logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate

          martie 13, 2023

          Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

          februarie 16, 2023

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          februarie 14, 2023

          Studiu: ce legătură are greutatea cu Vitamina D

          februarie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect

          martie 20, 2023

          Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase

          martie 15, 2023

          Dieta keto, pro și contra

          martie 13, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • 7 semne ale lipsei de vitamina C

          martie 10, 2023

          Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli

          martie 9, 2023

          Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

          martie 9, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică

          martie 9, 2023

          Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?

          martie 8, 2023

          Cum ajutăm pancreasul cu probleme – dieta în pancreatita cronică

          martie 3, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023

          Exerciții fizice care te ajută să arzi un număr mare de calorii

          martie 7, 2023
  • Psihologie
        • Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

Slabeste si scapa de dureri cu ajutorul ardeiului iute

Ardeiul iute isi are un loc bine stabilit pe masa romanilor. Ciorba de burta este din start oferita cu un ardei alaturi. De fapt, orice ciorba devine mai buna cu ardei… chiar si salatele sunt mai bune cu ardei. Doar ca ardeiul iute sau ciusca, asa cum mai este el numit in Balcani, are si multe roluri pozitive pentru sanatate. 

20.02.2012

Dr. Corina Zugravu

7035

Timp estimat de citire:

2 minute, 48 secunde

Ardeiul face parte dintr-o familie mare, in care intra si cartofii, si rosiile (familia Solanaceelor), numele sau stiintific fiind Capsicum. In „neamul” Capsicum exista diversi „nepoti, veri si unchi”, care sunt de diferite culori si care au o intenstitate variabila a „iutelii”. Se pare ca ardeiul iute a fost cultivat de om inca din anul 7500 i.e.n. Pentru aducerea lui in Lumea Veche pare sa fie „vinovat” Columb. Din Europa, ardeiul s-a raspandit apoi rapid si in Africa si Asia, inlocuind pe alocuri piperul, care era, pe la 1500, un condiment foarte costisitor.

Capsicina, responsabila pentru gustul iute

Principala trasatura pentru care ardeiul iute este cunoscut este gustul tipic, de intensitate variabila. Aceasta caracteristica il face sa fie folosit si in bucatarie, si in medicina, ba chiar si `mpotriva unor daunatori. Exista si spray-uri destinate autoapararii care folosesc calitatile ardeiului. Ardeiul este iute datorita capsaicinoidelor, alcaloizi care se gasesc exclusiv in aceasta planta. Compusul preponderant se numeste capsicina, ea putand fi detectata de catre mugurii nostri gustativi si in dilutii foarte mari (o simtim si cand exista numai 10 parti la un million). Dupa stimularea mugurilor gustativi, impulsul nervos este transmis la creier, care raspunde prin intensificarea activitatii inimii, cresterea transpiratiei si eliberarea endorfinelor, substante care produc placere si controleaza durerea. Ardeiul „biciuieste” metabolismul si creste consumul de energie, fiind util si in curele de slabire.

Consumul de ardei iute a fost mult timp considerat ca fiind o cauza a unor probleme digestive. Studiile au contrazis aceasta conceptie: daca ne obisnuim cu ardeiul, el nu numai ca nu ne provoaca gastrita, ci ne apara de iritatii si chiar de cancer, deoarece contine antioxidanti puternici.

Numeroase remedii pe baza de ardei iute

Utilizarea medicala a ardeiului dateza inca din vremea maiasilor, care il foloseau pentru rezolvarea astmului, tusei si durerilor de gat. Aztecii utilizau ardei ca sa amelioreze durerile dentare. Industria farmaceutica moderna a preluat ardeiul din farmacopeea populara si foloseste capsicina cu succes. Exista unguente care o contin si care amelioreaza mialgiile. In general, capsicina este foarte eficienta in ameliorarea durerilor, pentru ca determina eliberarea unui neurotransmitator particular, substanta P, care, la randul sau, informeaza creierul despre durere. Astfel, capsicina epuizeaza substanta din terminatiile nervoase si eventualele dureri nu mai sunt receptionate ca atare de creier. Mecanismul este infailibil, in consecinta, extractul de ardei este eficient in ameliorarea durerilor postoperatorii, celor din zona Zoster, celor din neuropatia diabetica sau durerilor de cap. Din utilizarile neconventionale, dar traditionale ale capsicinei, sa nu uitam alopecia, tratamentele complexe adresate ei folosid si ardeiul iute.

Ardeiul contine si antioxidanti, sub forma de carotenoizi. Ei dau culoarea specifica ardeiului (rosu, galben, portocaliu). Culoarea rosie e data de capsantina si capsorubina, iar cele galben-oranj, de violaxantina si beta-caroten. Nivelul de carotenoizi tine de conditiile de cultivare si de maturitatea ardeiului.

In concluzie, ardeiul iute este o alta mica minune a naturii, care da gust bun mancarurilor si determina efecte benefice asupra corpului nostru.

Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie

Etichete:

gastrita

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte… acest lucru e doar un dezidera..

09.03.2023

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

09.03.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Fructele și legumele violete te protejează de o afecțiune cronică gravă

08.03.2023

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Cele mai importante vitamine - funcții în organism și surse alimentare

07.03.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Cele mai importante 10 minerale - funcțiile lor în organism, surse alimentare

06.03.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Lista alimentelor bogate în vitamina C și zinc

17.02.2023

Cristea Bettina
nutritie sanatoasa
Cât de rele sunt glucidele „rele”?

10.02.2023

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1031241
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 345236
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348174
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 294496
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 160111

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Vedete Noutati Reviste Sanatate Retete

Recomandări din alte categorii

Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate
Retete de sanatate de la Naturalis
Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică
Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne