Nu te feri de usturoi! Aduce organismului o mulțime de beneficii
Dacă până acum ai evitat usturoiul de teama urmărilor nefaste asupra respirației, e cazul să pui capăt acestei abțineri păguboase. Adăugarea de usturoi în mâncare nu ne aduce doar o experiență gustativă mai intensă și mai bogată, ci și o sănătate mai solidă. Sunt dovezi științifice nenumărate care atestă virtuțile terapeutice ale usturoiului și-l recomandă drept aliment-medicament. Cât despre mirosul neplăcut al consumului de usturoi, există metode eficiente de anihilare a lui!
17.01.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 10 secunde„Nici usturoi n-a mâncat, nici gură nu-i miroase” – iată o zicală care a făcut carieră, pornind de la principalul efect negativ al acestui condiment: respirația dezagreabilă. Un dezavantaj neglijabil, dacă ar fi să ținem seama de substanțele benefice și proprietățile curative cu care l-a înzestrat natura, deloc puține la număr.
Usturoiul, „scut” antiviral și antibacterian
Cu un conținut bogat de vitaminine (A, B1, B2, B3, B6, E, K), minerale și oligoelmente (calciu, fosfor, iod, potasiu, siliciu, sulf, seleniu, zinc), usturoiul întărește capacitatea organismului de a lupta cu virusurile, inclusiv cu cele gripale și herpetice. Pe lângă acestea, usturoiul mai are în compoziție o mulțime de alte substanțe, care-l fac redutabil și în confruntarea cu bacteriile și paraziții intestinali. De exemplu, datorită alicinei (substanța responsabilă pentru mirosul înțepător), usturoiul acționează eficient împotriva Helicobacter Pylori (bacteria care cauzează apariția ulcerului gastric), iar datorită ajoenei – împotriva Pseudomonas aeruginosa (o bacterie foarte agresivă, aflată la originea celor mai multe infecții spitalicești cu final nefericit). Un studiu efectuat la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a demonstrat că administrarea de ajoena consolidează acțiunea antibioticelor prin paralizia sistemului de comunicare între bacterii, blocând capacitatea lor de a deregla globulele albe. Altfel spus, acest extract de usturoi dezorientează și dezarmează microbii, permițând medicamentelor să-și facă treaba, relatează passionsante.be.
Usturoiul, aliat al sistemului cardiovascular
Consumul frecvent de usturoi scade nivelul colesterolului și trigliceridelor serice, prevenind astfel instalarea aterosclerozei și a formării cheagurilor vinovate de producerea accidentelor vasculare cerebrale și a infarctelor miocardice. Hipertensivii au un motiv în plus să nu ocolească usturoiul. Specialiștii susțin că acesta reglează tensiunea arterială și reduce spasmele vasculare, îmbunătățind cirulatia periferică.
Consumul de usturoi ne protejează de cancer
Poate unul dintre cele mai importante efecte benefice ale usturoiul este cel antitumoral. Potrivit unui studiu realizat de specialiștii de la Universitatea din Australia de Sud, usturoiul ar putea reduce riscul de apariție a tumorilor intestinale cu aproximativ o treime. O altă cercetare, de data aceasta a oamenilor de știință din China, a relevat că persoanele care consumă usturoi crud de două ori pe săptămână își reduc la jumătate riscul de dezvolta cancer de plămâni.
Cum faci să dispară mirosul de usturoi
Pentru a scapă de odoarea neplăcută ce rezultă în urma consumului de usturoi, e suficient să mesteci câteva frunze proaspete de usturoi sau chiar o boabă de cafea. De ajutor pot fi și frunzele de mentă, fructele de anason sau cuișoarele.
Important de avut în vedere
În anumite contexte, usturoiul trebuie consumat cu mare precauție. S-a dovedit că el poate interacționa cu acțiunea anticoncepționalelor, a ciclosporiei și a altor medicamente. De asemenea, usturoiul poate afecta calitatea laptelui matern, conferindu-i o aromă pe care copilul o poate respinge.
Alimente bogate în zinc. Surse naturale de zinc
12.09.2024