Stresul și impactul lui asupra alimentației
Stresul este prezent în viața de zi cu zi a oamenilor, fie că este provocat de o ceartă cu o persoană apropiată, de un termen limită la serviciu sau pur și simplu de prea multe sarcini zilnice. Și dacă te confrunți cu o mulțime de situații stresante, această problemă îți poate perturba destul de serios alimentația.
06.04.2022
Timp estimat de citire:
4 minute, 50 secundeExistă o legătură evidenta între stres și nutriție. Psihologii susțin, însă, că impactul stresului asupra alimentației nu este același în cazul tuturor.
Stresul îi determină pe unii oameni să ignore senzația de foame și să nu mănânce pentru perioade lungi de timp. În schimb, alți oameni ajung să mănânce compulsiv pentru a face față situațiilor stresante.
Unele persoane mănâncă în exces când se simt stresate, în timp ce altele își pierd orice poftă de mâncare și uită să consume alimente cu orele. Cei care renunță la mâncare pentru perioade lungi de timp sunt atât de concentrați pe cauzele stresului lor încât nu mai acordă niciun fel de atenție senzației de foame. Pe de altă parte, cei care mănâncă în exces încearcă să-și distragă atenția de la situația stresantă mâncând.
Creierul nostru trimite semnale către organism în momentele în care ne simțim stresați. Acest proces face parte din răspunsul “luptă sau fugi” al organismului, care ne ajută să facem față situațiilor pe care le considerăm amenințătoare.
Când ne simțim stresați, corpul emite cortizol, cunoscut sub denumirea de hormonul stresului. În urma eliberării în organism a cortizolului, persoana în cauză se poate “trezi” cu o poftă de alimente dulci, sărate și grase, deoarece creierul crede că are nevoie de combustibil pentru a lupta împotriva oricărei amenințări care cauzează stresul.
Stresul și digestia
După cum menționam, impactul stresului asupra alimentației și a digestiei poate fi semnificativ. Această problema poate perturba pofta de mâncare și poate provoca probleme digestive, cum ar fi sindromul de intestin iritabil. Acest lucru este cauzat de faptul că răspunsul “luptă sau fugi” activat de sistemul nervos central întrerupe brusc procesul de digestie – restricționând astfel circulația sangvină, încetinind contracțiile mușchilor digestivi și reducând secrețiile și enzimele necesare digerării alimentelor. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că organismul se concentrează pe funcții mai importante, cum ar fi inima și respirația, pentru a pregăti corpul să atace sau să scape de o amenințare percepută.
După o perioadă stresantă, corpul uman poate intra în “proces de recuperare”, în care pofta de mâncare crește. În același timp, rata metabolică scade pentru a conserva energia, ceea ce face ca organismul să rețină grăsime – în special în jurul abdomenului. De asemenea, stresul provoacă o creștere a nivelului de cortizol, lucru care contribuie la creșterea în greutate.
De asemenea, există și extrema cealaltă, în care stresul cronic poate suprima apetitul, ceea ce poate duce la pierdere în greutate.
Stresul și dieta
Stresul și alimentația au fost întotdeauna într-o strânsă legătură. De exemplu, există mari șanse ca o persoană care urmează o dietă sănătoasă și echilibrată să fie mult mai puțin stresată decât o persoană care face alegeri alimentare mai puțin inspirate. Dacă te simți prea stresat, sistemul digestiv este, cel mai probabil, supus unei doze mari de tensiune. De aceea, schimbarea dietei ar putea fi cheia către o stare fizică și emoțională bună.
Principalele alimente care pot avea efecte negative asupra organismului în cazul persoanelor stresate se numără:
- alcoolul
- cofeina
- alimentele cu conținut mare de zahăr și grăsimi
Alimente pe care este recomandat să le mănânci în cantități cât mai mari pentru a-ți ameliora nivelul stresului:
- fructe și legume
- gustări sănătoase, cum ar fi iaurt, nuci și semințe
- carbohidrați complecși
- acizi grași esențiali
- alimente bogate în calciu
Cum poți combate problemele alimentare provocate de stres
Persoanele care au multe sarcini zilnice de îndeplinit, acasă sau la serviciu, sunt extrem de predispuse la probleme alimentare legate de stres. La toate aceste cerințe solicitante se poate adăuga și folosirea constantă a dispozitivelor electronice, care pot contribui la epuizare fizică și mentală.
Cea mai recomandată metodă de a combate alimentația emoțională presupune să acorzi atenție factorilor care declanșează problema și să încerci să lupți cu această pornire. De aceea, dacă intrii în categoria celor care mănâncă emoțional, află care sunt factorii declanșatori și ce te stresează și pregătește-te să combați problema.
În primul rând, este important să te “înarmezi” cu gustări sănătoase. Și, dacă tot o să simți nevoia să iei o gustare, măcar să fie hrănitoare. În același timp, trebuie să menții nivelul zahărului din sânge la un nivel sănătos pe tot parcursul zilei pentru a-ți ține emoțiile în frâu.
De asemenea, este o idee bună să ai la îndemână lucruri, cum ar fi o minge antistres, care să te ajute să reduci anxietatea. Sau încearcă să faci o pauză de cinci minute din când în când pentru a închide ochii și pentru a respira adânc. În plus, fă cât mai multă mișcare, ori de cate ori ai posibilitatea, și încearcă să dormi suficient în fiecare noapte pentru a face față mai bine provocărilor care apar în fiecare zi.
Alimente bogate în zinc. Surse naturale de zinc
12.09.2024