Sunt semințele de floarea-soarelui bune pentru slăbit?

Timp estimat de citire3 minute, 9 secunde

Semințele de floarea-soarelui au un loc special în cultura românească. Pe stadion, în spatele blocului, la un film… semințele sunt cu noi. Dacă analizăm proprietățile lor nutritive, descoperim un aliment deosebit, benefic sănătății oricui.

Conțin proteine, grăsimi sănătoase, fibre și o varietate de vitamine și minerale. Cum sunt destul de bogate în grăsimi și nu tocmai sărace în calorii, te poți gândi dacă sunt sau nu o alegere bună pentru dietele de slăbit.

Pline de nutrienți

Valorile nutriționale pot varia în funcție de cum sunt preparate sau aromate, însă un sfert de ceașcă (30 de grame) de semințe de floarea-soarelui, coapte și decojite conțin:

 • Calorii: 165
 • Grăsimi totale: 14 g
 • Grăsimi mononesaturate: 3 g
 • Grăsimi polinesaturate: 9 g
 • Grăsimi saturate: 1,5 g
 • Carbohidrați: 7 g
 • Fibre: 3 g
 • Proteine: 5,5 g

Conțin totodată 21 de vitamine și minerale esențiale, incluzând, pentru cantitatea de 30 de grame, 49% din doza zilnică recomandată de vitamina E și 41% din cea de seleniu. Datorită conținutului ridicat de grăsimi pot fi considerate hipercalorice. Cu toate acestea, grăsimile nesaturate sunt considerate benefice pentru sistemul cardiovascular. Cercetările sugerează că înlocuirea grăsimilor saturate din dietă cu grăsimi nesaturate te poate ajuta la reducerea colesterolului LDL.

Pot ajuta la pierderea în greutate

Chiar dacă cercetările concrete lipsesc, nutrienții pe care îi conțin semințele de floarea-soarelui pot susține pierderea în greutate prin oferirea senzației de sațietate sau susținerea masei musculare.

Într-o dietă de slăbit, gustările au o importanță crucială, ele ajutându-te să nu cedezi tentațiilor culinare din cauza senzației puternice de foame. Semințele de floarea-soarelui, la fel ca nucile (au o compoziție apropiată) aduc senzația de sațietate, prevenind supraalimentarea. O treime dintre fibrele conținute de semințele de floarea-soarelui sunt solubile, ajutând tranzitul intestinal și digestia. 

Te pot ajuta să-ți păstrezi musculatura

Cercetările au demonstrat că persoanele cu o musculatură dezvoltată ard mai multe calorii, chiar și în repaus. În același timp, când ținem diete cu puține calorii pentru a pierde în greutate, studiile au arătat că 35% din greutatea pe care o pierdem este masă musculară, acest țesut fiind sensibil. Pentru a limita pierderile de mușchi, sunt indicate o dietă cu o cantitate adecvată de proteine și exercițiile fizice. Cum semințele de floarea-soarelui conțin o cantitate consistentă de proteine, reprezintă o gustare ideală în dietele de slăbit.

Te pot ajuta să ții o dietă pe termen lung

Până la urmă dieta potrivită este cea pe care o poți ține. Fibrele care se găsesc în semințele de floarea-soarelui te pot ajuta prin prisma sațietății oferite, dar și prin faptul că au un gust agreabil, iar acest lucru este extrem de important. Pentru a adera la o dietă de slăbit este necesar să ai parte și de alimentele care îți plac.

Adaugă-le în dietă!

Decojite, în coajă, prăjite, neprăjite, cu sare sau fără, găsești semințe de floarea-soarelui peste tot. Le poți include în dietă:

 • Ca gustare – o mână de semințe de floarea-soarelui este oricând o gustare sănătoasă și nutritivă.
 • În mix de semințe – combină-le cu nuci, alte semințe sau fructe uscate.
 • Ca topping – presară semințe de floarea-soarelui pe salate, iaurturi sau alte preparate.

Atenție! Cei mai mulți producători de semințe de floarea-soarelui ambalate adaugă cantități mult prea mari de sare. Chiar dacă sodiul este un mineral esențial, consumul excesiv de sare este asociat cu hipertensiunea arterială.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate