Slabeste dansand! Dansurile de societate te scapa de kilogramele in plus
Pentru multi dintre cei care isi propun sa slabeasca, mersul la sala reprezinta o corvoada. Antrenamentele solicitante care se lasa cu febra musculara, senzatia de sufocare la efort, plictiseala sunt doar cateva dintre motivele pe care cei care vor sa slabeasca le invoca pentru a nu merge la sala. Daca si tu te afli printre acestia, iti lansam o noua provocare: slabeste dansand! Dansurile de societate iti vor fi un aliat de nadejde in lupta cu kilogramele in plus.
31.03.2014
Timp estimat de citire:
4 minute, 14 secundeAfla cum slabesti cu dansurile de societate, ce stiluri de dansuri sunt mai solicitante si ce beneficii aduc dansurile de societate sanatatii fizice si psihice.
Stiluri de dansuri de societate care te ajuta sa slabesti
Practicat cu regularitate, orice stil de dans iti sculpteaza silueta, te poate ajuta sa-ti tonifici corpul si sa ai o postura frumoasa. Insa cele mai solicitante dansuri din punct de vedere fizic pot fi considerate dansurile latino, in special samba, cha cha si jive. Datorita complexitatii miscarilor, in timpul dansului vor fi solicitate grupe de muschi care nu sunt activate cu ajutorul altor sporturi. O figura de dans executata corect inseamna control total asupra intregului corp.
Slabeste dansand samba! Samba este un dans plin de energie, vesel, pe care il asociem cu insoritele plaje braziliene. Principala caracteristica a acestui dans este „bounce”-ul, miscarea de flexie si intindere a genunchilor, combinata cu miscarea bazinului si contractii abdominale ample. Omoplatii sunt, de asemenea, solicitati intens de miscarile laterale si sus-jos specifice acestui stil de dans. Foarte frumos la samba este faptul ca in figurile de baza picioarele se misca pe un ritm, iar genunchii si bazinul pe alt ritm, ceea ce te ajuta sa constientizezi miscarea fiecarei portiuni a corpului.
Slabeste dansand cha cha! Acest dans este vioi, jucaus, caracterizat de un ritm rapid si sacadat. Miscarea predominanta din cha cha este chasse-ul (o succesiune rapida de trei pasi executati stanga-dreapta sau fata-spate), care solicita la maximum musculatura gambelor si coapselor. Pe tot parcursul dansului, abdomenul este lucrat intens, pentru a putea realiza corect miscarea de unduire a soldurilor (in forma cifrei opt) pe ritmul alert al muzicii.
Slabeste dansand jive! Jive-ul este cel mai energic si alert dintre toate stilurile de dans latino. Un dans saltaret, caracterizat de chasse-uri executate cu pasi mici si rapizi, kick-uri si flick-uri. Jive-ul solicita cu precadere musculatura picioarelor, gambelor, coapselor si a abdomenului (in special in timpul kick-urilor), fiind un exercitiu cardio excelent.
Slabeste dansand si adoptand o dieta echilibrata!
Numarul de calorii pierdute difera de la un stil de dans la altul si in functie de intensitatea si corectitudinea cu care realizezi miscarile. Spre exemplu, intr-o ora de cha cha sau samba se ard 350 – 360 calorii, iar o ora de jive te va ajuta sa arzi 380 calorii. In medie, dupa o ora de dans in care alternezi stiluri clasice cu stiluri latino se ard intre 275-300 de calorii.
Pentru ca aceasta forma de miscare sa fie eficienta, ideal ar fi sa practicam dansurile de societate de 3-4 ori pe saptamana, cate o ora. Insa dansul este mult mai mult decat un simplu sport desfasurat in sala de antrenament. Este, in primul rand, o pasiune, iar specialistii ne recomanda sa-l practicam de fiecare data cand avem ocazia pentru energia pozitiva pe care ne-o onfera.
Nu trebuie sa uitam nici faptul ca este important si ce facem in afara salii de dans. Un stil de viata sanatos presupune si o dieta echilibrata, care, asociata cu dansul, ne va ajuta sa scapam de surplusul de kilograme si sa avem un corp frumos si tonifiat intr-un interval de cateva luni de la inceperea antrenamentelor.
Beneficiile pe care dansurile de societate le aduc sanatatii fizice si psihice
Dansul este una dintre cele mai placute activitati ce pot fi practicate in timpul liber. Fiind la limita dintre sport si arta, practicarea dansului aduce cu sine un corp tonifiat, un tonus mai bun, buna-dispozitie si sanatate. Pe langa faptul ca dansurile de societate ajuta la eliminarea kilogramelor in plus si la modelarea musculaturii, sunt studii ce evidentiaza faptul ca acestea previn osteoporoza si pericolul instalarii artritei, imbunatatesc sanatatea cardiovasculara, mentin mintea tanara si cresc flexibilitatea, capacitatea de coordonare si viteza de reactie.
Pe plan psihic, dansul elimina stresul si tensiunile emotionale acumulate de-a lungul zilei, fiind un bun mijloc de relaxare. Dansul te incarca cu energie pozitiva, iti confera incredere, te face sa te simti bine in propriul corp si sa te bucuri de lucrurile marunte din viata.
Dansurile de societate pot fi practicate de orice persoana, indiferent de greutatea sau varsta pe care o are. In cazul persoanelor obeze, practicarea dansului este chiar indicata pentru pierderea surplusului de kilograme, dar si pentru cresterea stimei de sine si imbunatatirea perceptiei asupra imaginii corporale. Chiar daca, la inceput, amplitudinea si viteza de executie le vor crea probleme, performantele si rezistenta fizica vor creste in timp prin executia repetata a figurilor.
Oana Anghel
Consultant: Andreea Bortea, campioana nationala la dans sportiv, reprezentanta Romaniei la 3 editii ale Campionatelor Mondiale de Dans Sportiv, instructor de dans scoala de dans Joie de Vivre
Foto: Scoala de dans Joie de Vivre
De ce apare febra musculară și cum poate fi aceasta prevenită
08.07.2024