Omul cu brate de fier
Vicecampion national la skandenberg, Marian Rotaru (20 de ani) face performanta intr-un sport din ce in mai promovat in Romania. Dupa cum marturisteste chiar el in interviul acordat revistei noastre, orgoliul personal a fost factorul ce l-a determinat sa inceapa skandenberg-ul. Despre un sport in care forta joaca rolul principal, dar si tehnica este esentiala, cu Marian Rotaru.
01.03.2011
Timp estimat de citire:
3 minute, 46 secundeSlab sau Gras: Marian, de ce skandenberg? Cum de ai ales acest sport?
Marian Rotaru: Pot sa spun ca am inceput sa practic skandenberg-ul din orgoliu… Prima data cand am intrat intr-o sala de fitness, la 16 ani, am facut skandenberg cu un prieten care era mai greu decat mine cu 40 de kg si ma invingea. Orgolios fiind, m-am antrenat cat de cat specific, doar din ce auzisem eu pana in momentul acela, iar dupa trei luni de antrenamente am concurat la primul campionat national, unde m-am clasat pe locul 5 la juniori.
SG: Pentru un om obisnuit, skandenberg-ul pare foarte simplu: cel mai puternic castiga. Explica-ne cum se desfasoara un meci si spune-ne cate ceva despre tehnica de concurs din skandenberg.
MR: Skandenberg-ul nu este exclusiv un sport de forta, conteaza enorm si tehnica. Intr-un meci este foarte important sa tii priza cat mai bine fixata pe mana adversarului, iar viteza de reactie trebuie sa fie cat se poate de buna. Doua dintre cele mai folosite tehnici in skandenberg sunt „toproll” si „hook”. Toproll-ul este metoda prin care ataci incheietura adversarului, incercand sa pui presiune asupra degetelor, facand ca mana lui sa se deschida. Cand mana oponentului se deschide, iti permite sa ajungi pana la capatul degetelor sale, ceea ce te apropie de victorie. Hook-ul este folosit de catre cei care au mai multa forta decat tehnica – incerci sa-ti concentrezi puterea bicepsului si a antebratului impotriva bratului adversarului.
SG: Se poate face o cariera din skandenberg?
MR: In Romania este greu sa faci o cariera din acest sport. Primul pas ar fi castigarea unui campionat mondial sau european.
SG: Cat de mult te antrenezi? Ai un antrenor cu care lucrezi?
MR: Ma antrenez de patru ori pe saptamana in sala de fitness si o data ma antrenez specific la masa de skandenberg. Antrenorul meu de fitness este doamna Florina Roventa.
SG: In ce constau antrenamentele tale? Pe ce alte grupe musculare insisti in afara de brate?
MR: Antrenamentul in sala de fitness consta intr-un program de culturism clasic, in care ma antrenez de patru ori pe saptamana. Antrenez fiecare grupa de muschi o singura data pe saptamana. In skandenberg nu conteaza numai bratele, conteaza si spatele, si umerii, deci si ele beneficiaza de antrenament specific.
SG: Meciul pe care nu il vei uita niciodata? Povesteste-ne, te rugam.
MR: Au fost doua. Primul meci a fost in semifinala campionatului national, cu un concurent care ma invinsese cu o luna inainte la un concurs national. Meciul a inceput astfel: la start am scapat din priza, arbitrul ne-a legat cu strap-ul, dupa care meciul s-a reluat din strap, a durat 30 de secunde si adversarul a facut o greseala de cot – intr-un meci este permis sa faci o greseala, la a doua ai pierdut meciul. Dupa ce a facut greseala, meciul s-a reluat, iar dupa aproximativ 1 minut am reusit sa-l inving. Dupa acesta, in finala, l-am intalnit pe Andrei Chipreanov, el fiind vicecampion mondial la profesionisti. In finala am pierdut contra lui.
SG: E usor sa-ti dai seama ca presiunea la care sunt supuse bratele in timpul unui meci de skandenberg e enorma. Cum te relaxezi dupa un meci?
MR: Dupa un meci imi masez bratele si ma hidratez.
SG: Respecti o anumita dieta? Care sunt alimentele pe care mizezi/care sunt alimentele de care te feresti?
MR: Nu pot sa spun ca respect o anumita dieta. Incerc sa mananc cat mai sanatos. Mizez mult pe alimentele bogate in proteine: pieptul de pui, carnea de vita, pestele. Ma feresc mult de mancarea fast-food.
SG: Este skandenberg-ul un sport scump?
MR: Aici depinde ce asteptari ai. Cu cat obiectivele sunt mai mari, cu atat trebuie sa investesti mai mult. Dar, per ansamblu, skandenberg-ul nu este un sport scump!
SG: In afara de skandenberg, ce sporturi mai practici?
MR: In afara de skandenberg, practic ca hobby tenisul de camp si fotbalul.
SG: Marian Rotaru in trei cuvinte?
MR: Ambitios, Incapatanat, Perseverent.
Palmares
Campionatul National 2008: locul 5 juniori +75 kg
Cupa Tulcea 2009: locul 1 juniori open
Campionatul National 2009: locul 4 juniori +75 kg
Cupa Romanatiului 2010: locul 3 seniori 78 kg
Campionatul National 2010: locul 2 seniori 75 kg
Cupa Tarnavelor 2010: locul 1 seniori 78 kg
Interviu: Stefan Stan
Foto: Arhiva personala
Valeria van Groningen: “Mișcarea înseamnă viață”
16.09.2020
Sorina Fredholm: Misiunea mea este să-i ajut pe oameni să trăiască mai sănătos prin yoga și alimentație sănătoasă
10.09.2019
Sorina Brutaru: Sportul nu e doar un hobby, e un stil de viata pe care-l recomand 100%
10.06.2019