logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”

          decembrie 21, 2022

          Festivalul Brazilor de Crăciun, susținut şi în acest an de Catena, a stabilit un nou record de generozitate: 820.000 de euro

          decembrie 15, 2022

          Grupul Fildas – Catena, premiul „Lider în domeniul pharma de peste 30 de ani”, la Gala Premiilor Capital

          decembrie 12, 2022

          Încă un premiu pentru Fildas-Catena Grup: „Premiul pentru trei decenii de artă în business”

          noiembrie 1, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Și noi cum (mai) slăbim?! Diete de slăbit eficiente și sănătoase

          februarie 2, 2023

          Menține-ți silueta, fără diete drastice

          ianuarie 18, 2023

          Categorii de alimente care îngrașă

          noiembrie 16, 2022
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Top 5 surse de grăsimi “bune”

          februarie 2, 2023

          Top alimente care luptă cu inflamația

          ianuarie 30, 2023

          Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

          ianuarie 12, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă

          februarie 2, 2023

          Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele și cum putem ameliora simptomele

          ianuarie 16, 2023

          Alimentația pentru creier sănătos

          ianuarie 12, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!

          septembrie 22, 2022

          Fitness la vârsta a treia

          septembrie 5, 2022

          Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
retete

Lectia de gatit cu Marius Tudosiei

Marius Tudosiei prezinta emisiunea „Sanatatea in bucate”, la Digi24, in fiecare sambata si duminica, de la 12.30. Are 35 de ani si este pasionat de mancarea sanatoasa si naturala. Am stat de vorba cu Marius, care ne-a vorbit despre ce inseamna pentru el bucataria si ne-a impartasit din retetele sale preferate. 

08.05.2013

Vanessa Stefan

6351

Timp estimat de citire:

4 minute, 42 secunde

Slab sau Gras: Marius, de unde pasiunea pentru gatit?

Marius Tudosiei: Este efectul secundar al pasiunii pentru mancat. Un lucru care se vede usor, nu scad nici mort sub 85 de kilograme – bariera psihologica la mine. M-am apucat de gatit de nevoie, pentru ca trebuia sa mananc ceva. Si, pe masura ce deveneam mai pretentios, pe atat de performant trebuia sa devin. Apoi au aflat niste prieteni ca gatesc. Bine. Si-au inceput sa vina in vizite pe la mine. Apoi am avut in 2005 un mini-cooking show, 15 episoade. Dupa care s-a intensificat nevoia mea de a manca bine. Savuros. Si-am ajuns… ce-am ajuns. Un fel de sclav al papilelor, un dependent de arome, un om sensibil la o farfurie frumoasa (plina sau goala). Imi place sa mananc si, pentru ca nu-i frumos sa mananci numai in oras, am ajuns sa gatesc 4-5 zile pe saptamana. Uneori chiar 6.

Slab sau Gras: Care este locul din lume in care te-ai intoarce mereu cu placere sa mananci?

Marius Tudosiei: Sunt mai multe. Primul e Grecia. Alege o insula, oricare ar fi ea, da-mi o taverna pe plaja si uita-ma acolo. N-o sa ma plang! 🙂 Grecia continentala poate ca nu m-a cucerit, insa cea insulara – definitiv! Al doilea ar fi Provence. O zona in care poti manca si de pe jos ca tot e geniala mancarea. Orice baba stie sa gateasca la nivel de stele Michelin. Mult unt, arome, ingrediente faine, portii mici (asta cu portiile mici mi-a placut mult de tot: mananci 6-7 feluri si nu te ridici ghiftuit de la masa). Al treilea loc? Londra. Amestecul extrem de culturi face locul ala un fel de Mecca mea personala. Acolo gasesti orice, experimentezi ce-ti vine si inveti multe. Iar locul punctual despre care pot sa va spun este un anume restaurant din Milano, plantat in Galeria de langa Dom. Nu stiu cum se cheama, insa am ghidat oameni prin telefon si l-au descoperit. L-as gasi si cu ochii inchişi. Acolo am mancat cea mai „niciodata-egalata” Zuppa di pesce din viata mea. A! Si ar mai fi: Lisabona, Istanbul, cherhanaua din Vama, Dublin si Howth (la pachet), Dersca – satul de pe granita in care m-am nascut, pescaria din Giurgiu si cred ca m-as mai intoarce in orice loc in care am mancat lucruri cu adevarat memorabile.

Slab sau Gras: Cum cataloghezi alimentatia romanilor?

Marius Tudosiei: Destul de nesanatoasa. Gatim lung, mult prea lung, fierbem cu orele, prajim pana dincolo de culoarea maro, tinem totul in cuptor pana mancarea se intoarce impotriva sanatatii noastre. In linii mari, bucataria romaneasca distruge alimentele.

Din retetele lui Marius Tudosiei

Mini caserole cu creveti
Pentru 4 caserole
– 16 creveti cruzi (nu prefierti)
– 120 g unt
– ceapa (eventual roşie) tocata marunt
– 1 lamaie
– sare, piper alb

Pasul 1: Pregateste-ti ingredientele: curata crevetii de coaja si de intestin, toaca ceapa si patrunjelul, transforma untul in cubulete, da coaja de lamaie pe razatoare si scoate-i zeama.
Pasul 2: Incinge o tigaie antiaderenta, pune untul si ceapa in acelasi timp.
Pasul 3: Arunca pe deasupra crevetii. Dupa maximum 1 minut ia tigaia de pe foc.
Pasul 4: Umple cele 4 ramekinuri cu ce-ai pregatit in tigaie si trimite-le la cuptor la 190 de grade pentru 3-4 minute (cuptor preincalzit).
Pasul 5 şi urmatorii: raceste ramekinurile, pregateste paine proaspat prajita, cutitul special de unt si invita-ti maximum 3 prieteni la masa.

Rata cu sos de prune
– Un piept de rata
– 5-6 prune fara samburi
– 2 cm de ghimbir
– 1 ardei iute
– 2 lingurite de zahar brun (melasa sau muscovado)
– 2 steluşe de anason
– 1 lime

Taie pielea de pe pieptul de rata in zig zag, fara a cresta carnea. Incinge o tigaie cu fundul gros si pune pieptul de rata perfect uscat cu pielea in jos. Rumeneste pieptul pe fiecare parte cate 2-3 minute, apoi transfera-l in cuptorul incins la 210 grade, pe un gratar (pune ceva sub gratar, altfel o sa fie mult fum in bucataria ta!)
Dupa 5-6 minute de stat in cuptor, pieptul se poate odihni. Intre timp, pune intr-o tigaie prunele foarte coapte sa se gateasca. Arunca pe deasupra zaharul brun si ghimbirul ras fin. Pune-i un strop de apa, vin sau cognac/brandy – oricum ceva ce-ti place de regula in sosuri (nu exista o regula fixa, in afara de „pune ce-ti place”). Striveste prunele, pune ardeiul tocat, anasonul si zeama de lime. Lasa totul sa fiarba inabusit si creeaza acolo un sos. In caz de nevoie, mai adauga apa din cand in cand.

Cand totul e gata (si n-ar trebui ca sosul sa-ti ia mai mult de 4-5 minute), pieptul de rata e odihnit si-l poti muta pe farfurie. Taie-l felii groase de un centimetru si serveste-l alaturi de sosul de prune. Rade pe deasupra coaja de lime.

Desert mango cu sos de lime – pentru 2 persoane

– 1 mango bine copt
– 3 lime
– 3 lingurite de zahar brun
– apa/vin alb/sherry
– Menta

Pasul 1: Intr-o tigaie rade coaja de lime, stoarce zeama si pune zaharul pe deasupra.
Pasul 2: Pune tigaia pe foc si amesteca fara oprire. Pune vinul alb sau sherry peste. Lasa la foc mic sa scada. Spre final pune frunze de menta.
Pasul 3: Curata mango. Scobeşte santuri pe deasupra jumatatilor si aşaza-le pe farfuriile pe care urmeaza sa serveşti desertul.
Pasul 4: Toarna reductia de lime din tigaie peste jumatatile de mango. Decoreaza cu varfurile de menta.

Interviu: Vanessa Stefan  
Foto: Digi 24

Etichete:

digi24, marius tudosiei, retete dietetice, sanatatea in bucate

Articole recomandate din categoria Retete

Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!
Putem să spunem că pepenele verde este sinonim cu vara! Și mai ales când plănuiți un g..

05.08.2022

Mariș Adelina
retete
5 retete de sosuri dietetice pentru salate si fripturi

04.08.2022

tonica
retete
Supă de castraveți, gata în 10 minute!

15.07.2022

Mariș Adelina
retete
Rețetă de clătite americane fără zahăr

23.05.2022

Mariș Adelina
retete
4 rețete de salată de vară: gata în câteva minute!

23.05.2022

Mariș Adelina
retete
Top 3 retete dietetice pentru masa de Craciun

17.12.2021

tonica
retete
Supe aromate pentru serile racoroase de octombrie

08.10.2021

tonica
retete

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1030512
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 344543
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 347667
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 293925
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 159017

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Noutati Sport Vedete Evenimente Psihologie

Recomandări din alte categorii

Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
20 de rezoluții sănătoase pentru noul an
Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne