logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Gama Naturalis Artrosuport Colagen, castigatoare a competitiei “Votat Produsul Anului 2023”, la categoria Sistem osteo-articular

          mai 23, 2023

          Benesio StresCalm, „Votat Produsul Anului” 2023, la categoria Suplimente naturale antistres!

          mai 17, 2023

          Benesio MaxiTonic, câștigător al competiției „Votat Produsul Anului®” 2023 – categoria Vitamine și minerale!

          mai 17, 2023

          Oamenii de știință au descoperit de ce este irezistibilă ciocolata

          aprilie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cum să-ți planifici mesele pentru o pierdere în greutate eficientă

          mai 24, 2023

          Sfaturi de slăbit pentru persoanele ocupate

          mai 24, 2023

          Post intermitent – cum să-l începeți și cum să-l urmați corect?

          mai 22, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Am întrebat ChatGPT care sunt cele mai sănătoase alimente. Vezi ce răspuns a dat inteligența artificială

          iunie 8, 2023

          Sfecla roșie – beneficii și consum

          iunie 6, 2023

          Categorii de alimente sănătoase (potrivit piramidei alimentelor)

          mai 19, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • 3 deserturi cu piersici de care te vei îndrăgosti. Uite cât de simplu se prepară

          mai 31, 2023

          3 idei de salate pe care să le încerci vara aceasta dacă ești la dietă

          mai 30, 2023
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Apneea în somn și alimentația

          iunie 2, 2023

          Sindrom premenstrual? Alimente de evitat și alimente recomandate

          iunie 2, 2023

          Sănătatea colonului: cum să o protejăm

          mai 18, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții fizice pentru arderea grăsimilor

          mai 8, 2023

          Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023
  • Psihologie
        • Body Positivity – Pro și Contra

          mai 24, 2023

          Cum să folosești “mâncatul conștient” pentru a pierde în greutate

          mai 3, 2023

          Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Kate Middleton, trup de invidiat la 41 de ani. Care este secretul Prințesei de Wales

          iunie 8, 2023

          Kerem Bürsin, protagonistul telenovelei turcești „Dragostea plutește în aer” – cum se menține în formă actorul turc

          mai 30, 2023

          Ți-l mai aduci aminte pe Jonah Hill din filmul “Lupul de pe Wall Street”? Transformarea lui este incredibilă!

          mai 25, 2023
  • Terapii alternative
        • Sarea amară – beneficii și utilizări

          iunie 8, 2023

          Ceai de cimbru – beneficii și indicații terapeutice

          iunie 6, 2023

          Ceai de coada-șoricelului – beneficii și indicații terapeutice

          iunie 2, 2023

          Ceai de mușețel – beneficii și indicații terapeutice

          iunie 2, 2023
nutritie-sanatoasa

Insectele și nutrienții pe care îi pot aduce în alimentația noastră

Insectele au fost folosite ca hrană în alimentația umană încă din cele mai vechi timpuri, primele cazuri „înregistrate” de entomofagie datând între 30.000 și 9.000 î.Hr. De asemenea, consumul de insecte a fost prezent în rândul vechilor greci, romani și algerieni, în rândul aborigenilor australieni și în diferite religii (creștină, evreiască, islamică). Astăzi, insectele sunt consumate în multe zone ale globului: în țările asiatice, în special China, Thailanda, India, Africa, America și chiar Europa.  În ultimii ani, interesul pentru creșterea insectelor ca hrană și furaj (peste 1900 de specii) a crescut substanțial.

11.04.2023

Dr. Corina Zugravu

318

Timp estimat de citire:

5 minute, 12 secunde

Insectele, hrană pentru oameni – de ce?

Interesul pentru susținerea producției și consumului de insecte este în creștere, datorită următoarelor considerații:

  • Insectele ar putea reprezenta unul dintre pilonii de bază ai nutriției în viitor, datorită creșterii rapide a populației globale și a perspectivei de dublare a cererii de produse alimentare de origine animală în perioada 2000-2050. Insectele sunt o sursă bună de proteine, cu toți aminoacizii esențiali în cantități adecvate. Majoritatea insectelor comestibile conțin cantități mici de acizi grași saturați și au un conținut reprezentativ de micronutrienți . Nivelul acestor nutrienți este modulat de anumiți factori, precum alimentația insectelor, stadiul lor de dezvoltare, prelucrarea industrială etc.
  • FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură de la Națiunile Unite) consideră că, până în 2025, un număr mare de persoane nu va avea o aprovizionare adecvată cu apă. Creșterea și prelucrarea insectelor implică un necesar de apă mai mic în comparație cu cel pentru animale. Unele insecte sunt tolerante la secetă (de exemplu, viermele galben de făină și viermii de făină mai mici). De asemenea, emisiile de gaze cu efect de seră sunt reduse.
  • Rata de conversie a furajelor (FCR) este 1,7 pentru greier , 2,5 pentru carnea de pui, 5 pentru carnea de porc și 10 pentru carnea de vită . Astfel, greierii sunt mai eficienți decât tipurile convenționale de carne.

Consumul de insecte, sigur pentru om?

Studiile efectuate în întreaga lume, majoritatea în Europa și în Africa, au confirmat că consumul de insecte este sigur, atât timp cât măsurile preventive sunt respectate. Studiile din Europa au fost efectuate pe insecte comestibile din ferme, iar cele din Africa au fost efectuate pe insecte sălbatice. Încărcătura de microbi pentru insectele uscate și transformate in pudre este evident mai mare decât pentru cele foarte bine prăjite și fierte. Viermii și gândacii au fost studiați mai intens și, prin urmare, reprezintă insectele ideale pentru creșterea în ferme, în timp ce alte insecte, precum lăcustele, pot fi crescute în sere. Creșterea insectelor în ferme este tradițională în Thailanda, Laos și Vietnam.

Insectele comestibile sunt procesate pentru consum în mai multe moduri, mai ales prin prăjire și fierbere, urmate de uscare și congelare, uscare la soare și fierbere și păstrare și depozitare în formă frigorifică, congelată, uscată, pudră și conservată.

Autorizarea pentru consum în UE

Producția și comercializarea insectelor în Uniunea Europeană este permisă numai după autorizare ca „alimente noi”, conform unui regulament specific. În perioada 2021–2022, următoarele 3 insecte au fost deja autorizate pentru a fi introduse pe piața europeană ca alimente noi:

– Tenebrio molitor în toate stadiile de viață (vierme galben de făină)

– viermele Alphitobius diaperinus, numai ca extract proteic, în alimentele procesate

– Acheta domesticus (greier de casă)

– Locusta migratoria (lacustă călătoare).

Întrucât potențialul alergen al insectelor este cunoscut, în general, pe etichetele produselor cu insecte este amintit acest lucru, ca la orice ingredient care poate da alergii.

Calorii insecte comestibile

Numărul de calorii din insectele comestibile poate varia în funcție de tipul de insectă și de modul în care este preparată. În general, majoritatea insectelor comestibile sunt considerate a fi bogate în proteine ​​și alți nutrienți, în timp ce sunt relativ sărace în calorii.

Iată câteva exemple de conținut de calorii în diferite insecte comestibile, pe baza unei porții de 100 de grame (nu toate aceste insecte sunt permise pentru consum în Uniunea Europeana):

  • Lăcuste: aproximativ 121 de calorii
  • Viermi de făină: aproximativ 206 calorii
  • Greieri: aproximativ 121 de calorii
  • Furnici: aproximativ 105 calorii
  • Pupe de viermi de mătase: aproximativ 426 de calorii

Este important de reținut că conținutul de calorii poate varia în funcție de factori precum dimensiunea insectelor, modul în care sunt gătite sau preparate și orice ingrediente suplimentare care sunt adăugate.

Ca o recapitulare, insectele comestibile sunt o sursă bună de mai mulți nutrienți esențiali, inclusiv:

  • Proteine: insectele sunt o sursă bogată de proteine, care sunt importante pentru construirea și repararea țesuturilor din organism. Diferite specii de insecte conțin cantități diferite de proteine, dar majoritatea insectelor conțin între 20% și 70% proteine ​​​​din greutate.
  • Grăsimi: insectele comestibile sunt, de asemenea, o sursă bună de grăsimi sănătoase, inclusiv acizi grași omega-3 și omega-6. Aceste grăsimi sunt esențiale pentru menținerea funcționării sănătoase a creierului, reglarea inflamației și susținerea sănătății inimii.
  • Fibre: insectele sunt o sursă bună de fibre alimentare, care sunt importante pentru sănătatea digestivă și pot ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul.
  • Vitamine: Unele insecte sunt o sursă bună de vitamine, inclusiv vitamina B12, care este esențială pentru funcția sistemului nervos și formarea globulelor roșii.
  • Minerale: insectele comestibile sunt, de asemenea, o sursă bună de minerale precum fier, calciu, zinc și magneziu, care sunt importante pentru sănătatea oaselor, funcția imunitară și multe alte procese fiziologice din organism.

Este de înțeles reticența oamenilor de a consuma insecte, îndeosebi în țările unde tradiția lipsește. Aș sublinia că ele sunt perfect sigure, că au fost testate din toate punctele de vedere înainte de a fi permisă folosirea lor. Oricum, faptul că sunt permise nu înseamnă că vom fi și obligați să le consumăm iar prezența lor va fi întotdeauna marcată transparent pe eticheta produselor alimentare.

Etichete:

consum insecte, faina de greiere, greier, insecte comestibile

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Sfecla roșie - beneficii și consum
Ca orice legumă, sfecla roșie este o bogată sursă de vitamine și minerale, însă în c..

06.06.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa
Categorii de alimente sănătoase (potrivit piramidei alimentelor)

19.05.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa
Ciupercile pleurotus - beneficii și rețete

15.05.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa
Lista carbohidraților buni, sănătoși pentru organism

11.05.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa
Top 7 alimente antiinflamatoare

10.05.2023

Stefan Stan
nutritie sanatoasa
Semințe de psyllium - beneficii, proprietăți, consum

26.04.2023

Cristea Bettina
nutritie sanatoasa
Ulei de in - beneficii și recomandări de consum

18.04.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1032125
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 346082
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348792
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 295199
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 161635

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Evenimente Editorial Retete Reviste

Recomandări din alte categorii

Body Positivity – Pro și Contra
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Apneea în somn și alimentația
Cum să-ți planifici mesele pentru o pierdere în greutate eficientă
Kate Middleton, trup de invidiat la 41 de ani. Care este secretul Prințesei de Wales
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
tonica group
facebook
instagram
youtube
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne