Migdalele, fructe hranitoare de o aroma deosebita
Migdalele, fructele arborelui prunus amygdalus communis, din familia rozaceelor, sunt de o aroma deosebita si in acelasi timp hranitoare.
08.08.2013
8350


Timp estimat de citire:
2 minute, 53 secundeSunt considerate de unii cercetatori o sursa naturala de combatere a stresului si a oboselii. Fructele au o forma alungita si contin un sambure comestibil cu un gust dulce-amarui. Exista si migdale dulci, ale caror samburi sunt folositi in cofetarie la prepararea martipanului. Migdalele amare contin amigdalina si de aceea sunt folosite in parfumerie si in industria chimica pentru extragerea uleiului.
Proprietatile benefice ale migdalelor
Migdalele sunt niste fructe bogate in vitamine si minerale, in special in magneziu si cupru, folosite de organism pentru mentinerea sanatatii oaselor, precum si in metabolismul proteinelor si in eliberarea energiei musculare. De asemenea, contin o rezerva bogata in fier, precum si o cantitate mare de vitamina E, un antioxidant puternic revitalizant al parului si pielii.
Migdalele mai contin cantitati crescute de acizi mononesaturati, folositori in prevenirea accidentelor cardio-vasculare. Migdalele au un continut caloric important, motiv pentru care reprezinta o sursa ideala de energie pentru organism, in special in sezonul rece. Hipotensivii sunt sfatuiti sa consume in medie cinci migdale zilnic, pentru a normaliza valoarea tensiunii arteriale. Fructele coapte, amestecate cu miere, sunt indicate in insomnii, anemii si astm bronsic
Uleiul de migdale
Se obtine prin presarea la rece sau la cald a samburelui de migdala. Uleiul obtinut prin presare la rece este aproape incolor sau colorat in galben deschis, cu un gust placut. Uleiul de migdale se intrebuinteaza in medicina, in parfumerie si la fabricarea sapunului, iar cel obtinut prin presare la rece si rafinat se intrebuinteaza in alimentatie.
La fel ca toate uleiurile vegetale, si uleiul de migdale (se gaseste in farmacii) este benefic pielii, gratie vitaminelor liposolubile pe care le contine si care penetreaza bariera cutanata. Iar intre ele, la loc de frunte se afla vitamina E, supranumita si „vitamina vietii” datorita insusirii sale de a opri penetrarea radicalilor liberi in celulele pielii, impiedicandu-le sa imbatraneasca si sa moara. Exact ceea ce trebuie pentru a intarzia aparitia ridurilor sau pentru a le atenua pe cele existente.
Reteta delicioasa cu migdale:
Lapte de migdale cu zmeura
Reteta este pentru 4 persoane, pregatirea dureaza 25 de minute, timpul de racire este de 1 ora, iar aportul nutritiv este de 380kcal pentru fiecare portie.
Ingrediente:
- 150g migdale
- 4 foi gelatina
- 70 cl lapte degresat
- 1 baton vanilie
- 3 linguri de lapte praf degresat
- 1 picatura de esenta de migdale amare
- 3 galbenusuri de ou
- 4 linguri de fructoza
- 200g zmeura
Mod de preparare:
- Inmuiati gelatina intr-un bol cu apa rece.
- Zdrobiti migdalele cu mixerul si puneti-le intr-o cratita cu lapte impreuna cu batonul de vanilie taiat in doua. Lasati sa dea in clocot, apoi luati vasul de pe foc si acoperiti-l 10 minute pentru a obtine o infuzie.
- Mutati continutul cratitei intr-un castron, strecurandu-l printr-o sita fina. Scurgeti bine gelatina si puneti-o in lapte, amestencand pana se topeste complet. Adaugati laptele praf si esenta de migdale amare; amestecati.
- Bateti galbenusurile cu fructoza pana ce se albesc si cresc in volum, apoi turnati peste amestec laptele cu migdale, cald inca, batand tare cu telul. Lasati sa se raceasca.
- Alegeti zmeura, puneti deoparte 12 bucati pentru ornat si zdrobiti restul cu furculita. Puneti piureul de zmeura in 4 pahare sau cupe, turnati laptele de migdale caldut deasupra si puneti in frigider timp de 1 ora.
- Ornati cu zmeura intreaga si serviti rece.
Aceasta reteta este un desert ideal dupa o masa in stil mediteraneean, eventual cu fructe de mare sau stridii.
Medic medicina de familie

Fructele autohtone de toamnă – mic ghid
19.08.2021