STUDIU: Vitamina C ajută la menținerea masei musculare!

Timp estimat de citire:

2 minute, 6 secunde

Este celebră pentru virtuțile antioxidante și rolul avut în întărirea imunității. Vitamina C mai face însă ceva foarte important. Conform unui nou studiu, consumul adecvat de vitamina C, din alimente sau suplimente, previne pierderea de masă musculară odată cu înaintarea în vârstă.

Există nenumărate dovezi care arată că o masă musculară mai mică se asociază cu un risc mai mare de suferințe cronice osteoarticulare, de evenimente cardiovasculare și alte probleme de sănătate. Tocmai de aceea, specialiștii ne recomandă insistent să acordăm mai multă atenție practicării activităților fizice regulate pentru consolidarea mușchilor scheletici. Aceștia tind să-și piardă masa și forța pe măsură ce anii trec. De curând, o echipă de cercetători de la Universitatea din East Anglia, Marea Britanie, a stabilit că, pentru contracararea acestui proces indezirabil, de mare ajutor se dovedește a fi și vitamina C.

Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au analizat obiceiurile alimentare și au măsurata nivelul sangvin de vitamina C în cazul a aproximativ 13.000 de adulți europeni, bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 42 și 82 de ani.

„Am reușit să evidențiem asocieri semnificative între aportul de vitamina C și sănătatea musculară. S-a văzut că, indiferent că-i vorba de adulți de vârstă mijlocie sau mai în vârstă, consumul de alimente bogate în vitamina C contribuie la reducerea pierderii de masă musculară legată de vârstă”, au punctat autorii studiului.

Din fericire, avem multe și variate surse alimentare de vitamina C: fructe de pădure, portocale, lămâie, kiwi, căpșuni, mere, mango, grepfrut, ananas, ardei, varză, broccoli, pătrunjel, varză etc. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre noi nu-și acoperă necesarul zilnic.

Doza zilnică recomandată de vitamina C

Necesarul zilnic de vitamina C variază în funcție de mai mulți factori. În general, în cazul femeilor, acesta se situează în jurul valorii de 75 mg/zi, iar în cel al bărbaților la circa 90 mg/zi. Pe de altă parte, persoanele care fumează au nevoie de un supliment de cel puțin 35 de mg/zi.

Putem lua în siguranța 500 mg – 1000 mg de vitamina C zilnic, în special în perioadele în care alimentația este săracă în fructe și legume. Nici excesele nu fac bine. O doză zilnică de peste 2000 mg/zi (maximul recomandat) poate provoca greață și disconfort abdominal.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate