Salmoneloza (infecția cu Salmonella) – cauze, simptome și remedii
Salmoneloza este una dintre cele mai frecvente forme de toxiinfecție alimentară și totodată una din cauzele gastroenterocolitei. Este determinată de infecția cu Salmonella – o bacterie foarte răspândită în întreaga lume. Aceasta este responsabilă și de apariția febrei tifoide, însă salmoneloza este provocată de tulpini non-tifoide și este mult mai puțin periculoasă.
06.07.2023
Timp estimat de citire:
8 minute, 1 secundaCu toate acestea, efectele infecției cu Salmonella nu sunt deloc plăcute, iar cazurile mai grave de salmoneloză necesită asistență medicală și chiar spitalizare.
Cele mai multe cazuri de infecție cu Salmonella sunt consemnate în perioada sezonului cald și pentru că tocmai ne aflăm în plină vară, am considerat util să aducem în atenție acest subiect. Așadar, îți recomandăm să îți răpești câteva minute din timpul tău pentru a afla care sunt cauzele care duc la apariția salmonelozei, care sunt simptomele specifice la ce remedii poți apela pentru a scăpa de acestea.
Ce este salmoneloza?
Când vorbim de salmoneloză, ne referim la o afecțiune digestivă de natură bacteriană, provocată de infecția cu Salmonella. Această bacterie se găsește în intestinele animalelor și cel mai des ajunge în organismul uman prin intermediul alimentelor consumate, care conțin ingrediente de origine animală.
Din acest motiv, salmoneloza a fost încadrată în categoria intoxicațiilor alimentare, fiind una dintre cauzele cele mai răspândite ale tulburărilor digestive.
În cazul infecției cu Salmonella, aceste tulburări durează circa o săptămână și scad treptat în intensitate, pentru ca în final să treacă de la sine fără a fi nevoie de tratament. Cu toate acestea, boala nu trebuie privită cu indiferență pentru că manifestările sunt neplăcute, iar în unele cazuri pot deveni chiar severe.
Mai mult de atât, există riscul de a contractata o infecție cu Salmonella în timpul vacanței sau concediului, iar în acest caz afecțiunea îți va compromite total sau parțial sejurul, oriunde te-ai afla în momentul respectiv.
Salmoneloza – cauze și factori de risc
Cauza care duce la apariția salmonelozei este infecția cu Salmonella, bacterie care poate ajunge în sistemul digestiv în mai multe moduri. În primul rând, infectarea se produce prin ingestia alimentelor contaminate care conțin această bacterie. De asemenea, și contactul cu animalele purtătoare poate determina infecția cu Salmonella, mai ales dacă nu te speli pe mâini imediat și faci imprudența să și mănânci între timp.
Salmoneloza se poate transmite și de la o persoană infectată la alta sănătoasă prin intermediul fecalelor sau prin contactul direct cu secrețiile contaminate. Și de această dată, lipsa de igienă favorizează o astfel de cale de transmitere.
Factori de risc pentru infecția cu Salmonella
După ce ți-am dezvăluit care sunt căile de infectare trebuie să insistăm puțin și asupra factorilor de risc ce pot înlesni infecția cu Salmonella.
Produse de origine animală crude sau insuficient preparate
Bacteria care provoacă salmoneloza este prezentă în mod natural în produsele de origine animală precum carnea, laptele și ouăle, însă prin preparare termică aceasta este distrusă. Riscul de infecție cu Salmonella crește, însă dacă vei consuma astfel de produse în stare crudă sau preparate insuficient pentru ca bacteriile să fie distruse.
Cel mai adesea, contaminarea se produce prin intermediul cărnii crude, al maionezelor și cremelor preparate cu ouă crude, al fructelor de mare provenite din ape contaminate, al laptelui nepasteurizat și al altor produse lactate preparate cu lapte nepasteurizat.
Contactul cu animalele purtătoare
Păsările, animalele domestice, reptilele si amfibienii sunt cunoscuți ca purtători de Salmonella, în fața căreia au dobândit imunitate. Prin urmare, contactul direct cu aceste viețuitoare amplifică riscul infecției cu Salmonella, care se poate transmite prin intermediul fecalelor sau al secrețiilor contaminate.
Consumul de apă din surse nesigure
Infecția cu Salmonella poate fi contractată și prin intermediul apei, mai ales dacă provine dintr-o sursă naturală. Apa se poate contamina ușor de la animale, pentru că bacteriile supraviețuiesc și în acest mediu, iar dacă este folosită pentru băut, gătit sau pentru a spăla fructele și legumele, agenții patogeni ajung în tubul digestiv.
Igiena precară
Mâinile murdare sunt un important vector de transmitere a infecției cu Salmonella, fiind suficient să intre în contact cu o suprafață contaminată, iar apoi cu alimentele consumate. De aceea, este important să te speli bine pe mâini înainte de a te așeza la masă, după ce mergi la toaletă, dar și de fiecare dată când atingi suprafețe utilizate frecvent sau mângâi un animal de companie.
În același timp, fructele și legumele trebuie spălate înainte de a fi consumate sau folosite la gătit, la fel și ustensilele de bucătărie, vesela și tacâmurile.
Depozitarea necorespunzătoare a alimentelor
Alimentele lăsate în bătaia soarelui, cele păstrate la temperaturi neadecvate sau depozitate în condiții precare de igienă constituie un alt factor de risc pentru infecția cu Salmonella. Totodată, produsele manipulate necorespunzător și cele lăsate să intre în contact cu carnea crudă posibil contaminată pot deveni o sursă de infectare.
Simptomele infecției cu Salmonella
Infecția cu Salmonella se poate manifesta în mod diferit de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, starea de sănătate dar și de cantitatea de bacterii ingerate. Astfel, în unele cazuri, salmoneloza poate fi asimptomatică, iar în altele poate avea manifestări severe care să necesite spitalizare.
Atunci când există, primele simptome ale infecției cu Salmonella se pot manifesta cel mai devreme la circa 6 ore după intoxicare și cel mai târziu după 6 zile.
În prim fază, pacienții acuză grețuri și vărsături, urmate apoi de dureri abdominale sau crampe. În marea majoritate a cazurilor de infecție cu Salmonella, pacienții se confruntă cu diaree, care poate dura până la 10 zile. Ne referim la formele ușoare, pentru că acest simptom se poate întinde și pe o perioada mai îndelungată, ducând la apariția deshidratării.
Alte posibile simptome ale infecției cu Salmonella sunt febra, durerile de cap și frisoanele. De asemenea, pe fondul acestor manifestări, pacienții se simt adeseori slăbiți și au o stare generală de rău.
În cazurile grave, temperatura se menține constant peste 38 de grade, pot apărea scaune și vărsături cu sânge, precum și deshidratarea de care am amintit deja.
Remedii pentru infecția cu Salmonella
Formele ușoare de infecție cu Salmonella se vindecă de la sine, fără a fi necesar vreun tratament anume, însă disconfortul creat se poate întinde pe durata a 4-7 zile.
În alte situații, simptomele pot fi mai persistente iar sistemul digestiv are nevoie de o perioadă mai lungă pentru a se reface. În astfel de cazuri există câteva remedii care să amelioreze starea de rău și să grăbească vindecarea.
Hidratarea
Diareea și vărsăturile specifice infecției cu Salmonella determină pierderea unei cantități importante de apă și minerale într-un timp scurt, ceea ce duce la deshidratare. De aceea este important să consumi multe lichide, pentru a suplini cantitatea de apă pierdută și a menține echilibrul hidric din organism.
Alimentația
Ca în cazul oricărei toxiinfecții alimentare, alimentația joacă un rol important în recuperarea pacienților care au suferit o infecție cu Salmonelle. Se recomandă consumul de alimente ușoare, care să nu solicite sistemul digestiv, dându-i posibilitatea să se refacă. Ne referim la supe fără grăsimi, piureu de cartofi, orez fiert și pâine prăjită. De asemenea, ceaiul de mentă și cel de mușețel contribuie la hidratare si totodată reduc inflamația, greața, vărsăturile și intensitatea crampelor abdominale.
De cealaltă parte, lactatele, mâncărurile grase, prăjelile, alimentele foarte condimentate, cafeaua și alcoolul nu sunt recomandate în cazul infecției cu Salmonella.
Odihna
Și odihna joacă un rol important în recuperarea după infecția cu Salmonella, dând posibilitatea sistemului imunitar să lupte mai eficient împotriva bacteriilor și conservând energia care se consumă mult mai rapid în astfel de situații.
Tratamentul medicamentos
Dacă simptomele infecției cu Salmonella nu se ameliorează la câteva zile după ce ai apelat la remediile enumerate mai sus, poți să-ți administrezi anumite medicamente, însă doar după ce ai cerut și sfatul unui medic în acest sens.
Astfel, antidiareicele contribuie la ameliorarea crampelor și diareei, în timp ce antiemeticele reduc greața și vărsăturile. Dacă infecția este una puternică, poate fi nevoie și de administrarea de antibiotice împotriva bacteriilor care au generat-o.
În cazurile cele mai grave, când apare deshidratarea severă, infecția cu Salmonela pune în pericol viața pacienților, fapt pentru care se impune internarea acestora pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate.
Infecția cu Salmonella poate fi o afecțiune neplăcută și potențial periculoasă, dar cu îngrijire corespunzătoare și tratament adecvat, majoritatea persoanelor se pot recupera complet.
Pentru că este mai important să previi decât să combați, respectarea unor măsuri adecvate de igienă și siguranță alimentară, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor, gătirea și manipularea corectă a alimentelor, precum și evitarea consumului de alimente contaminate, te poate ajuta să eviți aceste probleme.
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024