Top 7 alimente antiinflamatoare
Inflamația cronică din organism poate cauza multe afecțiuni, conform Asociației Americane pentru Sănătatea Inimii, precum ateroscleroza, artroza, osteoporoza, Alzheimer, intoleranțe alimentare, diabet, afecțiuni cardiovasculare și, în plus, accelerează îmbătrânirea. Descoperă un top 7 alimente antiinflamatoare și adoptă un stil de viață sănătos!
10.05.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 40 secundeDiferitele dureri din organism, unele afecțiuni cardiovasculare sau iritațiile pielii sunt doar o parte dintre neplăcerile pe care le poate cauza un regim alimentar inflamator. În schimb, include mai des în alimentația ta măcar aceste 7 alimente antiinflamatoare!
Dieta cu alimente antiinflamatoare, un regim de viață
Peste Ocean, există chiar un trend: dieta cu alimente antiinflamatoare. Se presupune că aceasta ar încetini îmbătrânirea și te-ar proteja de afecțiunile cauzate de inflamarea cronică din organism, însă nu este vorba de o dietă propriu-zisă, ci efectiv de un plan alimentar valabil toată viața. Chiar dacă te simți bine, organismul tău se poate confrunta cu inflamația, iar acest lucru se datorează, susține dr. Russell Greenfield – citat de webmd.com, unei alimentații prea bogate în mâncăruri procesate și fast-food.
În schimb, ar trebui să adoptăm, indiferent de vârstă, o alimentație bogată în surse sănătoase de acizi grași Omega-3, fibre, antioxidanți din legume și fructe proaspete. Dieta cu alimente antiinflamatoare este apropiată de dieta mediteraneeană, unul dintre cele mai sănătoase regimuri alimentare din lume.
Alimente antiinflamatoare pentru întreaga familie
Broccoli
Broccoli este o sursă excepțională de nutrienți cu rol antiinflamator și anti-cancerigen, precum sulforafan si kaempferol, ce calmează inflamațiile, alergiile și combat stresul oxidativ. Consumă broccoli cât mai puțin preparat termic, pentru a-și păstra beneficiile nutriționale.
Merișoare
Merișoarele conțin fitonutrienți importanți, cu rol antiinflamator, ce protejează sistemul cardiovascular și o mare parte din tractul digestiv – gura, gingiile, stomacul și colonul. Consumă merișoare proaspete sau congelate adăugate în shake-uri, deserturi și dressing-uri pentru salată.
Avocado
Avocado joacă un rol deosebit în protecția celulelor, întrucat conțin mulți nutrienți antiinflamatori: fitosteroli, luteină, betacaroten, alfa-caroten, vitaminele C și E, mangan, seleniu, zinc și Omega-3. Consumă avocado în salate, supe raw (fără preparare termică), dressing-uri sau guacamole!
Semințe de chia
Aceste mici semințe atât de apreciate în ultimul timp sunt o sursă excelentă de acizi grași Omega-3, unii dintre cei mai importanți nutrienți antiinflamatori regăsiți în mod natural. Adaugă semințe de chia în shake-uri, cerealele de dimineață sau prepară-ți o budincă delicioasă!
Varză roșie
Acest aliment la îndemâna oricui conține un fitonutrient puternic, numit antocianină, ce are un rol antiinflamator demonstrat de-a lungul timpului. De asemenea, varza roșie conține cantități însemnate de polifenoli, ce reduc inflamația și stresul oxidativ.
Nuci
Nucile sunt bogate in acid alfa-linoleic, ce este transformat în acizi grași Omega-3 – cu rol important antiinflamator.
Ghimbir
Studiile recente arată că ghimbirul are proprietăți farmaceutice comparabile cu cele ale medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene. Consuma ghimbir în dressing-uri de salată, supe, legume călite, ceaiuri, shake-uri și sucuri proaspete.
Consumul de ananas în sarcină: gustos și sănătos sau de evitat?
11.12.2024