Seva de mesteacăn și proprietățile sale terapeutice
Printre cele mai populare remedii naturale se numără și cele provenite de la mesteacăn. Frunzele, mugurii și în special seva de mesteacăn sunt utilizate în mod tradițional ca remedii pentru numeroase afecțiuni. Vei afla din acest articol cum te pot ajuta acestea și în ce scopuri să le folosești.
29.12.2020
5860


Timp estimat de citire:
6 minute, 21 secundeMesteacănul, un arbore cu proprietăți terapeutice
Mesteacănul (Betula genus), numit în culturile nordice și “arborele vieții”, este un arbore foios de talie medie, care crește în general în zonele cu climă temperată, fiind întâlnit frecvent și în România. Scoarța sa este de culoare albă și este netedă, iar arborele poate ajunge până la 30 de metri înălțime. În unele culturi, mesteacănul este considerat un copac sacru.
În medicina populară, mesteacănul este folosit pentru infecțiile tractului urinar care afectează rinichii, vezica sau uretra. Are rol diuretic, mărind eliminarea apei prin urină. Unele persoane folosesc produse pe bază de mesteacăn și în același timp consumă multă apă pentru curățirea tractului urinar.
Alte utilizări ale mesteacănului sunt ca remediu pentru artrită, reumatism, căderea părului și iritații ale pielii. Este folosit și pentru diverse cure de detoxifiere, considerându-se că “purifică sângele”.
Ce se recoltează de la mesteacăn și când?
- Seva de mesteacăn se recoltează la începutul primăverii, înainte ca mesteacănul să înmugurească.
- Scoarța de pe ramurile tinere și mugurii se recoltează în lunile martie-aprilie.
- Frunzele se colectează cât sunt încă proaspete și nelipicioase, înainte de căldurile mari ale verii, în mai-iunie.
Frunzele de mesteacăn
Frunzele de mesteacăn au un cunoscut efect antiinflamator. Au, de asemenea, rol analgezic, antimicrobial, antiseptic și diuretic. În trecut, oamenii uscau frunzele de mesteacăn și apoi adăugau apă fierbinte, preparând o infuzie cu rol mai ales antiinflamator. Frunzele de mesteacăn conțin o cantitate mare de vitamina C și alți compuși cu efecte benefice sănătății, precum flavonoide, saponine și tanini. Datorită efectului antiinflamator, infuzia de frunze de mesteacăn și alte preparate preparate fitoterapeutice (tincturi, extracte etc.) sunt recomandate în caz de artrită, diabet, îmbătrânire precoce și boli cardiovasculare. Infuzia se recomandă și pentru rolul diuretic și antiseptic, în afecțiunile tractului urinar, precum cistite sau în caz de litiază renală (nisip la rinichi).
Scoarța de pe ramurile tinere și mugurii de mesteacăn
Decoctul din scoarță de mesteacăn are efecte depurative și antiulceroase. Totodată, susține buna funcționare a digestiei. Scoarța are și ea rol diuretic și antifebril. Mugurii de mesteacăn au rol diuretic și antibiotic. Ei mai conțin și un ulei esențial, benefic pentru căile respiratorii. Diverse suplimente alimentare pe bază de muguri de mesteacăn sunt recomandate și ca tonice generale sau pentru detoxifierea ficatului.
Seva de mesteacăn
Arborii din care se extrage seva de mesteacăn trebuie să fie ajunși la maturitate, diametrul trunchiului trebuie să fie de aproximativ 30 de centimetri. Se face o incizie în forma literei V sau o gaură de 5 centimetri cam la 1 metru înălțime față de sol. În locul inciziei se fixează o sticlă pentru a colecta seva de mesteacăn. La final, se acoperă gaura cu ceară de albine pentru a ajuta la regenerarea mesteacănului. Seva de mesteacăn este bogată în vitamina C și minerale, precum calciu, fosfor, cupru, potasiu, zinc, fier, magneziu, sodiu, mangan.
Seva de mesteacăn, magică pentru sănătate
În timpul lunilor de iarnă, mestecenii stochează nutrienți pe care apoi îi eliberează în sevă. Când seva de mesteacăn se extrage, aceasta este limpede, incoloră, cu un gust ușor dulce. După 2-3 zile începe să fermenteze, dobândind o aroma ușor acidă. Se consumă ca atare, dar poate fi și prelucrată, sub formă de sirop, bere, vin. Deși cercetările sunt limitate, seva de mesteacăn ar putea aduce beneficii sănătății.
Beneficiile consumului de sevă de mesteacăn
- Este o sursă bună de nutrienți
Seva de mesteacăn conține numeroși nutrienți, în special vitamine și minerale. În trecut, marinarii obișnuiau să o bea pentru a preveni scorbutul (afecțiune cauzată de aportul insuficient de vitamina C).
Mulți factori pot afecta conținutul de nutrienți din seva de mesteacăn, incluzând factorii geografici, tipul de sol și chiar diferențele dintre speciile de mesteacăn. În general, are un nivel scăzut de calorii și zaharuri, dar bogată în nutrienți precum magneziu și mangan. O sticlă de 300 de ml de sevă de mesteacăn conține cu aproximație:
- Calorii: 9
- Carbohidrați: 3 g
- Zaharuri: 3 g
- Calciu: 2% din necesarul pentru o zi
- Magneziu: 95% din necesarul pentru o zi
- Mangan: 130% din necesarul pentru o zi
- Zinc: 3% din necesarul pentru o zi
Seva de mesteacăn poate conține și cantități variabile de fosfor, potasiu, acid folic, vitamina C sau cupru. În plus, aceasta conține cantități mici de aminoacizi și cantități mari de polifenoli antioxidanți, care te ajută la combaterea stresului oxidativ din organism.
- Conține o cantitate ridicată de mangan
Manganul este un element esențial pentru dezvoltarea și menținerea sănătății sistemului osos. Are totodată și rol antioxidant, participând la formarea antioxidantului superoxid dismutază, care protejează celulele de stresul oxidativ și poate reduce riscul dezvoltării unor afecțiuni cronice. Și digestia proteinelor, carbohidraților și colesterolului este îmbunătățită în urma administrării de mangan, conținut de seva de mesteacăn.
- Are rol antioxidant
Datorită conținutului ridicat de polifenoli, poate proteja organismul față de agresiunea radicalilor liberi. Polifenolii pot avea rol protectiv în ceea ce privește bolile cardiovasculare, diabetul sau osteoporoza, Alzheimer, Parkinson și chiar în cazul unor tipuri de cancer.
Un studiu a identificat un compus special în seva de mesteacăn: betulina, care în organism se transformă în acid betulinic. Acesta poate avea rol antioxidant, antiinflamator și chiar proprietăți anti-cancer. Mai multe cercetări sunt necesare.
- Susține sănătatea pielii
Seva de mesteacăn este un ingredient popular în loțiuni și alte produse cosmetice datorită proprietăților hidratante și antioxidante. Proprietățile benefice pielii se pot datora mai ales conținutului de vitamina C, care stimulează producerea de colagen, o proteină care menține elasticitatea pielii.
- Susține sănătatea părului
Pentru că stimulează sinteza colagenului și absorbția fierului (prin conținutul de vitamina C), seva de mesteacăn poate îmbunătăți sănătatea părului. Deși este un remediu tradițional pentru căderea părului, mai multe cercetări sunt necesare.
- Este o modalitate de hidratare sănătoasă
Gustul unic, valoarea calorică minimă și conținutul de minerale fac din seva de mesteacăn o soluție bună pentru hidratare.
Cura de slăbire cu sevă de mesteacăn
Pentru că are proprietăți diuretice, puține calorii și conține minerale esențiale, seva de mesteacăn poate fi recomandată în curele de slăbit și detoxifiere. Nu trebuie însă considerată un alimente-minune pentru pierderea în greutate, ci poate fi doar integrată într-un stil de viață sănătos care favorizează slăbirea. Un exemplu tradițional de cură cu sevă de mesteacăn este cel în care se consumă 600 ml de sevă pe zi timp de 3 săptămâni, între mese. În același timp, se evită consumul de carne, zahăr sau alimente prea sărate.

Ceaiuri medicinale pentru slăbit
22.09.2023