Mango, regele fructelor
Acest fruct tropical, cunoscut și sub denumirea de “fructul fericirii”, reprezintă o excelentă sursă de energie și sănătate, dar și un element des folosit în dietele de slăbit. Mango este cultivat de câteva mii de ani în Asia de Sud-Est, în special în India, principalul producător mondial, țară în care este considerat fruct național și numit "regele fructelor". Mango este un fruct foarte apreciat datorită proprietăților sale revigorante și curative descoperite de-a lungul timpului.
13.11.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 39 secundeProprietățile fructului de mango
Fructul de mango are o mărime variabilă cuprinsă între 10- 25 cm lungime, 7-12 cm în diametru și poate cântări până la 2.5 kg. Copt, este variat colorat, de la galben, portocaliu, până la roșu apris, iar gustul său este dulce, distinct, undeva între cel al al piersicii și al ananasului.
Pulpa unui fruct de mango crud conține aproximativ 15% zahăr, 1% proteine și cantități semnificative de vitamine (A, B și C), beta-caroten, minerale (calciu, fosfor, fier) și fermenți. Fructele de mango au acțiune directă asupra sistemului nervos central, exercitând, prin conținutul lor de fosfor și acid glutamic, un rol protector asupra nervilor.
Prin aportul sau de potasiu, mango favorizează echilibrul activitatatii musculareși, implicit, al activității cardiace. Datorită conținutului bogat de enzime, fructele de mango stimulează digestia, ele putând fi astfel folosite în dieta celor care doresc să slăbească.
Cu doar 60 de calorii la 100 g, acest fruct este cunoscut drept un element indicat pentru slăbit, deoarece cam două-trei fructe consumate înainte de masă oferă senzația de sățietate și astfel aportul alimentar va putea fi redus. În același timp, fructele de mango ajută în prevenirea cancerului de colon, mai ales în cazul celor care suferă de o carență de fibre. Fructele conțin și compusul numit mangiferina – antiinflamator, antidiabetic și antioxidant. În plus, acidul galic din pulpa fructului de mango are rol de protecție a organismului împotriva virusurilor.
Atenție! Coaja fructului de mango conține diverse substanțe toxice ce pot cauza reacții alergice persoanelor sensibile. Contactul cu pielea poate provoca iritații și ingerarea cojii poate duce la intoxicații.
Salată de mango și pepene galben
Această salată răcoritoare, cu puține calorii se prepară repede și reprezintă un desert delicios ce poate fi servit oricând.
Ingrediente salată de mango
- 1 pepene galben mijlociu;
- 2 mango;
- 2- 3 lingurițe de miere;
- 2 iaurturi naturale;
- frunze de mentă proaspătă.
Preparare salată de mango
După ce menta a fost lăsată la macerat împreună cu iaurtul și mierea timp de două- trei ore, se trece la tăierea pepenelui și a fructelor de mango astfel încât să poată fi așezate frumos într-un platou. Acesta se ornează cu frunze de mentă, iar fructele se stropesc cu sosul preparat inițial, lăsat la frigider în jur de o oră.
Despre ginseng, un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate și longevitate
12.11.2024