Sarea amară – beneficii și utilizări
Sarea amară este un remediu natural descoperit relativ curând, în comparație cu alte produse folosite încă din antichitate. Au trecut totuși mai bine de 400 de ani de când beneficiile sale au fost descoperite în Anglia, mai precis în regiunea orașului Epsom, de către chimistul Humphrey Davy.
08.06.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 27 secundeAcesta este și motivul pentru care sarea amară mai este cunoscută și sub denumirea de „sare Epsom”, însă pasionații de chimie obișnuiesc să-i spună „sulfat de magneziu”.
De fapt, sarea amară care constituie subiectul acestui articol este rezultatul reacției dintre sulfatul de magneziu și apă, în urma căreia rezultă niște cristale care se extrag în mod natural din izvoarele care conțin acest compus.
Cea mai cunoscută sursă naturală de sare amară o constituie izvoarele aflate în regiunea Surrey din Anglia, acolo unde au și fost descoperite beneficiile acestui element.
Despre aceste beneficii vom vorbi și noi în cele ce urmează, precum și despre modurile în care poate fi utilizată sarea amară, pentru a-i pune în valoare proprietățile.
Care sunt beneficiile sării amare
Ca orice remediu natural, sarea amară nu se substituie medicamentelor recomandate pentru anumite afecțiuni, însă poate contribui la ameliorarea simptomelor specifice, fără a elimina definitiv cauza acestora.
Calmarea durerilor musculare
Una dintre cauzele crampelor musculare o constituie deficitul de magneziu, ce determină contractarea bruscă și involuntară a mușchilor. Aceste contracții sunt însoțite de dureri intense și uneori de incapacitatea temporară a mușchilor respectivi, iar simptomele pot fi atenuate cu sare amară.
Aceasta conține magneziu, care odată absorbit în organism, permite sistemului muscular să funcționeze normal, iar astfel face să dispară și crampele dureroase.
Ameliorarea constipației
Sarea amară este cunoscută și pentru efectul său laxativ, datorat tot magneziului care intră în componența sa. De aceea este folosită frecvent ca remediu împotriva constipației, sub formă de soluție care trebuie băută.
Se recomandă în acest caz respectarea cu strictețe a dozelor recomandate în funcție de categoria de vârstă și de severitatea constipației, pentru că sarea amară consumată în exces poate determina efecte adverse precum diareea, greața sau vărsăturile.
Rezultatele apar într-un interval cuprins între 30 de minute și 6 ore de la administrare, iar dacă acestea întârzie, administrarea de sare amară trebuie să se oprească după cel mult două zile.
Îmbunătățirea calității somnului
Magneziul este responsabil și cu gestionarea stărilor de stres precum și cu somnul, astfel că sarea amară are și un efect calmant care te ajută să dormi mai bine.
Dizolvată în apa folosită pentru baie, aceasta te ajută să te eliberezi de stres sau să te relaxezi la finalul unei zile solicitante. De asemenea, dacă stresul zilnic îți provoacă insomnii, sarea amară te scapă și de această problemă, oferindu-ți un somn odihnitor.
Reducerea inflamațiilor
Sarea amară are și efect antiinflamator, fiind eficientă în cazul edemelor, luxațiilor, entorselor, contuziilor precum și al artritei. Toate aceste probleme sunt caracterizate de inflamarea țesuturilor, însoțită de durere, iar compresele cu soluție de sare amară acționează ca un adevărat analgezic. Acestea ajută la drenarea excesului de lichid acumulat în țesuturi, reducând astfel inflamația și făcând să dispară sursa durerii.
Detoxifierea organismului
Folosită pentru uz intern, sarea amară stimulează funcția hepatică și funcția renală, favorizând astfel eliminarea toxinelor din organism. Același efect detoxifiant îl are și asupra sistemului digestiv, datorită acțiunii sale laxative.
Totodată, dacă este dizolvată în apa de baie, sarea amară are un efect absorbant supra toxinelor eliminate prin piele, stimulând acest proces natural.
Îmbunătățirea circulației sanguine
Atât magneziul, cât și sulful din compoziția sării amare mențin elasticitatea vaselor de sânge, ceea ce duce la îmbunătățirea circulației. Astfel se reduce riscul apariției hipertensiunii arteriale, care este considerată principala cauză a bolilor cardiovasculare.
Menținerea echilibrului electrolitic
Electroliții sunt minerale esențiale de care organismul are nevoie în derularea proceselor metabolice. O parte dintre aceste minerale se elimină prin transpirație, vărsături, urină sau scaun, iar atunci când cantitatea pierdută este prea mare apare echilibrul electrolitic.
Magneziul este unul dintre cei mai importanți electroliți, iar sarea amară poate contribui la refacerea echilibrului de minerale și evitarea unor probleme precum slăbiciune musculară, crampe, palpitații, oboseală accentuată, amețeli sau stări confuze.
Cum se utilizează sarea amară
Deși mulți sunt tentați să o asocieze cu sarea de bucătărie datorită denumirii, dar și aspectului, sarea amară nu este nici pe departe un ingredient culinar. Ce-i drept, consumul unei cantități mici nu dăunează, însă gustul amar va strica savoarea oricărui fel de mâncare.
Sarea amară poate fi găsită sub formă de tablete sau de pulbere, uneori fiind disponibilă și sub formă de cristale sau de soluții gata preparate.
Indiferent de forma de prezentare, aceasta poate fi utilizată în două moduri, după cum urmează:
Sarea amară pentru uz intern
De obicei, sarea sub formă de pudră este folosită pentru uz intern, întrucât aceasta se dizolvă cel mai ușor în apă. În acest scop se prepară o soluție, amestecând 2-3 lingurițe de pudră într-o cană cu apă. Apoi, soluția obținută se bea, cel mai adesea apelând-se la acest remediu pentru a scăpa de constipație.
Nu este recomandat ca astfel de soluții să le fie administrate copiilor sub 6 ani, în timp ce copiii între 6 și 16 ani ar trebui să consume o jumătate din doza recomandată adulților. În ceea ce-i privește pe aceștia din urmă, doza zilnică recomandată pentru adulți este de cel mult 30 de grame.
Sarea amară pentru uz extern
Există trei moduri în care sarea amară este folosită pentru uz extern, în funcție de scopul urmărit.
- Cel mai adesea se adaugă în apa pentru baie, pentru a obține un efect calmant și relaxant, dar și pentru o bună detoxifiere a pielii. Totodată, o parte din magneziul și sulful din compoziția sării este absorbită în organism, obținând efectele benefice de care am vorbit în capitolul anterior.
- Soluția de sare amară poate fi aplicată și local, sub formă de comprese, pentru reducerea inflamațiilor. De asemenea, datorită efectului său exfoliant se aplică pe călcâiele crăpate pentru a obține o piele fină și netedă.
- Poate fi folosită și ca ingredient pentru îngrijirea tenului și a părului, scop în care pulberea se amestecă bine cu cremele sau loțiunile de curățare, respectiv cu șamponul sau balsamul pentru păr.
Efecte adverse și contraindicații
Efectele adverse apar în general când se depășește doza recomandată, atunci când sarea amară este folosită pentru uz intern. Acestea se manifestă prin dureri de cap, diaree, grețuri, vărsături sau o stare de amorțeală.
În ceea ce privește contraindicațiile, am precizat deja că nu este recomandată administrarea în cazul copiilor sub 6 ani. Aceeași recomandare se referă și la persoanele alergice la sulf, la femeile însărcinate, precum și la cele care suferă de afecțiuni cardiace sau renale.
De asemenea, pacienții cu hipotiroidie trebuie să nu apeleze mai mult de o dată pe lună la băile cu sare amară sau la administrarea pentru uz intern. Nu în ultimul rând, persoanele cu infecții la nivelul pielii, inflamații servere, răni deschise sau arsuri sunt sfătuite să evite băile cu sare amară, până când se vor vindeca.
Radiofrecvența corporală: ce este și cum te ajută în lupta cu celulita
04.12.2024