logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • (P) Presiune la nivelul sinusurilor? Respiră uşor cu SinuStop!

          septembrie 28, 2023

          (P) Fii învingător în lupta cu virusurile cu ViroProtect Rapid + Quercetină!

          septembrie 22, 2023

          Grăsimea abdominală în exces, asociată cu micșorarea creierului la vârsta mijlocie

          septembrie 13, 2023

          Numărul de cancere la cei sub 50 de ani, mai mare cu aproape 80% față de acum 30 de ani

          septembrie 11, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Slăbitul la vârste înaintate – sfaturi pentru a obține rezultate vizibile și durabile

          septembrie 29, 2023

          Metode de slăbit eficiente pentru persoanele cu metabolism lent

          septembrie 28, 2023

          Dieta anti-stres – cum să reduci cortizolul și să scapi de kilogramele nedorite

          septembrie 27, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Meniul de campion: ce punem în farfuriile celor mici

          septembrie 29, 2023
          Alimente bogate in vitamina B12

          Ai probleme cu memoria? Îmbogățește-ți dieta cu vitamina B12!

          septembrie 29, 2023

          Surse alimentare bogate în zinc și importanța unei diete echilibrate

          septembrie 28, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Meniul de campion: ce punem în farfuriile celor mici

          septembrie 29, 2023

          Găluște cu prune low carb și low fat. Rețetă pentru cei ce sunt la dietă

          septembrie 28, 2023
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Remodelare corporala - liposuctie

          Operația de liposucție și riscurile pe care le implică

          septembrie 21, 2023
          Carenta de zinc

          Carența de zinc: semne și măsuri de luat

          septembrie 15, 2023
          Chirurgie estetica

          Chirurgia estetică și remodelarea corporală

          septembrie 15, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare

          septembrie 18, 2023
          Fructe si legume

          Fructe, legume și sport pentru un stil de viață mediteranean

          septembrie 12, 2023

          Culturist la 90 de ani. Cel mai vârstnic bodybuilder activ are o poveste incredibilă

          august 14, 2023
  • Psihologie
        • Slabitul si sanatatea

          Soluțiile „minune” de slăbit și sănătatea

          septembrie 13, 2023
          Bulimie

          Bulimia – boală sau efect?

          septembrie 12, 2023

          Body Positivity – Pro și Contra

          mai 24, 2023

          Cum să folosești “mâncatul conștient” pentru a pierde în greutate

          mai 3, 2023
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Demi Moore, apariție de zile mari la Săptămâna Modei de la Milano. A reușit să facă pe toată lumea să uite de apariția sa șocantă din 2021

          septembrie 29, 2023

          Iată cum reușește Novak Djokovic să facă performanță. Ce mănâncă zilnic marele tensimen

          septembrie 29, 2023

          Nu o să îți vină să crezi care este gustarea preferată a Reginei Camilla. Mulți nici nu s-ar încumeta să încerce

          septembrie 27, 2023
  • Terapii alternative
        • Ceaiuri de slabit

          Ceaiuri medicinale pentru slăbit

          septembrie 22, 2023
          Ceai de slabit

          Ceaiurile pentru slăbit

          septembrie 22, 2023
          Dieta minune cu ceai de chimen

          Dieta minune cu ceai de chimen negru

          septembrie 20, 2023
          Tinctura de slabit

          Tinctura de soc, primul pas către o siluetă de invidiat

          august 31, 2023
nutritie-sanatoasa

Legumele congelate, o alternativa sanatoasa in timpul iernii

In lunile de iarna poti intampina dificultati in a respecta cunoscuta indicatie a nutritionistilor de a consuma zilnic cinci portii de legume si fructe. Daca tii la sanatatea ta si mai ales la silueta, cauta o alternativa pentru diversificare. Aceasta poate fi consumul legumelor congelate, pe care le gasesti in orice supermarket.

21.02.2013

Iulia Hadarean

4927

Timp estimat de citire

Timp estimat de citire:

3 minute, 33 secunde

In sezonul rece varietatea de legume proaspete este mult mai scazuta decat in alta perioada. Majoritatea legumelor gasite acum pe piata provin din import, transportate din tari care permit cultivarea lor in aceasta perioada. Multe persoane tind sa creada ca legumele congelate sunt mai putin sanatoase si nutritive decat cele gasite pe rafturile aprozarelor dar acest lucru nu este adevarat.

Congelarea favorizeaza pastrarea nutrientilor

Pentru a fi congelate, legumele sunt culese in plina maturitate, apoi sunt spalate printr-un proces industrial. Urmeaza faza de aducere a vegetalelor la o temperatura de fierbere, pana cand acestea sunt partial fierte. Apoi, sunt aduse brusc la temperaturi foarte scazute (-180C), cand se congeleaza propriu-zis. Astfel se previne alterarea lor si se pastreaza continutul in vitamine si minerale. Intervalul maxim de timp dintre procesul de culegere si procesare al acestor legume este de cinci ore. Prin comparatie, legumele pe care consumatorii le considera proaspete sunt transportate aproximativ in cinci zile si mai pot trece inca cinci pana sunt cumparate.

Legume congelate VS legume proaspete

Legumele de pe rafturi pierd din nutrienti pe parcursul drumului, de cand sunt culese pana ajung in farfurie, consumandu-si treptat vitaminele si mineralele pentru propriul metabolism.

Totusi, si legumele supuse congelarii au o anumita pierdere de vitamine. Cea mai mare se inregistreaza la vitamina C (aproximativ 25%) si cea mai mica la vitamina B1 (aproximativ 10%). Pierderea initiala de substante nutritive este compensata de pierderea mult mai mica pe perioada de pastrare a legumelor congelate. De exemplu, carotenul din legumele congelate este protejat prin ambalare, fiind ferit de lumina care il distruge.

Mazarea congelata are cu aproximativ 60% mai mult caroten decat cea care sta pe rafturile magazinelor si este considerata proaspata. 

Pierdere de vitamine si minerale

Pierderea de vitamine si minerale a legumelor proaspete are loc intr-o masura mult mai mare. Un studiu realizat in anul 2010 de Institutul pentru Cercetare Alimentara din Marea Britanie a determinat in ce proportie se degradeaza substantele nutritive din mai multe alimente pe care le putem consuma si in varianta proaspata si in cea congelata in sezonul rece. Astfel, in timp ce prin congelare se pastreaza o mare parte din vitamine si din minerale, fasolea verde proaspata pierde 45% din nutrienti in 16 zile de la recoltare, conopida si broccoli – 25%, mazarea – 15%, iar morcovii – 10%.

Fara conservanti si coloranti

Multe persoane se feresc de legumele congelate, considerand ca acestea isi pastreaza culoarea vie cu ajutorul colorantilor, iar aroma cu ajutorul conservantilor. Adevarul este ca intensitatea culorii se fixeaza in timpul procesului de spalare industriala, inainte de congelarea acestora. Prin urmare, culoarea verde a fasolei sau spanacului, portocaliul intens al morcovilor nu se datoreaza colorantilor, sunt doar efectul pigmentilor naturali. De asemenea, pentru conservare nu se folosesc aditivi, deoarece procesul de congelare in sine este suficient pentru pastrarea aromelor.

Continutul in calorii al legumelor congelate variaza intre 60-97 kcal/100g, in functie de producator si de legumele folosite.

Cum le preparam corect?

Legumele congelate se prepara asemanator cu cele proaspete, doar ca trebuie sa ai grija sa nu le tratezi termic (decongelare) inainte de a le prepara. Pune-le pe foc ca atare, intr-o tigaie wok, la microunde, cuptor sau la abur. Pentru a fi mai gustoase poti folosi putina grasime de calitate superioara (ulei de palmier, ulei de masline), lipidele facilitand metabolizarea substantelor din legume care sunt solubile in grasimi si uleiuri, cum ar fi carotenoizii, vitamina E si vitamina K. Se recomanda pregatirea legumelor imediat inainte de consum, altfel racirea si apoi incalzirea lor repetata favorizeaza o pierdere semnificativa de substante minerale si vitamine.

Cu toate ca nivelul consumului de legume congelate este inca scazut in Romania, acesta incepe sa ia amploare printre cumparatori, 85% dintre ei afirmand ca ele se afla in cosurile lor de doi sau mai multi ani. Fiind niste produse sanatoase si nutritive, avem speranta ca din ce in ce mai multa lume se va bucura de beneficiile lor.

 Iulia Hadarean

Studenta anul III, specializarea Nutritie si Dietetica

UMF Cluj Napoca

Etichete

Etichete:

legume congelate, vitamine si minerale

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Ai probleme cu memoria? Îmbogățește-ți dieta cu vitamina B12!
Deficitul de vitamina B12 aduce multe neplăceri organismului tău, cele mai frecvente simptome fiin..

29.09.2023

Raluca Mateescu
nutritie sanatoasa
Surse alimentare bogate în zinc și importanța unei diete echilibrate

28.09.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Beneficiile consumului de quinoa: motive să o incluzi în alimentație

25.09.2023

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
Dieta cu alimente integrale - cum îți poate schimba viața și greutatea

22.09.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa
Adevărat sau fals despre alimente

21.09.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Adevărat sau fals despre alimente

21.09.2023

tonica
nutritie sanatoasa
4 idei rapide de mic dejun în stil mediteraneean

20.09.2023

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1033919
  2. Dieta cu supă de varză
    18.08.2023
    182 348148
  3. Dieta Oshawa
    18.08.2023
    181 350567
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 296322
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 166108

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Psihologie Sport Sanatate Noutati

Recomandări din alte categorii

Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Soluțiile „minune” de slăbit și sănătatea
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare
Meniul de campion: ce punem în farfuriile celor mici
Slăbitul la vârste înaintate - sfaturi pentru a obține rezultate vizibile și durabile
tonica group
facebook
instagram
youtube
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne