Postul, de la moderatie la exces
Postul Craciunului… Multe persoane il tin fie pentru ca respecta restrictiile culinare din motive religioase, fie din dorinta de a-si detoxifica organismul.Indiferent de motive, trebuie sa tii cont ca poti castiga destul de usor in greutate in timpul postului. Paradoxal, nu? Chiar daca postul ar trebui sa reprezinte o perioada de cumpatare, multi se aleg cu cateva kilograme in plus. Mai ales acum, in perioada mai rece a anului, cand legumele proaspete sunt destul de putine si de scumpe, iar fasolea batuta cu paine, mancarea de cartofi cu gogosari murati sau ghiveciul abunda in carbohidrati si lipide (ultimele adaugate sub forma de ulei, pentru ca altfel pranzul nu este gustos). Mai mult, satietatea apare numai dupa consumul unei cantitati zdravene de mancare de post. Iar proteinele sunt putine, tocmai ele, care au un efect termogenetic mare si care ar solicita o cheltuiala energetica apreciabila din partea organismului pentru a fi absorbite si metabolizate. Ce-i de facut?! Sa renuntam la post?! Nu, nu este necesar sa facem asta.
03.11.2010
Timp estimat de citire:
3 minute, 11 secundeSfaturi pentru un post sanatos, cu putine calorii
Postul este o perioada pozitiva din punctul de vedere al sanatatii, pentru ca ai ocazia sa consumi alimente de origine vegetala, cu potasiu, magneziu, vitamine, fibre si fitonutrienti care, in alte intervale de timp, sunt slab reprezentate in dieta, desi sunt extrem de avantajoase pentru corpul nostru. Pentru a nu lua in greutate:
– Pastreaza moderatia; postul trebuie sa fie o perioada de moderatie din toate punctele de vedere.
– Incearca sa inlocuiesti alimentele cu index glicemic crescut, cum sunt preparatele din cartofi, cu alimente cu index glicemic scazut (mai mic de 55) – salatele din legume de sezon.
– Compenseaza deficitul de proteine din alimentele de post traditionale cu preparate bogate in proteine vegetale, asa cum sunt produsele din soia.
– Nu adauga exagerat de mult ulei la mancaruri, astfel incat nivelul caloric sa nu fie mare.
– Atentie la sare si zahar – ele pot fi partial inlocuite, dupa caz, de condimente adecvate (piper, usturoi, chilly, scortisoara, ghimbir, cuisoare etc.).
Nu ar trebui sa uiti ca, desi este post iar vremea nu este mereu insorita, este nevoie sa faci sport, chiar daca asta inseamna “doar” 2-3 ture de parc sau cateva zeci de minute de efort pe bicicleta ergonomica.
La finalul postului trebuie sa ai in vedere ca nu se da…”dezlegare la lacomie”. Nu trebuie sa incerci sa compensezi “frustrarile” culinare din perioada anterioara mancand in exces la masa de Craciun. Cuvantul de ordine trebuie sa fie si atunci moderatia, care iti va permite sa gusti din toate cate putin.
Meniuri ideale de post
1.
Mic dejun
– un pahar cu lapte de soia sau un pahar de ceai verde cu lamaie
– o felie de paine integrala cu pateu de soia sau 2 lingurite cu gem de casa/miere
Gustare:
– 5-7 nuci (eventual usor uscate in cuptor)
Pranz:
– supa clara de legume
– 100 g paste (cantarite fierte) cu 1 lingura de zacusca de casa
– 3 cubulete de ciocolata neagra
Gustare:
– un grapefruit roz
Cina:
– o salata mare din varza, morcov, telina, pastarnac si mar, asezonata cu otet balsamic si o lingurita de ulei de masline
2.
Mic dejun:
– o cafea neagra
– o felie de paine integrala
– o felie de tofu
Gustare:
– o banana
Pranz:
– 3 sarmale de post
– o bucata mica de strudel cu dovleac
Gustare:
– un kiwi
Cina:
– supa-crema de broccoli
3.
Mic dejun:
– cacao fierbinte
– un castron mic de muesli
Gustare:
– un mar
Pranz:
– un snitel de soia cu mujdei
– o salata mare (salata verde, un castravete, o rosie, asezonate cu o lingurita deGustare:
– 3-4 curmale
Cina:
ciuperci la gratar, salata de varza murata (cu maximum o lingurita de ulei + boia si chimen)
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024