Ceai de frunze de dafin pentru slăbit: mit sau realitate?

          Ceai de frunze de dafin pentru slăbit: mit sau realitate?

          februarie 26, 2025
          Cele mai bune 3 ceaiuri asociate cu slăbitul. Ce spun studiile?

          Cele mai bune 3 ceaiuri asociate cu slăbitul. Ce spun studiile?

          februarie 10, 2025
          Ceai de cimbru pentru slăbit: mit sau realitate?

          Ceai de cimbru pentru slăbit: mit sau realitate?

          februarie 10, 2025
sanatate

Virusul SARS-CoV-2 și transmiterea prin alimente

Pentru cei mai mulți, anul 2020 va rămâne în istorie ca anul pandemiei, cel care a modificat existența oamenilor de pe întregul glob. Schimbări radicale au avut loc și mulți ne întrebăm dacă vom putea să revenim vreodată la viața dinainte de pandemie.

23.11.2020

Dr. Corina Zugravu
Virusul SARS-CoV-2 și transmiterea prin alimente
Timp estimat de citire

Timp estimat de citire:

6 minute, 10 secunde
Distribuie pe WhatsApp Distribuie pe Facebook
Cuprins
1. Virusul pe suprafețe
2. În ce condiții te poți infecta de pe suprafețe
3. Păstrează regulile de igienă!
4. Ce facem cu alimentele?!
5. Virusul pe ambalaje?
6. Cum ne protejăm?!

Boala COVID-19 este produsa de un virus ARN, numit SARS-CoV-2. Pătrunderea sa în organism este realizată majoritar pe cale respiratorie, fie prin picături mari de salivă, fie prin picături mai mici (aerosoli) care pot rămâne mult timp suspendate în aer. Calea esențială de transmitere este aerogenă și acest lucru este considerat cert de toate forurile sanitare mondiale. Este și motivul pentru care purtatul măștii este atât de important.

Virusul pe suprafețe

În acest sens, s-a pus problema rezistenței lui în mediu și posibilității ca germenul existent pe astfel de suprafețe să producă boala. Ne amintim evaluările care arătau că pe suprafețe netede, lucioase, cum sunt cele metalice sau de plastic, putem găsi viruși și după 3 zile. Va amintiți zilele în care lăsam pachetele și cumpărăturile în “carantină” 2-3 zile sau le dădeam cu clor ca să nu ne contaminăm. Zilele acelea au trecut. Organizația Mondială a Sănătății consideră ca transmiterea bolii prin suprafețe contaminate, deși logică, joacă un rol cu mult mai mic decât s-a crezut inițial.

În ce condiții te poți infecta de pe suprafețe

Studii efectuate în case cu mai multe persoane bolnave au arătat că și în astfel de condiții extreme suprafețele erau contaminate cu viruși activi în mai puțin de 25% din cazuri. Desigur, dacă pui mâna pe o suprafață imediat după ce un bolnav sau purtător de SARS-CoV-2 a strănutat sau tușit și picăturile de secreție au ajuns acolo, ai o mare probabilitate să “apuci” virusul și, dacă nu te speli rapid pe mâini și îți duci mâna la ochi, nas sau gură, să faci chiar și boala. Dar pentru astfel de situații este necesar ca încărcătura cu viruși activi să fie extrem de mare, ori șansele în acest sens sunt extrem de mici.

Păstrează regulile de igienă!

Trebuie înțeles că ne aflăm în fața unui virus care supraviețuiește destul de puțin în afara unui organism gazdă. Chiar și ajuns “afară”, își scade în timp puterea de a cauza îmbolnăvirea (și numărul de viruși activi). Ca atare, de multe ori, ceea ce găsim pe suprafețe este fie un număr prea mic de viruși pentru a putea produce boala, fie chiar urme de virus (urme de ARN) care nu mai au capacitatea de a îmbolnăvi. Asta nu înseamnă în niciun caz că trebuie să renunțăm la regulile de bună igienă, de tipul spălatului și dezinfectatului pe mâini. Însă acestea nu trebuie să fie obsesive. Și trebuie să ținem cont de faptul că pentru ca boala să apară, e nevoie să avem contact cu un număr suficient de mare de viruși activi, care să aibă ocazia de a pătrunde în organism și declanșa simptome.

Ce facem cu alimentele?!

Există transmitere digestivă a virusului SARS-CoV-2?! În teorie, acest lucru pare posibil, devreme ce receptori pentru virus există și în tubul digestiv și medicii au descris și COVID-19 ale cărei manifestări sunt durerile de burtă, greața, diareea etc. Practic însă, nu există dovezi că acest lucru se întâmplă, deși milioane de oameni de pe întregul mapamond au făcut deja boala. Mulți dintre noi au ales să fiarbă tot cu asiduitate, să încălzească până la temperaturi crescute mâncarea de catering și să spele fructele sau ambalajele cu clor, doar-doar vor scăpa de virusul ucigaș. Aceste măsuri se dovedesc inutile și nocive pentru valoarea nutritivă a mâncărurilor și produselor respective.

Desigur, în principiu dacă cineva bolnav a pus mâna intens contaminată pe produsul alimentar pe care tu îl cumperi ar fi putut să îi transfere virusul. Dar cu excepția unor situații absolut neobișnuite în comerțul modern, de tipul strănutatului sau tușitului fără mască peste mâncarea expusă și neprotejată, putem exclude ideea că mâncarea transmite viroza. Chiar și în situația mai sus descrisă (secreții respiratorii peste mâncare), oamenii de știință consideră că probabilitatea de a face boala este aproape inexistentă.

Virusul pe ambalaje?

Referitor la ambalaje, același lucru este valabil. Ar fi nevoie de încărcături extrem de mari de virus viabil prezent pe ambalaje, ca și de manipularea necorespunzătoare de către receptor care, imediat după ce pune mâna pe ambalaj exact în zona cu încărcătură virală mare și imediat după ce virusul a ajuns acolo, sa și-o ducă la ochi sau la gură. Să recunoaștem că ar fi cam multe coincidențe…

Niște știri recente provenite din China relatau că ar fi fost găsit SARS-CoV-2 pe produse congelate. Din fericire, niciun alt loc de pe fața pământului nu a raportat ceva similar, deci putem concluziona că probabil determinările au fost sau eronate, sau au apărut mai degrabă în scop economic. Și la noi au apărut niște relatări conform cărora virusul ar rezista mult pe pâine. Desigur, nimeni nu s-a întrebat dacă e vorba chiar de virusul în sine sau de urme ale acestuia. Practica arată că nimeni nu s-a infectat mâncând pâine, mai ales că în viața de zi cu zi pâinea nu este inoculată cu cantități mari de virus  pur și simplu pentru că astfel de lucruri se întâmplă exclusiv în laborator.

Cum ne protejăm?!

E important să aplicăm normele elementare de igienă care trebuie respectate și în afara pandemiei în relația cu alimentele. Alimentele se manipulează cu mâinile curate; în prepararea lor trebuie separate cele nepreparate termic de cele preparate termic; trebuie avută grijă să nu favorizăm contaminarea încrucișată, să păstrăm lanțul frigorific și să nu ținem mâncarea “la păstrare” la temperaturi între 4 și 60 de grade Celsius. Suprafețele trebuie spălate și eventual dezinfectate cu soluții obișnuite. Vesela se spală cu apă fierbinte și detergent adecvat. Ambalajele exterioare ale alimentelor cumpărate se aruncă, după care ne spălăm pe mâini și pregătim mesele. Pentru mâncarea de catering, ambalajele exterioare se arunca și ele, iar mâncarea propriu-zisă poate fi consumată fără probleme. În magazin nu punem mâna pe produse pe care nu le cumpărăm, alegem cu ochii, nu cu mâna.

În concluzie, așa cum afirmă toate centrele mondiale de control ale bolilor transmisibile, probabilitatea de a lua SARS-CoV-2 prin mâncare sau ambalajele acesteia este minimă și astfel de îmbolnăviri nu au fost constatate până în prezent. Până la urmă este nevoie de o evaluare realistă a riscului pe care și-o face fiecare. Și, în funcție de concluzii, acționează așa cum consideri că este mai bine!

Data publicarii: 23.11.2020

Etichete

Etichete:

coronavirus, coronavirus alimente, coronavirus mancare, transmitere coronavirus

Articole recomandate din categoria Sanatate

obiceiuri care afectează ficatul
5 obiceiuri zilnice care îmbolnăvesc ficatul
Ficatul este unul dintre cele mai „harnice” organe din corpul u..

20.06.2025

Natalia Talmacec
sanatate
renunțarea la gluten
Intoleranța la gluten vs. boala celiacă – care e diferența

13.06.2025

Natalia Talmacec
sanatate
De ce te confrunți cu vene sparte pe picioare și cum gestionezi acest simptom
De ce te confrunți cu vene sparte pe picioare și cum gestionezi acest simptom

11.06.2025

Oana Baltoc
sanatate
România și cancerul colorectal – codașă la screening, fruntașă la incidență
România și cancerul colorectal – codașă la screening, fruntașă la incidență

28.05.2025

Natalia Talmacec
sanatate
Soluții pentru picioare grele: exerciții, plante medicinale, masaj
Soluții pentru picioare grele: exerciții, plante medicinale, masaj

16.05.2025

tonica
sanatate
ce este diabetul de tip 5
Diabetul de tip 5: o nouă formă de diabet recunoscută oficial

12.05.2025

Natalia Talmacec
sanatate
igiena dentară precară
Igiena orală deficitară poate afecta inima

07.05.2025

Natalia Talmacec
sanatate

Cele mai vizualizate articole

  1. Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie
    21.01.2025
    0
  2. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306
  3. Dieta cu supă de varză
    18.08.2023
    182
  4. Dieta Oshawa
    18.08.2023
    181
  5. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150
  6. Am slăbit 12 kg într-o lună!
    19.10.2006
    66

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Retete Reviste Noutati Psihologie

Recomandări din alte categorii

4 metode prin care îți poți transforma plimbarea zilnică într-un antrenament eficient 
Cina preferată a Juliei Roberts: doar 3 ingrediente și multe proteine
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Consumul de semințe de mac: beneficii și contraindicații
Gras sau slab? Echilibru sau extreme?
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
tonica group
facebook
instagram
youtube
GALENUS SRL
Nr. Registrul Comerţului: J1999005916407
CUI: RO 11906760
Activitate principala: 5811
Adresă sediu social: Bucureşti, Bdul. Unirii, nr. 15, bl. B3, mezanin, sect. 4
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2025
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne