logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Directorul General Catena și Directorul General Fildas Trading, în Top 100 cei mai admirați CEO din România

          februarie 9, 2023

          Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”

          decembrie 21, 2022

          Festivalul Brazilor de Crăciun, susținut şi în acest an de Catena, a stabilit un nou record de generozitate: 820.000 de euro

          decembrie 15, 2022

          Grupul Fildas – Catena, premiul „Lider în domeniul pharma de peste 30 de ani”, la Gala Premiilor Capital

          decembrie 12, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • 5 metode de a ține post intermitent: pro și contra

          februarie 6, 2023

          Și noi cum (mai) slăbim?! Diete de slăbit eficiente și sănătoase

          februarie 2, 2023

          Menține-ți silueta, fără diete drastice

          ianuarie 18, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Top 5 surse de grăsimi “bune”

          februarie 2, 2023

          Top alimente care luptă cu inflamația

          ianuarie 30, 2023

          Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

          ianuarie 12, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă

          februarie 2, 2023

          Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele și cum putem ameliora simptomele

          ianuarie 16, 2023

          Alimentația pentru creier sănătos

          ianuarie 12, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!

          septembrie 22, 2022

          Fitness la vârsta a treia

          septembrie 5, 2022

          Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

Legumele congelate, o alternativa sanatoasa in timpul iernii

In lunile de iarna poti intampina dificultati in a respecta cunoscuta indicatie a nutritionistilor de a consuma zilnic cinci portii de legume si fructe. Daca tii la sanatatea ta si mai ales la silueta, cauta o alternativa pentru diversificare. Aceasta poate fi consumul legumelor congelate, pe care le gasesti in orice supermarket.

21.02.2013

Iulia Hadarean

4812

Timp estimat de citire:

3 minute, 33 secunde

In sezonul rece varietatea de legume proaspete este mult mai scazuta decat in alta perioada. Majoritatea legumelor gasite acum pe piata provin din import, transportate din tari care permit cultivarea lor in aceasta perioada. Multe persoane tind sa creada ca legumele congelate sunt mai putin sanatoase si nutritive decat cele gasite pe rafturile aprozarelor dar acest lucru nu este adevarat.

Congelarea favorizeaza pastrarea nutrientilor

Pentru a fi congelate, legumele sunt culese in plina maturitate, apoi sunt spalate printr-un proces industrial. Urmeaza faza de aducere a vegetalelor la o temperatura de fierbere, pana cand acestea sunt partial fierte. Apoi, sunt aduse brusc la temperaturi foarte scazute (-180C), cand se congeleaza propriu-zis. Astfel se previne alterarea lor si se pastreaza continutul in vitamine si minerale. Intervalul maxim de timp dintre procesul de culegere si procesare al acestor legume este de cinci ore. Prin comparatie, legumele pe care consumatorii le considera proaspete sunt transportate aproximativ in cinci zile si mai pot trece inca cinci pana sunt cumparate.

Legume congelate VS legume proaspete

Legumele de pe rafturi pierd din nutrienti pe parcursul drumului, de cand sunt culese pana ajung in farfurie, consumandu-si treptat vitaminele si mineralele pentru propriul metabolism.

Totusi, si legumele supuse congelarii au o anumita pierdere de vitamine. Cea mai mare se inregistreaza la vitamina C (aproximativ 25%) si cea mai mica la vitamina B1 (aproximativ 10%). Pierderea initiala de substante nutritive este compensata de pierderea mult mai mica pe perioada de pastrare a legumelor congelate. De exemplu, carotenul din legumele congelate este protejat prin ambalare, fiind ferit de lumina care il distruge.

Mazarea congelata are cu aproximativ 60% mai mult caroten decat cea care sta pe rafturile magazinelor si este considerata proaspata. 

Pierdere de vitamine si minerale

Pierderea de vitamine si minerale a legumelor proaspete are loc intr-o masura mult mai mare. Un studiu realizat in anul 2010 de Institutul pentru Cercetare Alimentara din Marea Britanie a determinat in ce proportie se degradeaza substantele nutritive din mai multe alimente pe care le putem consuma si in varianta proaspata si in cea congelata in sezonul rece. Astfel, in timp ce prin congelare se pastreaza o mare parte din vitamine si din minerale, fasolea verde proaspata pierde 45% din nutrienti in 16 zile de la recoltare, conopida si broccoli – 25%, mazarea – 15%, iar morcovii – 10%.

Fara conservanti si coloranti

Multe persoane se feresc de legumele congelate, considerand ca acestea isi pastreaza culoarea vie cu ajutorul colorantilor, iar aroma cu ajutorul conservantilor. Adevarul este ca intensitatea culorii se fixeaza in timpul procesului de spalare industriala, inainte de congelarea acestora. Prin urmare, culoarea verde a fasolei sau spanacului, portocaliul intens al morcovilor nu se datoreaza colorantilor, sunt doar efectul pigmentilor naturali. De asemenea, pentru conservare nu se folosesc aditivi, deoarece procesul de congelare in sine este suficient pentru pastrarea aromelor.

Continutul in calorii al legumelor congelate variaza intre 60-97 kcal/100g, in functie de producator si de legumele folosite.

Cum le preparam corect?

Legumele congelate se prepara asemanator cu cele proaspete, doar ca trebuie sa ai grija sa nu le tratezi termic (decongelare) inainte de a le prepara. Pune-le pe foc ca atare, intr-o tigaie wok, la microunde, cuptor sau la abur. Pentru a fi mai gustoase poti folosi putina grasime de calitate superioara (ulei de palmier, ulei de masline), lipidele facilitand metabolizarea substantelor din legume care sunt solubile in grasimi si uleiuri, cum ar fi carotenoizii, vitamina E si vitamina K. Se recomanda pregatirea legumelor imediat inainte de consum, altfel racirea si apoi incalzirea lor repetata favorizeaza o pierdere semnificativa de substante minerale si vitamine.

Cu toate ca nivelul consumului de legume congelate este inca scazut in Romania, acesta incepe sa ia amploare printre cumparatori, 85% dintre ei afirmand ca ele se afla in cosurile lor de doi sau mai multi ani. Fiind niste produse sanatoase si nutritive, avem speranta ca din ce in ce mai multa lume se va bucura de beneficiile lor.

 Iulia Hadarean

Studenta anul III, specializarea Nutritie si Dietetica

UMF Cluj Napoca

Etichete:

legume congelate, vitamine si minerale

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Top alimente care luptă cu inflamația
Cu toții cunoaștem consecința evidentă a alegerilor alimentare constant nesănătoase: creștere..

30.01.2023

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

12.01.2023

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Ce să mâncăm și ce să evităm în sezonul rece

13.12.2022

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Laptele de măgăriță: beneficii pentru sănătate

05.12.2022

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Beneficiile consumului de pâine cu maia

02.12.2022

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
De ce să consumi alimente fermentate? 7 alimente fermentate care fac minuni

16.11.2022

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
5 alimente care acum 100 de ani erau complet subapreciate

13.11.2022

Stan Stefan
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1030560
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 344589
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 347697
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 293976
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 159103

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Sport Noutati Evenimente Retete

Recomandări din alte categorii

Directorul General Catena și Directorul General Fildas Trading, în Top 100 cei mai admirați CEO din România
Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!
20 de rezoluții sănătoase pentru noul an
Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă
Retete de sanatate de la Naturalis
Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne