(P) 7 sfaturi pentru un somn bun şi odihnitor
Câți dintre noi acordăm importanţă somnului sau felului în care ne odihnim? Dacă am știi cât este de vital somnul pentru sănătatea noastră, probabil că am schimba multe din obiceiurile nepotrivite legate de somn. Astfel, am deveni poate mai energici, am avea mintea mai limpede și ne-am ține departe de diverse afecțiuni sau boli, păstrându-ne simultan un bun echilibru mintal. Pentru a-ți îmbunătăți calitatea, dar și cantitatea somnului, am pregătit un ghid care să te ajute să îi oferi organismului tău odihna de care are nevoie.
25.03.2021
Timp estimat de citire:
7 minute, 22 secundeRutina unui somn bun şi odihnitor
Probabil că mulți dintre noi avem senzația atunci când ne băgam seara în pat și am stins lumina, fiind pregătiți de culcare, că somnul este dator să sosească imediat. Ei bine, lucrurile nu stau deloc așa. Creierul are nevoie de timp pentru a instala procesul fiziologic al somnului. De aceea, cu cel puțin 30 de minute înainte de somn, este absolut necesar să ne deconectăm de la calculator, telefon sau televizor și să facem ceva care ne relaxează. După ce am descoperit ce ne place să facem înainte să ne culcăm, ce funcționează pentru noi, ar fi indicat să păstrăm această rutină.
De exemplu, putem citi câteva pagini dintr-o carte sau poate că preferăm o baie fierbinte care să ne destindă. Poate și un masaj bun sau intrarea în starea de meditație ne ajută să ne relaxam profund. Avem nevoie de aceste lucruri după o zi lungă de lucru sau pur și simplu ca să ne destresăm. În sensul acesta, e indicat să evităm să facem activități stresante înainte să ne culcăm, ba chiar este recomandat să evităm discuțiile emoționale sau certurile. Dacă totuși avem pe suflet probleme care ne apasă și pe care vrem să le discutăm cu cei apropiați, specialiștii ne îndeamnă să nu o facem înainte de somn, ci să notăm acele idei pe un carnețel și să le reluăm a două zi. De ce? Pentru că atunci când ne expunem la factori de stres, hormonul numit cortizol ne face să devenim mai agitaţi, o stare deloc propice instalării somnului.
De aceea, dacă vei respecta acest ritual de seară şi îl vei repeta zilnic, corpul nostru va înțelege că este momentul pentru somn. Dacă vom face același lucru în fiecare seară, acesta va fi mai pregătit pentru somn la ora la care trebuie să intre în starea de veghe.
Sfaturi care te ajută să ai un somn odihnitor
Pe lângă stabilirea unei rutine relaxante, pe care să o respectăm cu strictețe seară de seară, mai sunt și alte câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere pentru ca somnul tău să devină odihnitor și să îți asigure energia de care ai nevoie pentru a face faţă unei noi zile.
1. Asigură-te că mediul în care dormi este propice unui somn liniștit
Ai nevoie de un dormitor aerisit și ordonat. Este de preferat să eviți să folosești dormitorul pe post de spațiu de lucru sau spațiu de depozitare. Te va ajuta să dormi mai bine o lenjerie de pat plăcută la atingere și curată. În felul acesta, o cameră organizată, curată și pregătită de somn îți va da un sentiment de pace și de calm. În altă ordine de idei, dacă ai nevoie de mai multă liniște și zona în care locuiești este foarte aglomerată și zgomotoasă, poți folosi dopuri de urechi pentru a reduce stimulii sonori.
2. Respecta orele de somn
Culcă-te la aceeași oră și trezește-te la aceeași oră mereu, indiferent că este în timpul săptămânii sau în weekend și chiar dacă anterior ai avut o noapte în care nu te-ai odihnit corespunzător. Oboseala respectivă se va transmite următoarei nopți și vei avea un somn mai adânc și mai odihnitor. Este important să observi ce interval de somn funcționează cel mai bine pentru tine și pe acela să îl urmezi regulat. Această regularitate este de bază și ea îți va pune la punct somnul și îi va îmbunătăți calitatea și cantitatea. Creierul tău funcționează cel mai bine în condiții de regularitate și ciclicitate. Chiar dacă poate părea ciudat, îți poate fi de mare ajutor o alarmă nu numai pentru a te trezi, dar și pentru a-ți semnala momentul în care trebuie să mergi la culcare.
3. Păstrează o temperatură mai rece în dormitor
Studiile au arătat că organismul nostru are nevoie să își scadă temperatură internă cu aproximativ un grad Celsius pentru că somnul să se declanșeze și să adormim mai ușor. Astfel, este recomandat să ai în cameră puțin peste 18 grade. Deși pare rece, așa trebuie să fie: vei vedea că îți este mai ușor să adormi într-o cameră în care e mai rece decât într-una în care e prea cald.
4. Închide orice lumină
Pentru că melatonina, hormonul somnului, să se secrete, ai nevoie de o cameră întunecată, în care orice sursă de lumina este oprită. Aceasta ajută la reglarea unui ritm sănătos al somnului. De asemenea, evită să adormi cu televizorul deschis sau să ai prin preajmă ecrane luminoase înainte de culcare. Acestea vor da senzația creierului că este încă zi, împiedicând procesul de somn să se declanșeze. Dacă totuși iluminatul stradal pătrunde în dormitor, poți să faci rost de niște draperii mate și groase, care să împiedice pătrunderea luminii în cameră. De altfel, poți folosi și niște ochelari textili pentru somn, care să te țină departe de orice sursă de lumină în intervalul de somn stabilit.
5. Încearcă să reduci aportul de lichide
Știi că este important să bei cel puțin doi litri de apă într-un interval de 12 ore, dar este indicat să eviți să bei lichide cu 45 de minute înainte de somn. Mergi la toaletă chiar înainte de a te urca în pat și astfel vei evita să te trezești în timpul somnului să folosești baia, lucru care afectează calitatea somnului.
6. Dacă nu adormi după ce te-ai așezat în pat, ridică-te
După 25 de minute sau mai mult, în care ai încercat să adormi și nu ai reușit, este indicat să te ridici și să faci altceva. Ascultă muzica relaxantă, citește sau plimbă-te puțin prin casă, dar evită lumina albastră a ecranelor, pe care creierul o asociază cu lumina zilei. Reține că nu trebuie să stai treaz în pat pentru perioade mai lungi de timp. Revino în pat ulterior, după ce te-ai destins și încearcă din nou să adormi. Învață-ți creierul că patul este numai pentru odihnă și somn și atunci el va fi pregătit pentru asta când te vei urca în pat.
7. Fa sport la începutul zilei
Întrucât activitatea sportivă eliberează cortizolul, iar corpul intră într-o stare alertă, e indicat să faci exerciții fizice cât mai devreme dimineața, pentru a te energiza și a te păstra motivat pe tot parcursul zilei. E bine să eviți să te duci la antrenament, la jogging sau la sală seara și dacă totuși nu ai cum să te trezești dis-de-dimineață pentru asta, ai grijă să faci sport cu cel puțin 3 ore înainte de culcare.
Având grijă să integrezi aceste sfaturi pentru un somn bun în rutina ta zilnică, te poți bucura rapid de o odihnă binefăcătoare dacă vei lua Naturalis SomnControl. Un supliment alimentar natural pe bază de valeriană, magneziu, melatonină, L-Triptofan, mac-californian și vitamina B6, acesta este recomandat persoanelor care au dificultăți în a adormi, fiind un important adjuvant în reglarea somnului. Acesta este de folos și în perioade de suprasolicitare în urmă unui efort intens-fizic sau intelectual, dar este de ajutor și persoanelor care lucrează pe timp de noapte sau care se confruntă cu schimbări de fus orar.
Valeriana este cunoscută pentru valențele ei sedative, având un efect binefăcător în menținerea unui somn sănătos. Melatonina din compoziție ajută la un proces mai rapid de a adormi, atenuând tulburările de somn, în vreme ce macul-californian este cunoscut pentru efectele sale analgezice, sedative și anxiolitice. Vitamina B6 și magneziul vor reduce oboseala și extenuarea, contribuind la funcționarea normală a sistemului nervos. Împreună cu acestea, L-Triptofanul este utilizat de creier pentru producerea serotoninei și a melatoninei pentru favorizarea somnului.
Bucură-te de un somn odihnitor, cu Naturalis SomnControl!
Inflamații și dureri articulare în sezonul rece – cum ne poate ajuta osteopatia
21.11.2024