Slabeste si scapa de dureri cu ajutorul ardeiului iute
Ardeiul iute isi are un loc bine stabilit pe masa romanilor. Ciorba de burta este din start oferita cu un ardei alaturi. De fapt, orice ciorba devine mai buna cu ardei… chiar si salatele sunt mai bune cu ardei. Doar ca ardeiul iute sau ciusca, asa cum mai este el numit in Balcani, are si multe roluri pozitive pentru sanatate.
20.02.2012
7035


Timp estimat de citire:
2 minute, 48 secundeArdeiul face parte dintr-o familie mare, in care intra si cartofii, si rosiile (familia Solanaceelor), numele sau stiintific fiind Capsicum. In „neamul” Capsicum exista diversi „nepoti, veri si unchi”, care sunt de diferite culori si care au o intenstitate variabila a „iutelii”. Se pare ca ardeiul iute a fost cultivat de om inca din anul 7500 i.e.n. Pentru aducerea lui in Lumea Veche pare sa fie „vinovat” Columb. Din Europa, ardeiul s-a raspandit apoi rapid si in Africa si Asia, inlocuind pe alocuri piperul, care era, pe la 1500, un condiment foarte costisitor.
Capsicina, responsabila pentru gustul iute
Principala trasatura pentru care ardeiul iute este cunoscut este gustul tipic, de intensitate variabila. Aceasta caracteristica il face sa fie folosit si in bucatarie, si in medicina, ba chiar si `mpotriva unor daunatori. Exista si spray-uri destinate autoapararii care folosesc calitatile ardeiului. Ardeiul este iute datorita capsaicinoidelor, alcaloizi care se gasesc exclusiv in aceasta planta. Compusul preponderant se numeste capsicina, ea putand fi detectata de catre mugurii nostri gustativi si in dilutii foarte mari (o simtim si cand exista numai 10 parti la un million). Dupa stimularea mugurilor gustativi, impulsul nervos este transmis la creier, care raspunde prin intensificarea activitatii inimii, cresterea transpiratiei si eliberarea endorfinelor, substante care produc placere si controleaza durerea. Ardeiul „biciuieste” metabolismul si creste consumul de energie, fiind util si in curele de slabire.
Consumul de ardei iute a fost mult timp considerat ca fiind o cauza a unor probleme digestive. Studiile au contrazis aceasta conceptie: daca ne obisnuim cu ardeiul, el nu numai ca nu ne provoaca gastrita, ci ne apara de iritatii si chiar de cancer, deoarece contine antioxidanti puternici.
Numeroase remedii pe baza de ardei iute
Utilizarea medicala a ardeiului dateza inca din vremea maiasilor, care il foloseau pentru rezolvarea astmului, tusei si durerilor de gat. Aztecii utilizau ardei ca sa amelioreze durerile dentare. Industria farmaceutica moderna a preluat ardeiul din farmacopeea populara si foloseste capsicina cu succes. Exista unguente care o contin si care amelioreaza mialgiile. In general, capsicina este foarte eficienta in ameliorarea durerilor, pentru ca determina eliberarea unui neurotransmitator particular, substanta P, care, la randul sau, informeaza creierul despre durere. Astfel, capsicina epuizeaza substanta din terminatiile nervoase si eventualele dureri nu mai sunt receptionate ca atare de creier. Mecanismul este infailibil, in consecinta, extractul de ardei este eficient in ameliorarea durerilor postoperatorii, celor din zona Zoster, celor din neuropatia diabetica sau durerilor de cap. Din utilizarile neconventionale, dar traditionale ale capsicinei, sa nu uitam alopecia, tratamentele complexe adresate ei folosid si ardeiul iute.
Ardeiul contine si antioxidanti, sub forma de carotenoizi. Ei dau culoarea specifica ardeiului (rosu, galben, portocaliu). Culoarea rosie e data de capsantina si capsorubina, iar cele galben-oranj, de violaxantina si beta-caroten. Nivelul de carotenoizi tine de conditiile de cultivare si de maturitatea ardeiului.
In concluzie, ardeiul iute este o alta mica minune a naturii, care da gust bun mancarurilor si determina efecte benefice asupra corpului nostru.
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie

Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli
09.03.2023

Cele mai importante vitamine - funcții în organism și surse alimentare
07.03.2023