Mit: gălbenușul nu este sănătos!
Ouăle sunt o adevărată “bombă” nutritivă, dar, într-o anumită perioadă, au fost puse la zid de nutriționiști din cauza faptului că ar crește colesterolul. Dar este sau nu adevărat? A venit momentul să dăm cărțile pe față în privința beneficiilor nutritive ale oului!
30.03.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 33 secundeOuăle sunt o sursă fantastică de nutrienți
Adevărul este ca ouăle nu sunt doar o sursă fantastică de proteine slabe și acizi grași sănătoși pentru inimă Omega-3, dar, de asemenea, conțin mulți nutrienți importanți.
Un ou mare are în jur de 186 de miligrame de colesterol – cantitate ce se regăsește în întregime în gălbenuș. Din moment ce colesterolul provenit din alimentație era blamat ca fiind cauza principală a nivelului crescut de colesterol din sânge, gălbenușul de ou a fost exclus din alimentație și toată lumea opta doar pentru albuș. Trebuie să ținem minte că, totuși, albușul de ou este o sursă grozavă și sănătoasă de proteine, dar cu siguranță există loc în dieta pentru oul întreg! Dacă medicul nu ți-a recomandat altceva, poți să te bucuri de toate beneficiile nutritive ale unui ou întreg.
Motive pentru care merită să consumi oul întreg
Adevăratul pericol pentru nivelul de colesterol sunt grăsimile saturate și trans
Acum mulți ani, când oamenii de știință au aflat că nivelul crescut de colesterol din sânge este asociat cu afecțiuni cardiovasculare, se credea că alimentele bogate în colesterol erau cauza principală a nivelului mare de colesterol din sânge. Acum, 25 de ani mai târziu, oamenii de știință au ajuns la concluzia că acest colesterol alimentar nu este atât de rău – grăsimile saturate și trans au un efect mult mai mare asupra nivelului de colesterol din sânge!
Organismul tău are de fapt nevoie de colesterolul din carne și ouă pentru a produce testosteron, ce îți crește nivelul de energie și te ajută să-ți dezvolți musculatura, ceea ce te ajută să arzi mai multe calorii. Un studiu de la Universitatea din Connecticut arată că grăsimea din gălbenușul de ou ajută, de fapt, la diminuarea colesterolului “rău” din organism (LDL). Uită de ideea că oul, în special gălbenușul, este periculos pentru sănătatea ta! Conform American Heart Association, limita recomandată de colesterol alimentar este de 300 miligrame pentru persoanele cu valori normale ale LDL-ului. Totuși, dacă știi că ai probleme cu nivelul de colesterol sau ai cazuri de afecțiuni cardiovasculare în familie, este bine să discuți cu medicul înainte.
Ouăle întregi conțin multe vitamine și minerale
Oul întreg este un aliment aproape perfect, ce conține aproape toate vitaminele și mineralele de care organismul tău are nevoie pentru a funcționa. Oul este una dintre puținele surse alimentare de vitamina D și conține 7 grame de proteine de foarte bună calitate. De asemenea, ouăle întregi sunt pline de acizi grași Omega-3 și îți oferă multe vitamine din gama B și nutrienți – B6, B12, riboflavina, acid folic – care, de fapt, pot preveni afecțiunile cardiovasculare. L-arginina, un aminoacid din ouă, este esențială pentru ca organismul tău să poată produce proteine și hormoni de creștere. Un alt aminoacid din ouă, leucina, ajută organismul să producă hormoni de creștere, dar și să echilibreze nivelul de zahăr din sânge.
Gălbenușul în sine conține mare parte dintre aceste vitamine și minerale, plus multe proteine. Dacă mănânci doar albușul, pierzi toate aceste beneficii nutriționale și beneficiezi doar de 3,5 grame (jumătate) din cantitatea de proteine.
Oul este sănătos dacă îl prepari corect
Dacă îți prăjești oul în unt plin de grăsimi saturate și îl servești cu șuncă bogată tot în grăsimi saturate, acesta va avea un impact negativ asupra nivelului tău de colesterol. În schimb, încălzește ulei de măsline la foc mic într-o tigaie de fontă și îți vei pregăti ouăle în cel mai sănătos mod. Atunci când pregătești omleta sau alte preparate cu o cantitate mai mare de ouă, poți combina ouăle întregi cu albușurile separate. Motivul este că ouăle întregi conțin destul de multe grăsimi. Așadar, dacă pregătești ceva cu mai mult de două ouă, înlocuiește o parte dintre ouăle întregi cu albușuri.
Concluzie: ouăle întregi sunt o “bombă” de vitamine esențiale și minerale, de care organismul nostru are nevoie – mare parte din aceste vitamine și minerale se găsesc în gălbenuș! Dacă mănânci ouă întregi cu moderație, faci un gest sănătos pentru organismul tău, dar dacă servești preparate cu o cantitate mare de ouă, încearcă să înlocuiești o parte dintre ouăle întregi cu albușuri.
Ce alimente conțin iod? Alimente bogate în iod
18.09.2024