Medic dermatolog: „Bronzul nu e sanatos. Este o dovada ca pielea a suferit daune”
In Romania, protectia solara este inca departe de a fi luata in serios, ceea ce face ca numarul de cazuri de cancer de piele sa creasca in ritm alarmant. Din ce in ce mai multi oameni ajung sa dezvolte leziuni cutanate canceroase in fiecare an si un numar ingrijorator mor pentru ca ajung prea tarziu la medic.
01.08.2017
Timp estimat de citire:
5 minute, 49 secundeDespre aceasta situatie ingrijoratoare, dar mai ales despre ce putem face pentru a o schimba, am stat de vorba cu dr. Victor Gabriel Clatici, medic primar dermatolog din Bucuresti. Este unul dintre cei mai implicati specialisti de la noi in campanii de constientizare si informare privind riscurile expunerii excesive la soare.
Slab sau Gras: Suntem in plin sezon estival – o perioada in care foarte multi romani isi expun in mod abuziv pielea la soare in speranta obtinerii mult doritului bronz aramiu…
Dr. Victor Gabriel Clatici: Din pacate, am o veste care n-o sa placa multor persoane. Bronzul nu este sanatos! Bronzul NU poate fi sanatos pentru ca reprezinta raspunsul organismului la o agresiune si este o dovada ca pielea a suferit daune. Si cu cat mai multe astfel de daune suferim, cu atat ne crestem riscul de a dezvolta cancer de piele. Cvasimajoritatea formelor de cancer de piele sunt asociate cu expunerea excesiva la radiatiile ultraviolete, atat cele naturale (soare), cat si artificiale (solar).
Exista, totusi, un interval orar in care ne putem expune la soare fara riscuri majore?
Cea mai buna varianta este dimineata, pana in ora 11.00 si dupa amiaza, dupa ora 16.00. In NICIUN caz NU trebuie sa mergem pe plaja in intervalul 12.00 – 15.00!
Cum alegem corect produsul de protectie solara?
Alegerea corespunzatoare a unui produs de protectie solara se bazeaza pe cateva principii simple si usor de aplicat: varsta – exista produse de fotoprotectie special concepute pentru copii –, zona de corp, anotimpul – vara avem nevoie de un grad de fotoprotectie mai ridicat – precum si de fototipul cutanat, respectiv culoarea pielii – cu cat pielea este mai deschisa la culoare, cu atat gradul de protectie necesar este mai mare.
Ce inseamna SPF-ul? La ce se refera, mai exact?
SPF este o cifra si reprezinta gradul de protectie fata de ultravioletele B – UVB, la nivelul solului ajung atat UVA cat si UVB. Nu reprezinta un procent de protectie si gradul minim de SPF recomandat este 30!
Lumina soarelui este alcatuita din radiatii de trei lungimi de unda diferite. Radiatiile lungi – UVA – patrund adanc in piele si produc imbatranire, dar contribuie si la aparitia cancerului, fiindca suprima sistemul imunitar. Radiatiile scurte – UVB – constituie principala cauza a arsurilor de piele si a cancerelor de piele. Radiatiile UVC au lungime de unda si mai scurta si sunt absorbite de stratul de ozon din atmosfera inainte de ajunge la noi.
La ce ar mai trebui sa fim atenti atunci cand citim eticheta produselor de fotoprotectie? Ce substante e bine sa evitam sau, din contra, sa le cautam?
Alegerea corecta a unui produs de fotoprotectie se bazeaza pe urmatoarele criterii – protectie fata de UVA si UVB, grad de protectie corespunzator cu anotimpul, zona anatomica si fototipul. Mai conteaza si criteriile ,,speciale”, cum ar fi forma de prezentare: spray, lotiune, crema etc. In cazul pielii sensibile sau iritate, e indicata evitarea produselor care contin parfum. De asemenea, e bine sa se opteze pentru formule noncomedogenice si rezistente la apa.
De ce e important sa avem o crema de fotoprotectie de fata separata de cea pentru corp?
Zonele anatomice diferite necesita produse special concepute pentru zonele respective! In acest sens, exista preparate de fotoprotectie pentru fata si corp, pentru buze, sub forma de lipstick, si par, sub forma de spray. De asemenea, exista produse speciale de fotoprotectie pentru anumite afectiuni dermatologice, asa cum este, de exemplu, gama de protectie solara destinata pacientilor cu acnee.
De ce au nevoie persoanele cu acnee de o ingrijire speciala. Cum influenteaza razele UV evolutia afectiunii?
Exista o forma de acnee care se numeste ,,acne aestivalis” sau ,,acne de Mallorca” care apare dupa o vacanta intr-o locatie insorita. De asemenea, o serie de medicamente utilizate pentru tratament in acnee au efecte fotosensibilizante si, de aceea, pacientul cu acnee trebuie sa adopte un comportament activ de fotoprotectie.
Ce alte afectiuni ale pielii impun o gestionare atenta a expunerii la soare?
Exista o serie de afectiuni de tip lupus, rozacee, dermatomiozita etc. care impun precautii maxime la expunerea la soare!
Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac oamenii in ceea ce priveste aplicarea produselor de fotoprotectie?
In primul rand, utilizarea unui produs de fotoprotectie NU trebuie sa se asocieze cu prelungirea timpului de expunere la soare! Produsul de fotoprotectie are rolul de a reduce efectele negative asociate cu expunerea la soare SI NU de a sta mai mult timp la soare! De asemenea, produsul de fotoprotectie trebuie sa fie aplicat cu 15-30 de minute anterior de expunerea la soare si nu imediat inainte de expunerea la soare. Produsul se aplica in camera de hotel si NU pe plaja!
Cat de des trebuie reaplicat produsul de fotoprotectie pentru a-si mentine efectul?
Reaplicarea se face la fiecare doua ore, respectiv imediat daca facem baie sau practicam un sport asociat cu transpiratie abundenta!
90% din cancerele de piele sunt vindecabile daca sunt depistate la timp, potrivit studiului IPSOS efectuat intre 2014-2015, in 23 de tari, pe un esantion de 19.569 de persoane (femei si barbati), cu varste intre 16-65 de ani.
Si daca purtam machiaj? Cum procedam?
In acest moment exista in farmacii preparate sub forma de spray ,,invizibil”, care poate fi aplicat direct peste machiaj si permite obtinerea unui grad ridicat de fotoprotectie, fara a necesita ,,refacerea” machiajului!
Care sunt cele mai fecvente mituri legate de protectia solara pe care le intalniti in discutiile cu pacientii?
Un mit extrem de nociv este acela ca bronzul apara de arsurile ulterioare. Nu este adevarat. Un alt mit foarte nociv este legat de asocierea fotoprotectiei cu prezenta soarelui pe cer! Radiatiile ultraviolete strabat plafonul de nori si isi exercita efectele negative asupra organismului chiar si in zilele mai putin insorite!
Ce anume determina o alunita sa evolueze catre cancer?
Principalul factor implicat in dezvoltarea cancerului de piele este expunerea necontrolata si in exces la radiatiile ultraviolete naturale (soare) si artificiale (solar).
Cand o alunita devine „suspecta”?
Exista un ,,algoritm” de urmarire a alunitelor de tip ABCDE, respectiv Asimetrie de forma si culori, Borduri (margini) neregulate, Culori (alb, negru, rosu, albastru), Dimensiunea (peste 6 mm) si Evolutia (durere, schimbarea culorii sau a dimensiunilor, sangerarea, traumatizarea etc.). ORICE schimbare la nivelul unei alunite trebuie sa se asocieze cu prezentarea DE URGENTA la medicul dermatolog!
Cand ar trebui sa ne verificam alunitele la dermatolog?
Cel putin anual!
In incheiere, care ar fi principalul sfat oferit pentru cei care pleaca la mare?
Protectie adecvata, consult dermatologic si evaluarea alunitelor! Nu neglijati efectele negative ale expunerii la soare – arsuri solare si cancer de piele, cataracta si accelerarea procesului de imbatranire a pielii!
Produsele de fotoprotectie care au inscriptionat pe ambalaj mentiunea „spectru larg” si SPF 30 filtreaza 96,7% din razele UV, cele cu SPF 50 filtreaza aproximativ 98%.
Natalia Talmacec
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024