Un nou studiu confirma siguranta utilizarii aspartamului
O noua analiza, publicata in Food and Chemical Toxicology (Toxicologia chimica si alimentara), confirma siguranta utilizarii aspartamului. Studiul, “Aspartamul, indulcitorii cu un continut redus de calorii si bolile: reglementarea sigurantei utilizarii si aspectele epidemiologice”, a analizat cercetarile efectuate in ultimii 22 de ani asupra sigurantei aspartamului.
28.08.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 15 secundeAfla mai multe despre induclitorul numit aspartam, despre calitatile sale si despre aspectele privind siguranta acestuia!
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca aspartamul nu cauzeaza probleme de sanatate precum cancer, boli cardiovasculare sau nasteri premature.
Nu a existat nici o legatura intre aspartam si urmatoarele boli:
- Cancer cerebral
- Tumori hematopoetice (precum limfomul Hodgkin)
- Cancer de san
- Cancer pancreatic
- Atac de cord
- Boli de inima
- Nasteri premature
“Aspartamul a fost testat pe o perioada de peste trei decenii, in mai mult de 200 de studii, cu acelasi rezultat: utilizarea aspartamului este sigura”, a spus Dr. Haley Curtis Stevens, Presedintele Consiliului pentru Controlul Caloriilor, o asociatie a companiilor producatoare de alimente si bauturi “light “, cu un continut scazut de calorii sau fara calorii, fara zahar sau cu un continut scazut de grasimi. “Alimentele si bauturile indulcite cu aspartam ofera alternative cu un continut redus de calorii, care ii pot ajuta pe oameni sa se bucure de alimentele si bauturile preferate, gestionandu-si in acelasi timp sanatatea.”
Informatii despre studiu:
In studiul “Aspartamul, indulcitorii cu un continut redus de calorii si bolile: reglementarea sigurantei utilizarii si aspectele epidemiologice”, realizat de Marinovich et al, autorii au descoperit ca aspartamul nu are nici o legatura cu efectele adverse asupra sanatatii, cum ar fi tumorile cerebrale, bolile cardiovasculare, accidentele cerebrale vasculare sau cancerul pancreatic.
Autorii au analizat studii publicate intre 1990 si 2012, cautand o posibila legatura intre aspartam si efecte adverse asupra sanatatii, precum cancerul sau evenimente vasculare.
Autorii au analizat cercetarile epidemiologice asupra aspartamului si asupra legaturii acestuia cu cancerul. O analiza a literaturii de specialitate despre aspartam si tumorile cerebralea descoperit ca nu exista un risc crescut de tumori cerebrale in cazul copiilor si adultilor care au consumat alimente si bauturi ce contineau aspartam. In plus, un studiu din literatura de specialitate despre aspartam si tumorile hematopoetice, precum limfomul Hodgkin, nu a descoperit existenta unei legaturi intre cele doua. Autorii au analizat de asemenea studiile, cautand o posibila asociere intre aspartam si alte tipuri de cancer precum cel de san sau cel pancreatic, si nu au gasit nici o asociere intre aspartam si mai multe tipuri de cancer des intalnite.
Autorii au analizat in mod similar cercetarile despre aspartam si asocierea cu evenimentele vasculare adverse si nasterile premature. O analiza a literaturii de specialitate despre aspartam si evenimentele vasculare, precum atacul de cord si bolile de inima, nu a gasit nici o legatura intre cele doua. In plus, o analiza a literaturii de specialitatedespre aspartam si riscul de nasteri premature a dezvaluit canu exista o asociere intre cele doua in cazul unui nivel scazut de consum pentru femeile insarcinate.
In plus, fata de analiza cercetarilor epidemiologice despre aspartam, cercetatorii au analizat studiile legate de posibila sa toxicitate. Dupa cum mentioneaza autorii, multe alte alimente, precum sucurile de fructe si laptele fara grasimi, contin cantitati mai mari de metaboliti de aspartam, decat cele intalnite in alimentele si bauturile ce contin aspartam. In plus, autorii au explicat ca studiile toxicologice asupra soarecilor si sobolanilor, care au descoperit efecte adverse asupra sanatatii, precum leucemie si cancer de ficat, nu au fost solide din punct de vedere stiintific, mentionand aspecte legate de metodologie si multiplicare.
Autorii acestui studiu au conchis: “Referindu-ne la datele epidemiologice, dovezile asupra indulcitorilor cu un continut redus de calorii – in mod specific, aspartamul – nu sustin existenta unei asocieri intemeiate intre aspartam si tumorile hematopoetice, cele cerebrale, cele digestive, tumorile la san, la prostata si alte tipuri de neoplasm. In mod similar, indulcitorii cu un continut redus de calorii nu au legatura cu evenimentele vasculare adverse sau nasterile premature.”
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024