Top 5 alimente sanatoase in post
Postul este o perioada minunata pentru detoxifierea intregului organism, dar si pentru vitaminizare, daca alegi alimentele potrivite. Slab sau Gras iti prezinta cele mai sanatoase alimente in post, pe care sa le incluzi in meniul tau chiar si atunci cand mananci carne, oua sau branzeturi!
19.03.2015
Timp estimat de citire:
2 minute, 0 secundeAtunci cand renunti la carne, iti privezi organismul de sase nutrienti esentiali: proteine, fier, calciu, zinc, vitaminele B12 si D. Pentru a manca totusi sanatos si nutritiv, ai nevoie de alte alimente care sa suplineasca aceste lipsuri. Toate alimentele sanatoase in post prezentate mai jos sunt foarte bogate in nutrienti, asa ca include-le cu incredere in meniul tau, fie ca ai o dieta vegetariana sau una omnivora!
1. Linte
Lintea, ca si celelalte leguminoase, sunt o sursa excelenta de proteine si fibre solubile. Fata de alte leguminoase, lintea contine de doua ori mai mult fier, plus o bogatie de vitamine din complexul B si acid folic, esential in special pentru sanatatea femeilor care vor sa ramana sau sunt deja insarcinate.
2. Fructe oleaginoase
Nucile si celelalte alimente din categoria fructelor oleaginoase sunt o sursa minunata de proteine si reprezinta gustari sanatoase, pe care le poti lua cu tine oriunde, in timp ce tii post. Mizeaza pe nuci, arahide, migdale, caju, nuci pecan, de Macadamia sau nuci braziliene. Aceste tipuri de nuci sunt bogate in zinc, vitamina E si acizi grasi Omega 3, iar unele dintre ele (precum migdalele) sunt o sursa buna de calciu.
3. Tofu
Tofu este o sursa minunata de proteine, zinc, fier si chiar acizi grasi Omega 3. In plus, tofu contine calciu si vitamina D, iar aceasta din urma ajuta la absorbtia calciului in organism. Pe langa tofu, poti bea si lapte de soia – alege un sortiment imbogatit cu calciu si vitamina D!
4. Legume cu frunze verzi
Spre deosebire de alte legume, cele cu frunze verzi contin foarte mult fier – in special spanacul. O singura portie de spanac contine o treime din necesarul zilnic de fier. Legumele cu frunze verzi precum broccoli, spanacul, kale si varza furajera sunt o sursa buna de antioxidanti, acid folic, vitamina A si chiar o cantitate modesta de calciu.
5. Fructe deshidratate
Fructele deshidratate sunt surse accesibile de fier, iar, daca le combini cu fructe oleaginoase, obtii o gustare sanatoasa pe care o poti lua oriunde cu tine. Alege fructe deshidratate cu un continut mare de vitamine, fibre si minerale, precum caisele, stafidele, prunele uscate, mango, ananasul, smochinele, curmalele, ciresele si merisoarele.
Raluca Baciu
Consumul de ananas în sarcină: gustos și sănătos sau de evitat?
11.12.2024