(P) Retenția de apă în perioda verii
Retenția excesivă de apă în organism, denumită și edem, este un fenomen fiziologic comun care afectează în special femeile. Cauzele pot fi diverse, începând de la greșelile obișnuite de alimentație, lipsa de activitate fizică, temperaturile ridicate, până la fluctuații ale nivelului hormonal și semne ale diferitelor tipuri de afecțiuni.
16.07.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 32 secundeEchilibrul apei
Pentru menținerea funcționării normale a sistemului nostru, este necesar un nivel constant și specific al apei în organism, nivel denumit și echilibrul hidric. La o persoană sănătoasă echilibrul hidric este un proces dinamic și reprezintă egalitatea între aporturile și pierderile de apă. Aportul zilnic de apă depinde de necesitățile organismului și de temperatura mediului extern. Se estimează că organismul uman pierde aprox. 2–2,5 litrii de apă zilnic, majoritatea fiind eliminată prin urină și evaporată prin piele. Interesant este că organismul uman produce singur apă, așa-zisa apă metabolică, care apare în urma procesului de oxidare a carbohidraților.
Simptome
Simțiți, fără un motiv anume, că aveți cu câteva kilograme mai mult, picioarele sunt umflate, sunteți obosit(ă)? Nu înseamnă, neapărat, că v-ați îngrășat brusc. Retenția apei în organism se caracterizează prin simptome specifice, în special, apariția edemelor în anumite zone ale corpului din cauza migrării apei din vasele de sânge și acumularea ei în țesuturi. Tipice sunt și creșterea masei corporale, edem în zona ochilor, palmelor și tălpilor (în special în zona gleznelor). Edemul se produce, de cele mai multe ori, dimineața și seara și este însoțit de simptome precum senzație de îngreunare și oboseală, iritabilitate, durere de cap și scăderea puterii de concentrare. În cazul multor femei, această problemă se manifestă, din nefericire, pe toată perioada anului, indiferent de temperatură.
Cauze
Factorii principali care determină retenția apei în exces în organism sunt:
- Sodiul: nivelul anormal al anumitor minerale și vitamine din regimul alimentar este una dintre cauzele tulburărilor metabolismului apei în organism. Cantitatea prea mare de sodiu din sare, mâncărurile sărate și produsele procesate care conțin glutamat monosodic pot favoriza retenția apei, sodiul acționând ca o pompă: „aspiră” apa din celule și o transportă în spațiul intercelular, care se umflă. Cantitatea crescută de sodiu din organism determină reținerea și depozitarea apei. Deseori, acest fenomen este însoțit de creșterea tensiunii arteriale.
- Dieta alimentară restrictivă: o dietă săracă în calorii și în proteine determină infiltrarea fluidelor fiziologice prin pereții sângelui și a vaselor limfatice, ceea ce duce la formarea edemului.
- Alcoolul în exces: determină deshidratarea semnificativă a organismului, ceea ce activează un mecanism, deja cunoscut, de depozitare a apei în exces.
- Fluctuațiile hormonale: multe femei experimentează acumularea de apă în a doua fază a ciclului menstrual. Acest lucru se datorează schimbărilor naturale ale nivelului de estrogen și progesteron. Hormonii afectează, de asemenea, procesul de excreție al fluidelor, care are ca rezultat stocarea apei în țesuturi.
- Temperaturile excesive: vasele de sânge se dilată, iar lichidele nu mai sunt drenate în mod corespunzător. Acesta este motivul pentru care, în timpul perioadelor caniculare, se observă apariția gleznelor umflate sau chiar urcarea edemului la nivelul tibiei.
- Poziția fixă a corpului: menținerea unui poziții fixe, de exemplu, în timpul condusului, a mersului cu avionul, afectează circulația din membrele inferioare, care încep să doară și să se umfle.
- Anumite afecțiuni: îndeosebi insuficiența cardiacă, hipotiroidismul, bolile și tulburările renale și hepatice.
Este nevoie de ajutor!
Pentru a accelera procesul de reglare a echilibrului hidric și pentru a susține funcționarea rinichilor și a sistemului urinar se pot folosi diferite diuretice naturale: extracte din plante cu proprietăți diuretice dovedite, de curățare și stabilizare. Unele ierburi și plante medicinale pot ajuta la reducerea cantității de apă înmagazinată subcutanat, deoarece stimulează funcția renală, curățând astfel corpul de toxine. Ingredientele anumitor preparate susțin procesele metabolice și contribuie la reducerea și menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Mai presus de toate, amintiți-vă că hidratarea regulată și corectă a corpului îl stimulează permanent să îndepărteze excesul de lichid.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
„Ce să mănânc ca să slăbesc?” - reguli general valabile
11.09.2024