Mituri si minciuni grase despre diete
Unele alimente slabesc, vitaminele si sarea ingrasa, painea este total interzisa, este imbosibil slabitul fara a ne infometa, transpiratia da jos cateva grame. Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente credinte gresite despre metodele de slabire.
03.09.2013
Timp estimat de citire:
5 minute, 13 secunde
Mituri si adevaruri despre diete
Pentru a slabi este necesara o singura masa bogata pe zi, este indicata folosirea mierii de albine pe post de indulcitor si consumarea exclusiva a fructelor. Masajul este recomandat, si e pentru slabit. Aceste mituri pe cat de populare sunt, pe atat de gresite. In realitate, distribuirea ideala a meselor este un mic dejun, un pranz si o cina, intercalate de mici gustari, in timp ce mierea de albine este un aliment hipercaloric, care luat zilnic, mareste greutatea corporala. In plus, masajul ajuta la eliminarea stresului, dar nu si a kilogramelor, cat despre fructe, bananele si strugurii ingrasa semnificativ.
Cheia pentru a slabi
Cel mai indicat si sanatos pentru a slabi este consumul unei cantitati mai mici de alimente, gatitul cu putine grasimi si diminuarea produselor calorice si putin nutritive. Nu trebuie scapate din vedere exercitiile fizice focalizate pe anumite zone ale corpului, de mare ajutor fiind aerobicul.
Cheia este sa mancam mai putin si sa ardem mai mult. In plus, multe credinte despre slabit pot fi periculoase. De exemplu, se crede ca exista alimente pentru slabit. Desi s-a afirmat ca sunt mancaruri care duc la scaderea in greutate a persoanelor obeze datorita presupusei lor capacitati a aminoacizilor care „devoreaza„ grasimile, nu se cunoaste nici un aliment care sa duca la pierderea macar a unui gram dupa consumarea respectivului aliment. Toate produsele asigura un aport proteic. Atunci cand se produce absorbtia, se pun in miscare mecanismele metabolice care ard grasimile. Invariabil, un gram de carbohidrati si proteine produce putin peste patru kilocalorii, iar dintr-un gram de grasime se obtin noua kilocalorii.
Consumul alimentelor cu putere energetica redusa, in favoarea celor cu un continut caloric mare, pot ajuta la slabit, dar din cauza energiei putine care produce o substanta, va fi mereu mai mare decat cea pe care o consuma organismul pentru a o asimila.
Vitamine, apa si metabolism
• Vitaminele au repercusiuni asupra balantei organismului. Vitaminele nu favorizeaza, ele in sine, ingrasarea, iar actiunea lor benefica se exercita doar asupra problemelor de prevenire a bolilor, pentru a obtine un efect antioxidant sau in profilaxia bolilor cardiovasculare si canceroase. O proba ca vitaminele nu ingrasa se vede in cadrul dietelor de slabire extrem de stricte, atunci cand pacientul este privat total de alimente pentru tratarea obezitatii, pacient caruia i se administreaza, timp de mai multe saptamani doar apa si un aport de vitamine adecvat.
• Apa in timpul mesei ingrasa. Daca cineva se ingrasa din cauza apei baute in timpul mesei nu trebuie sa caute motiv in ingestia acestui lichid care nu contine nici o calorie deoarece, in cele mai multe cazuri, este vorba, de fapt, de o alterare a echilibrului hidric din corp care provoaca o retentie a lichidelor. Organismul are nevoie de doi – trei litri pe zi de apa pentru a functiona in mod adecvat si pentru a beneficia de frumusete si de sanatate. Consumul de apa umple stomacul si reduce apetitul. Nu exista ore magice care sa duca la slabire prin ingerarea unei cantitati de lichid. Nici o anumita temperatura a lichidului nu slabeste sau ingrasa. Consumul redus poate duce la deshidratare.
• Grasimea de datoreaza unui metabolism lent. Obezitatea se produce din cauza consumului exagerat de calorii. Factori ca depresia, anxietatea, erori dietetice in copilarie sau abandonarea exercitiilor fizice ajuta la aparitia obezitatii. Oamenii nu se ingrasa din cauza metabolismului lent. Atunci cand metabolismul unei persoane este diminuat, se datoreaza unei tulburari precum hipertiodidismul sau hiperfunctionarea glandelor suprarenale.
Pot manca paine in continuare?
• Pentru a slabi, painea trebuie uitata. Contrar credintelor ca painea ingrasa, dar nu satura, in realitate acest aliment aduce organismului hidrati de carbon si fibre, mai ales daca este neagra. Painea contine mai mult calciu decat orezul, mai multe proteine decat laptele si mai mult fier decat majoritatea fructelor. Painea integrala este unul dintre alimentele cele mai bogate in magneziu. Dieteticienii recomanda persoanelor supraponderale reducerea in alimentatie a painii, dar niciodata eliminarea ei completa.
• Sarea ingrasa. Este indicata moderarea consumului de sare deoarece aceasta poate duce la ridicarea tensiunii arteriale, insa ingerarea sodiului nu este relationata cu excesul de grasime din organism. Sarea duce la retinerea apei in organism, dar odata ce apa nu ingrasa, nu exista nici un motiv de eliminare a sarii din dieta.
• Transpiratia slabeste. Transpiratia elimina lichidele din organism, dar nu si grasimile, cauza ingrasarii. Dupa o sedinta intensa de gimnastica se poate pierde in greutate datorita eliminarii de apa, dar atat lichidul, cat si kilogramele pierdute se pot recupera cand bem din nou apa.
Carbohidrati si sucuri
• Carbohidratii ingrasa. Un alt mit eronat. Un gram de proteine, substanta prezenta in toate mancarurile de origine animala sau vegetala, contine patru kilcalorii, in timp ce un gram de hidrati de carbon, prezent in cereale, fructe seci, legume, alege marine, paste si miere, contine tot atatea calorii.
• Ciugulitul intre mese este periculos. Ce duce la ingrasare nu este mancatul intre mese, ci cantitatea de calorii care se ingera de-a lungul zilei. O farfurie de cartofi pajiti ingrasa la fel de mult, daca se consuma intre mese sau daca sunt garnitura la pranz, de exemplu.
• Bulele ingrasa. Contrar credintelor, bauturile carbogazoase nu ingrasa. Bulele nu sunt raspunzatoare pentru ingrasare, ci caloriile din sucuri, din zaharul continut.
• Interzis mancatul in oras. Total fals, avand in vedere ca alimentele au aceleasi calorii. Ceea ce poate fi intr-adevar posibil este ca forma de condimentare si de preparare a alimentelor sa produca o bomba calorica. La restaurant se pot servi mancaruri grase, cu sosuri, dar se pot alege felurile dietetice care contin putine calorii si nu reprezinta un pericol pentru silueta.
Nu trebuie sa muriti de foame
Exista metode de slabire bazate pe infometare. Dieteticienii combat aceasta metoda deoarece poate conduce la afectiuni stomacale si biliare. Mancatul nu este echivalent cu ingrasarea. Indicat este consumul unor alimente adecvate, echilibrate, bogate in fibre si vitamine pentru asigurarea unei bune functionari a organismului.
Ana Macovei
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta Keto de 21 de zile - reguli, cât poți slăbi, întrebări și răspunsuri
06.09.2024