Slăbirea sănătoasă și prevenirea diabetului de tip 2
Din păcate, alimentația nesănătoasă a devenit de ani buni un element definitoriu al stilului viață modern și totodată una din principalele cauze ale creșterii îngrijorătoare a incidentei obezității și diabetului de tip 2. A devenit deja un fapt obișnuit să vedem zilnic pe stradă persoane supraponderale, iar mulți dintre cei aflați într-o astfel de situație nu conștientizează faptul că orice kilogram în plus acumulat este un pas către diabetul de tip 2 care deja a fost proclamat de pe acum ca fiind „boala secolului”.
20.10.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 54 secundeMai grav este faptul că multe persoane supraponderale sau obeze suferă deja de diabet de tip 2 fără ca măcar să știe, dat fiind faptul că această boală este asimptomatică în fazele incipiente.
Apariția diabetului de tip 2 este strâns legată de excesul ponderal, astfel că o metodă eficientă de prevenite este slăbirea sănătoasă. În cele ce urmează te vom ajuta să înțelegi mai bine de ce este atât de important să slăbești și mai ales îți vom arăta cum trebuie să procedezi pentru a slăbi sănătos.
Cum apare diabetul de tip 2?
Cauza declanșatoare a diabetului de tip 2 este creșterea nivelului de glucoză din sânge peste limita normală, iar aceasta este rezultatul unui proces pe care ți-l vom descrie în continuare.
Glucoza provine din alimente și este absorbită în sânge din sistemul digestiv, pentru a fi transportată apoi la celulele din țesuturi care o absorb și o transformă in energie. Absorbția glucozei în celule se face doar sub influența insulinei – un hormon secretat de celulele beta din pancreas. La nivelul celulelor există niște receptori de insulină care declanșează procesul de absorbție a glucozei în prezența acestui hormon.
Diabetul de tip 2 apare atunci când sensibilitatea receptorilor de insulină scade iar celulele nu mai absorb glucoza în mod eficient. Prin urmare, aceasta se acumulează în sânge determinând creșterea glicemiei, iar atunci când aceasta depășește limita normală și se menține la acest nivel putem vorbi deja de diabet de tip 2.
Ce legătură are excesul ponderal cu diabetul de tip 2?
Excesul ponderal și mai ales obezitatea sunt doi dintre principalii factori de risc asociați diabetului de tip 2, întrucât acumularea de grăsime favorizează scăderea sensibilității la insulină. Grăsimea se formează ca urmare a faptului că organismul primește în mod frecvent mai multe calorii decât poate arde pe parcursul unei zile pentru a asigura necesarul de energie. Surplusul de calorii este transformat în grăsime și stocat sub formă de țesut adipos care servește ca rezervă de resursă energetică. Grăsimea astfel acumulată elimină în organism substanțe chimice și hormoni care interferează cu insulina și totodată acționează asupra receptorilor de la nivel celular.
Acțiunea acestor substanțe duce în timp la slăbirea sensibilității celulelor și apariția rezistenței la insulină. Celulele reacționează mai greu la acest hormon și absorb tot mai puțină insulină, ceea ce duce în final la apariția diabetului de tip 2.
De asemenea, grăsimea acumulată în jurul organelor afectează metabolismul glucozei iar aceasta este o altă modalitate prin care excesul ponderal favorizează apariția diabetului de tip 2.
Cum previi diabetul de tip 2 cu ajutorul dietei?
Având în vedere cele spuse mai sus, este important să acționezi fără întârziere atunci când îți dai seama că ai acumulat kilograme în plus, pentru a reduce cât mai mult riscul de a face diabet de tip 2. Când vine vorba de slăbire, toată lumea se gândește la dietă iar de aceea am decis să începem și noi cu recomandări legate de acest subiect.
O dietă sănătoasă nu presupune reducerea drastică a porțiilor, ci o selecție mai atentă a alimentelor pe care le pui în farfurie. Trebuie spus că există o serie de alimente ce pot favoriza apariția diabetului de tip 2, iar acestea trebuie evitate sau chiar excluse definitiv din meniu.
Ne referim la grăsimile de origine animală conținute de carnea roșie și lactatele nedegresate, precum și de preparatele pe baza acestor ingrediente. Prăjelile de orice fel conțin o altă categorie de grăsimi nesănătoase, ca și produsele de patiserie, sau chipsurile. Lista alimentelor de evitat este completată de produsele tip fast-food, mezeluri și alte preparate din carne procesată, semipreparatele congelate, mâncărurile cu un conținut mare de sare, produsele de panificație din făină albă, precum și dulciurile cu zahăr adăugat sau îndulcitori sintetici. Nu sunt recomandate nici băuturile carbogazoase și nici energizantele, care conțin cantități mari de zahăr.
Pe de altă parte, o dietă sănătoasă cu ajutorul căreia poți preveni diabetul de tip 2 trebuie să includă fructe și legume din abundență, salată și alte verdețuri, carne slabă de pasăre (fără piele), cereale integrale, ouă, lactate degresate, pește (de preferat pește gras), leguminoase, nuci și semințe. Pentru hidratare, în afară de apă poți consuma sucuri naturale, smoothie-uri de fructe și ceaiuri.
Prevenirea diabetului de tip 2 prin mișcare
Sedentarismul se numără și el printre factorii de risc asociați diabetului de tip 2, prin faptul că favorizează acumularea grăsimii și apariția excesului ponderal. Dacă vrei să slăbești sănătos trebuie să faci și mișcare mai multă. Cu cât efortul depus va fi mai intens, cu atât mai bine, pentru că te ajută să scapi mai rapid de kilogramele în plus. Explicația constă în faptul că organismul are nevoie de mai multă energie în condiții de solicitare fizică intensă, astfel că efortul determină arderea unui număr mai mare de calorii.
Dacă activitatea fizica a fost precedată de o masă cu un aport caloric scăzut, dar bogată în nutrienți esențiali, organismul va epuiza rapid caloriile pe care le are la dispoziție și va apela apoi la rezervele de grăsime, pe care le va topi pentru a le transforma în energie. Așadar, cu cât efortul este mai intens sau mai îndelungat, cu atât se va topi o cantitate mai mare de grăsime, ceea ce echivalează cu pierderea în greutate. Mai mult de atât, organismul va continua să ardă din grăsimi și după încetarea activității, astfel că rezultatele dorite nu vor întârzia să apară.
În concluzie, o dietă echilibrată și un stil de viață mai activ sunt două aspecte esențiale de care trebuie să ții cont dacă vrei să slăbești sănătos pentru a preveni diabetul de tip 2. De asemenea, ca măsură suplimentară de precauție îți recomandăm să îți faci analizele anuale care îți oferă printre altele și informații despre nivelul glicemiei, care este un indice esențial în depistarea și monitorizarea acestei boli.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024