Ulei de palmier în dietă – beneficii și riscuri
Uleiul de palmier este un ingredient destul de controversat la momentul actual, însă așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, discuțiile pro și contra pe marginea acestui subiect nu au făcut decât să îi sporească notorietatea. Pentru că este greu s-ți faci o părere obiectivă ascultând numai argumentele unei singure părți, vom face în continuare o sinteză a beneficiilor și riscurilor pe care le presupune consumul de ulei de palmier, lăsând-te să decizi dacă este sau nu un aliment pe care trebuie să-l incluzi în dietă.
04.03.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 50 secundeCum se obține uleiul de palmier
Uleiul de palmier se produce preponderent în zona Africii de Vest, acolo unde există condiții climatice favorabile cultivării acestui arbore. Sunt folosite fructele ce au o pulpă uleioasă, care în primă fază este separată de sâmburii tari pentru a nu altera gustul produsului. Pulpa este apoi presată mecanic cu ajutorul unui dispozitiv special, iar uleiul de palmier astfel obținut este filtrat pentru a-l separa de impurități. Acesta este uleiul de palmier nerafinat, cu o culoare roșiatică, un miros puternic și un gust specific, foarte pronunțat.
Cel pe care îl găsim în magazine sau în diferite produse alimentare este însă ulei de palmier rafinat, produs prin procesarea celui obținut inițial. Procesul de rafinare presupune mai întâi reducerea vâscozității prin adăugarea în uleiul de palmier brut a unei cantități de apă fierbinte și acid citric. Apoi, se adaugă o soluție alcalină pentru neutralizarea acizilor grași liberi, după care produsul trece printr-un proces de albire ce presupune eliberarea pigmenților care îi conferă culoarea roșiatică.
În final uleiul, de palmier este expus la aburi într-un spațiu cu vid, eliminând-se astfel și compușii volatili care îi conferă mirosul puternic în varianta nerafinată.
Cum se consumă uleiul de palmier
Sunt mari șanse ca la momentul în care citești aceste rânduri să fi consumat deja ulei de palmier fără să-ți dai seama, pentru că acesta este folosit pe scară largă în industria alimentară. Multe sortimente de ciocolată, pâine și produse de panificație, margarină, produse de patiserie și cofetărie precum și alte alimente de pe rafturile magazinelor conțin ulei de palmier, iar acest lucru îl poți afla cu ușurință studiind lista de ingrediente înscrisă pe ambalajele produselor.
Uleiul de palmier este folosit și pentru prăjire, datorită faptului că se menține stabil la temperaturi înalte, având punctul de fum la 232 de grade Celsius. Chiar dacă nu l-ai încercat acasă, sunt din nou șanse foarte mari să fi consumat deja ulei de palmier dacă ai comandat cel puțin o dată de la fast-food sau dacă ai ronțăit niște chipsuri „la pungă” luate de la magazin. Chiar și multe restaurante folosesc uleiul de palmier în bucătăriile proprii pentru că rezistă la multe cicluri de prăjire, în comparație cu alte uleiuri vegetale cu punctul de fum mai coborât.
De asemenea, uleiul de palmier poate fi găsit și în unele sortimente de pastă de dinți și alte produse cosmetice, însă acestea sunt detalii care nu țin de dietă.
Ce beneficii aduce uleiul de palmier
Un argument solid în favoarea consumului de ulei de palmier este conținutul ridicat de vitamina E, cunoscută datorită efectului său antioxidant. Aceasta înseamnă că uleiul de palmier poate contribui la prevenirea stresului oxidativ provocat de radicalii liberi din organism. Este vorba de compuși nocivi ce reacționează cu celulele din țesuturi, modificând-le structura și funcționalitatea. Vitamina E neutralizează radicalii liberi prevenind stresul oxidativ și odată cu el apariția unor boli cronice precum diabetul, unele forme de cancer, bolile neurodegenerative și alte afecțiunii specifice ale rinichilor, plămânilor sistemului cardiovascular și celui digestiv.
Conținutul mare de grăsimi din uleiul de palmier induce și menține starea de sațietate, ceea ce se dovedește foarte util dacă vrei să mănânci mai puțin pentru a slăbi, însă fără a te și înfometa în același timp. Totodată, aceleași grăsimi favorizează absorbția vitaminelor liposolubile, pentru că oferă un mediu în care acestea se pot dizolva. Este vorba de vitaminele A, D, E și K – fiecare cu roluri esențiale în funcționarea organismului. Astfel, în afară de beneficiile asociate vitaminei E, pe care o și conține, uleiul de palier contribuie într-o anumită măsură și la îmbunătățirea vederii datorată vitaminei A, la întărirea sistemului imunitar și a celui osos prin intermediul vitaminei D și la procesul de coagulare a sângelui, care nu ar fi posibil fără aportul vitaminei K.
De ce poate fi nociv uleiul de palmier
Aproximativ jumătate din grăsimile pe care le conține uleiul de palmier sunt grăsimi saturate, considerate nocive pentru organism întrucât lor li se datorează în cea mai mare măsură creșterea nivelului de colesterol rău. Când acesta depășește limita normală, începe să se depună în interiorul vaselor sanguine, pe care le îngustează și le face mai rigide, ducând astfel la apariția hipertensiunii arteriale.
De asemenea, trebuie să ții cont și de faptul că marea majoritate a uleiurilor de palmier folosite în industria alimentară sau comercializate în magazine sunt uleiuri rafinate, care au trecut prin procesul descris puțin mai devreme. În funcție de substanțele folosite în procesul de rafinare, în uleiul de palmier se pot forma anumiți compuși chimici, cu potențial cancerigen.
Uleiul de palmier și mediul înconjurător
Dincolo de riscurile legate de consum, uleiul de palmier este contestat și de activiștii și organizațiile care militează pentru protecția mediului, pe motiv că utilizarea sa ar avea un puternic impact negativ în această direcție. Așa cum spuneam, uleiul de palmier este folosit cu preponderență în industria alimentară și în cadrul unităților de alimentație publică, ceea ce înseamnă cantități foarte mari necesare pentru satisfacerea cererii.
Bineînțeles că aceste cantități nu pot fi obținute decât beneficiind de culturi extinse de palmieri, care pot fi înființate doar în zona Africii tropicale. Activiștii de mediu susțin că, pe fondul cererii tot mai mari de ulei de palmier, în zonele respective s-au făcut defrișări masive, iar suprafețe întinse din pădurile tropicale au fost transformate în culturi de palmieri. În acest mod, a fost afectată biodiversitatea, pentru că s-a distrus o bună parte din habitatul natural al animalelor sălbatice, iar printre acestea se numără și specii pe cale de dispariție.
În același timp înlocuirea suprafețelor de păduri tropicale cu acele culturi de palmieri contribuie la creșterea nivelului de gaze cu efect de seră, cu consecințe negative ce se extind dincolo de continentul african.
Nu în ultimul rând, militanții ecologiști susțin și că practicile agricole precum și cele folosite în procesarea uleiului de palmier nu sunt sustenabile și afectează într-o anumită măsură mediul înconjurător.
Așadar, efectul antioxidant datorat vitaminei E, senzația prelungită de sațietate și facilitarea absorbției vitaminelor liposolubile ar fi principalele beneficii ale includerii uleiului de palmier în dietă. Pe de altă parte, acesta poate contribui la creșterea colesterolului și apariția unor probleme cardiovasculare, iar unii compuși rezultați în urma procesului de rafinare pot favoriza apariția cancerului.
Consumat în cantități reduse și doar ocazional, uleiul de palmier nu poate fi considerat periculos, însă inclus în dieta de zi cu zi crește riscul apariției unor probleme de sănătate.
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024