Un nou studiu arată că fructoza alimentară agravează boala inflamatorie a intestinului
Dieta rămâne o parte importantă a prevenirii și gestionării bolilor, iar un nou studiu sugerează că consumul de fructoză poate agrava inflamația intestinală comună bolilor inflamatorii intestinale. Condus de David Montrose, Ph.D., de la Școala de Medicină Renașterea de la Universitatea Stony Brook, studiul a fost publicat online în Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology.
30.09.2020
Timp estimat de citire:
1 minut, 30 secundeIncidența bolilor inflamatorii intestinale au crescut în întreaga lume. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ trei milioane de americani sunt diagnosticați cu o astfel de afecțiune în fiecare an, în creștere cu un milion față de incidența de la sfârșitul anilor 1990. Consumul unei diete tipic occidentale, care conține multă fructoză adăugată (în alimente și băuturi ca îndulcitor), este asociat cu rate crescute de obezitate și diabet, iar boala inflamatorie intestinală poate fi încă un neajuns al aportului ridicat de fructoză.
„Incidența crescândă a bolii inflamatorii intestinale este corelată cu nivelurile ridicate de consum de fructoză din Statele Unite și din alte țări”, spune Montrose, profesor asistent în cadrul Departamentului de patologie și cercetător al facultății din cadrul Centrului pentru cancer al Universității Stony Brook. „Descoperirile noastre oferă dovezi ale unei legături directe între fructoza alimentară și boala inflamatorie intestinală și susțin conceptul că un consum ridicat de fructoză ar putea agrava boala la persoanele ce deja suferă de ea. Acest lucru este important deoarece are potențialul de a oferi îndrumări privind alegerile dietetice pentru pacienți, lucru care lipsește în prezent. ”
Lucrarea concluzionează că „ un consum excesiv de fructoză a avut un efect pro-colitic care poate fi explicat prin modificări ale compoziției, distribuției și funcției metabolice a microbiotei (bacteriilor intestinale)”.
Sursa: medicalexpress.com
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024