Uleiul de palmier
Daca in numarul trecut am vorbit despre beneficiile extraordinare pe care uleiul de masline le are aupra sanatatii noastre, in editia aceasta vom prezenta virtutile uleiului de palmier.
06.10.2011
19272


Timp estimat de citire:
2 minute, 16 secundeOriginar din Africa, unde si acum exista plantatii salbatice de palmieri, si utilizat de peste 5000 de ani pentru scopuri alimentare, uleiul de palmier ocupa locul trei in consumul mondial de uleiuri si grasimi, dupa grasimile animale si uleiul din soia.
Uleiul de palmier se obtine din partea carnoasa care inconjoara samburele, prin zdrobire si presare. Samburii sunt separati, si dupa ce sunt sparti si decojiti, pot fi procesati la randul lor, rezultand uleiul din sambure de palmier, care reprezinta circa 10% din totalul productiei de ulei obtinuta din palmier. Uleiul din sambure este prelucrat separat deoarece compozitia si utilizarile sunt diferite.
Uleiul de palmier si fractiunea sa lichida – oleina, se utilizeaza pe plan mondial ca ulei de gatit si margarina.
De asemenea, grasimile din palmier se incorporeaza in amestecuri utilizate pentru fabricarea diverselor produse alimentare ca si in prepararea produselor casnice.
Beneficiile consumului de ulei de palmier:
Uleiul de palmier este usor absorbit, digerat si utilizat in procesele metabolice normale, constituind un suport pentru dezvoltarea sanatoasa a organismului uman. Grasimile si uleiurile reprezinta 95% din lipide.
Uleiul de palmier contine un amestec de acizi grasi in urmatoarele proportii: 44% acid oleic, 10% acid linoleic, 40% acid palmitic, 5% acid stearic. Aceasta compozitie este similara cu cea a tesutului adipos al persoanelor ce au o dieta obisnuita.
Uleiul de palmier nu contine colesterol. Rezultatele unor studii privind hrana umana au aratat ca o dieta bazata pe uleiul de palmier nu duce la cresterea colesterolului, ci conduce chiar la scaderea nivelului de colesterol.
Sursa bogata in vitaminele A si E. Uleiul de palmier contine foarte mult beta-caroten, care are rol important in adaptarea ochiului la intuneric, sanatatea mucoaselor, membranelor si a pielii, cresterea oaselor. Rolul principal al vitaminei E este acela de antioxidant. Ea previne oxidarea acizilor grasi nesaturati si a fosfolipidelor si a vitaminei A.
De asemenea, ajuta la mentinerea stabilitatii membranei celulare si este esentiala pentru mentinerea in limite normale a functiilor neurologice.
Uleiul rosu de palmier (bogat in vitamina A) este folosit ca supliment nutritiv in alimentatia copiilor. Combinat cu cel de peste micsoreaza riscul afectiunilor cardiovasculare. Vitamina E este prezenta in toate tesuturile. Datorita rolului sau antioxidant cercetatorii au investigat posibilele legaturi cu prevenirea cancerului, artritelor, aterosclerozei si bolii Alzheimer.
Lucia Comanescu

Condimentează-ți viața: povestea piperului
23.09.2022