Slăbește și scapă de dureri folosind ardei iute
Ardeiul iute își are un loc bine stabilit pe masa românilor. Ciorba de burtă este din start oferită cu un ardei iute alături. De fapt, orice ciorbă devine mai bună cu ardei iute… chiar și salatele sunt mai bune cu ardei. Doar că ardeiul iute sau ciușca, așa cum mai este el numit în Balcani, are și multe roluri pozitive pentru sănătate.
09.10.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 4 secundeArdeiul face parte dintr-o familie mare, în care intră și cartofii, și roșiile (familia Solanaceelor), numele sau științific fiind Capsicum. În „neamul” Capsicum există diverși „nepoți, veri și unchi”, care sunt de diferite culori și care au o intenstitate variabilă a „iutelii”. Se pare că ardeiul iute a fost cultivat de om încă din anul 7500 i.e.n. Pentru aducerea lui în Lumea Veche pare să fie „vinovat” Columb. Din Europa, ardeiul iute s-a răspândit apoi rapid și în Africa și Asia, înlocuind pe alocuri piperul, care era, pe la 1500, un condiment foarte costisitor.
Capsaicina, responsabilă pentru gustul iute
Principala trăsătură pentru care ardeiul iute este cunoscut este gustul tipic, de intensitate variabilă. Această caracteristică îl face să fie folosit și în bucătărie, și în medicină, ba chiar și împotriva unor dăunători. Există și spray-uri destinate autoapararii care folosesc calitățile ardeiului. Ardeiul este iute datorită capsaicinoidelor, alcaloizi care se găsesc exclusiv în această plantă. Compusul preponderant se numește capsicină, ea putând fi detectată de către mugurii noștri gustativi și în diluții foarte mari (o simțim și când există numai 10 părți la un million). După stimularea mugurilor gustativi, impulsul nervos este transmis la creier, care răspunde prin intensificarea activității inimii, creșterea transpirației și eliberarea endorfinelor, substanțe care produc plăcere și controlează durerea. Ardeiul „biciuiește” metabolismul și crește consumul de energie, fiind util și în curele de slăbire.
Consumul de ardei iute a fost mult timp considerat ca fiind o cauză a unor probleme digestive. Studiile au contrazis această concepție: dacă ne obișnuim cu ardeiul, el nu numai că nu ne provoacă gastrită, ci ne apară de iritații și chiar de cancer, deoarece conține antioxidanți puternici.
Numeroase remedii pe bază de ardei iute
Utilizarea medicală a ardeiului dateză încă din vremea maiașilor, care îl foloseau pentru rezolvarea astmului, tusei și durerilor de gât. Aztecii utilizau ardei iute ca să amelioreze durerile dentare. Industria farmaceutică modernă a preluat ardeiul din farmacopeea populară și folosește capsaicina cu succes. Există unguente care o conțin și care ameliorează mialgiile. În general, capsaicina este foarte eficientă în ameliorarea durerilor, pentru că determină eliberarea unui neurotransmițător particular, substanța P, care, la rândul său, informează creierul despre durere. Astfel, capsaicina epuizează substanța din terminațiile nervoase și eventualele dureri nu mai sunt recepționate ca atare de creier. Mecanismul este infailibil, în consecință, extractul de ardei este eficient în ameliorarea durerilor postoperatorii, celor din zona Zoster, celor din neuropatia diabetică sau durerilor de cap. Din utilizările neconvenționale, dar tradiționale ale capsaicinei, să nu uităm alopecia, tratamentele complexe adresate ei folosind și ardei iute.
Ardeiul conține și antioxidanți, sub formă de carotenoizi. Ei dau culoarea specifică ardeiului (roșu, galben, portocaliu). Culoarea roșie e dată de capsantina și capsorubina, iar cele galben-oranj de violaxantina și beta-caroten. Nivelul de carotenoizi ține de condițiile de cultivare și de maturitatea ardeiului.
În concluzie, ardeiul iute este o altă mică minune a naturii, care dă gust bun mâncărurilor și determină efecte benefice asupra corpului nostru.
Doar 10% dintre copii consumă legume la fiecare masă
07.11.2024