The Maker’s Diet, intoarcerea la originile alimentare biblice
The Maker’s Diet s-ar putea traduce prin dieta Creatorului sau dieta lui Dumnezeu. Vorbim despre un regim alimentar ce are la baza piloni biblici, un manifest pentru intoarcerea la origini, la facerea lumii, la alimentatia primordiala. Creatorul acestei diete este Jordan S. Rubin, devenit celebru gratie principiilor sale alimentare considerate salvatoare sau facatoare de minuni.
30.08.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 22 secundeAfla mai multe despre dieta The Maker, care presupune consumul alimentelor naturale, asa cum se consumau in timpurile biblice.
La 19 ani, Rubin a fost diagnosticat un sindromul Crohn (boala colonului iritabil). Doctorii sub observatia carora se afla nu i-au acordat multe sanse, iar metodele de tratament empirice erau putine. In acel moment, Jordan si-a canalizat atentia catre Biblie, iar salvarea s-a regasit in randurile cartii sfinte, tanarul reusind sa se vindece cu ajutorul unui regim de viata bazat pe invataturile biblice.
Dieta Creatorului, solutia vindecatoare
Cu puternice radacini iudaice, dar imbratisand totusi si alte convingeri religioase de la diverse culturi ce cred in Dumnezeu si Mesia, The Maker’s Diet promoveaza intoarcerea la origini, la alimentatia arhaica, primordiala, simpla, ce se regaseste in Vechiul Testament. Jordan Rubin vorbeste despre patru directii principale ce trebuie urmarite: sanatatea trupeasca, psihica, emotionala si spirituala. Daca unul dintre aceste domenii sufera, si celelalte se vor dezechilibra.
Totodata, asa cum e scris in Biblie, omul trebuie sa manance orice vietate din ape care are solzi si orice animal care rumega iarba si nu are copita despicata. Asadar, Rubin interzice vehement consumul de carne de porc, dar si de pesti fara solzi precum pastravul sau somnul, crustaceele sau fructele de mare.
Alimente permise in dieta Creatorului:
– Boabe: orz, porumb, mei, ovaz, orez, secara, grau
– Seminte: floarea-soarelui, de susan, de in, de dovleac
– Legume: soia, linte, mazare, arahide, tipuri de fasole
– Legume si fructe suculente care contin seminte: ardei gras, castraveti, vinete, fasole verde, pepene galben, bame, dovleci, dovlecei, rosii
– Fructe: citrice, cum ar fi lamai si portocale, fructe de palmier, fructe dulci
– Nuci: migdale, nuci de Brazilia, nuci de caju, nuci pecan, nuci
Ierburi (legume): sfecla, varza de Bruxelles, varza, anghinare, broccoli, conopida, morcovi, sfecla, cartofi, napi
Animale: vita, cerb, miel, bivol, elan, capra
Peste: bas, lufar, crap, biban, stiuca, somon
Pasari: pui, curcan, fazani, potarnichi, prepelite
Lactate: doar de capra
Observatia este ca toate aceste alimente, legume, fructe si animale sa fie crescute natural, fara chimicale, pesticide, in medii bio, asadar legumele de la supermarket ies din discutie, ceea ce poate fi un minus in adoptarea acestui stil de viata. In lumea moderna este daca nu imposibil, cu siguranta dificil sa iti faci proviziile exclusiv din ferme bio.
Alimente interzise in dieta Creatorului:
Orice produs de patiserie, dulciurile, sosurile, uleiurile, carnea de porc, sunca, carnatii, margarina, zaharul, mierea incalzita, produsele fast-food, orice mancare congelata, semi-preparata, procesata, alcoolul, cafeaua, sucurile de fructe, apa de la robinet, pastele, cartofii, painea din comert, crabii, scoicile, crevetii adica toate fructele de mare, pestii cu solzi, orice derivat din carne de porc, grasimile animale, uleiul de floarea-soarelui, untura, lactatele de orice fel in afara de cele de capra. Este interzisa procesare alimentelor prin prajire, variantele acceptate fiind coacere sau pe jar.
Se promoveaza conceptul de slow-food, adica de mancare gatita acasa, de preferabil la cuptor cu lemne sau pe gratar, mai putin la cuptor, dar si consumul de alimente raw.
Cum functioneaza
Dieta Creatorului se intinde pe parcursul a 40 de zile. Fiecare masa trebuie acompaniata de rugaciune, purificare trupeasca si mentala, plus sport. Se pune pret pe igiena mainilor si a alimentelor, pe mantrele de multumire si iertare catre Dumnezeu, pe felurile de mancare pregatite cu dragoste, cat mai natural.
Trebuie consumate in jur de 1200 de calorii zilnic, prima faza dureaza doua saptamani si este cea de detoxifiere, intesata de ceaiuri din plante vindecatoare, iar alimentatia este, preponderent, de post, faza a 2-a este de acomodare si se introduc alimente precum carnea de vita si laptele de capra, iar ultima faza, ce dureaza zece zile, este de stabilizare si are si ea alimentatie preponderent de post.
Vanessa Stefan
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
„Ce să mănânc ca să slăbesc?” - reguli general valabile
11.09.2024