Obezitatea infantila poate fi prevazuta de la nastere

Timp estimat de citire1 minut, 43 secunde

Miscarea nationala „Si eu traiesc sanatos! – SETS”, o initiativa a Fundatiei Prais, va propune studiul recent aparut in jurnalul online al Bibliotecii Publice de Stiinta (PLOS) din SUA si reluat de publicatia ScienceDaily, care afirma ca obezitatea infantila poate fi de acum prevazuta inca de la nastere.

Potrivit cercetatorilor britanici de la Imperial College of London, o formula simpla de calcul poate prefigura daca un nou-nascut este sau nu predispus sa devina un copil obez. Formula (care este disponibila si sub forma unui calculator online la adresa: http://files-good.ibl.fr/childhood-obesity) estimeaza riscul de obezitate al copilului in functie de o serie de factori socio-metabolici, cum ar fi: greutatea la nastere, indicele de masa corporala a parintilor, numarul de persoane din gospodarie, statutul profesional al mamei si daca ea a fumat sau nu in timpul sarcinii.

Autorii studiului spera ca formula lor sa contribuie astfel la identificarea copiilor predispusi in viitor la obezitate si, in consecinta, la prevenirea cazurilor de obezitate infantila, care pot determina probleme de sanatate grave pentru copii, precum diabetul de tip II si boli de inima. Descoperirea recenta este si mai importanta prin prisma faptului ca studiile anterioare au sustinut prevalenta factorilor genetici in ceea ce priveste cauza aparitiei obezitatii la copii. Se pare, insa, ca acestia sunt “de vina” doar in 10% dintre cazuri, atunci cand obezitatea infantila este rezultatul unei mutatii genetice care afecteaza pofta de mancare, lucru care pune intr-o noua perspectiva lupta pentru combaterea acestui tip de maladie infantila.

Odata ce un copil devine obez, este dificil pentru el sa piarda din greutate, astfel incat prevenirea este cea mai buna strategie si trebuie sa inceapa cat mai curand posibil”, a declarat profesorul Philippe Froguel, de la Scoala de Sanatate Publica a Imperial College din Londra, citat de publicatia ScienceDaily. El considera ca este esential ca demersul educativ si de informare sa se realizeze la nivelul parintilor, care sunt cei mai in masura sa constientizeze pericolele generate de excesul de hrana si sa ia initiativa pentru a asigura obiceiuri nutritionale sanatoase copiilor lor.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate